COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Πολιτική αποδοκιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη η δήλωση του Κώστα Καραμανλή ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές! Χαρακτηριστικό στοιχείο της δήλωσης ότι δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του Πρωθυπουργού!

Όποιος γνωρίζει καλά τον τρόπο με τον οποίο σκέπτεται και εκφράζεται ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να αντιληφθεί πλήρως τη βαριά πολιτική αποδοκιμασία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στην οποία αποφάσισε να προχωρήσει ο πρώην Πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στις επόμενες εκλογές.

Με πολύ προσεκτικό ύφος γραπτού λόγου, ο Κώστας Καραμανλής στέλνει προς κάθε κατεύθυνση αυτό το μήνυμα αποδοκιμασίας, του οποίου, βεβαίως, προηγήθηκε η γνωστή ομιλία του στα τέλη του 2022 στα Ανώγεια, όπου άσκησε δριμύτατη κριτική στους χειρισμούς Μητσοτάκη στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

Καταρχήν, δεν αναφέρει πουθενά το όνομα «Κυριάκος Μητσοτάκης», αλλά υπογραμμίζει με έμφαση ότι εξακολουθεί να στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, τις Αρχές, την Ιδεολογία και της Αξίες της! Και όχι (όπως μπορεί να συμπεράνει ο κάθε αναγνώστης) το μεταλλαγμένο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη που τα κλειδιά της εξουσίας έχουν στα χέρια τους πρώην υβριστές του Κωνσταντίνου Καραμανλή της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι στο παρελθόν πέρασαν από το στενό επιτελείο του Κώστα Σημίτη και των λεγομένων «εκσυγχρονιστών» του ΠΑΣΟΚ.

Ο Κώστας Καραμανλής δεν αναφέρει πουθενά ότι αποσύρεται από την πολιτική ζωή της Ελλάδος! Τονίζει, απλώς, ότι ολοκληρώνει την κοινοβουλευτική του παρουσία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι, για παράδειγμα, στο μέλλον ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας!

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού, που έχει τεράστια δημοφιλία στη λαϊκή βάση της Νέας Δημοκρατίας και ευρύτερα, στον απλό Ελληνικό λαό, αναδεικνύει την πρόθεσή του να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από τις ‘σκοτεινές γωνίες’ των πεπραγμένων της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και την επιθυμία του να μην ταυτίζεται πλέον σε ό,τιδήποτε μαζί της.

Το τηλεφώνημα Μητσοτάκη

Σύμφωνα με πηγές του europost.gr, προηγήθηκε τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, χθες Δευτέρα, προς τον Κώστα Καραμανλή, με το οποίο τον ρώτησε τι σκέπτεται να κάνει στις επικείμενες εκλογές, για να πάρει την γνωστή πλέον απάντηση, με την οποία επιβεβαιώνεται η πολιτική ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Κώστα Καραμανλή έχει ως εξής:

Η δήλωση του Κώστα Καραμανλή

«Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική μου διαδρομή.

Ως εκ τούτου δεν θα είμαι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές.

Προφανώς, στηρίζω πάντα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, την παράταξη που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και υπηρετώ αδιαλείπτως επί μισό σχεδόν αιώνα.

Πιστός στην ιστορία της, την ιδεολογία, τις αρχές και τις αξίες της.

Με σεβασμό και αγάπη για τον κόσμο της και όλους τους Έλληνες πολίτες».

Την δήλωση αυτή σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ακόλουθη ανακοίνωση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία τον ευχαριστεί τον Κώστα Καραμανλή για την προσφορά του στην παράταξη.

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Θέλω να ευχαριστήσω τον Κώστα Καραμανλή για τη διαχρονική προσφορά του στην παράταξη και τον τόπο. Προσωπικά, μάλιστα, δεν ξεχνώ ότι υπό τη δική του κομματική ηγεσία εντάχθηκα στην πολιτική.

Γνωρίζω ότι έχει πάντα στην καρδιά του τη Νέα Δημοκρατία. Πολύ περισσότερο σήμερα, που η καμπή στη δική του πολυετή διαδρομή συμπίπτει με το άνοιγμα νέων και αισιόδοξων οριζόντων για την πατριδα και το κόμμα μας.

Γι’ αυτό και είμαι σίγουρος ότι, απ’ όπου και αν βρίσκεται, θα συνεχίσει να αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις για το καλό της Ελλάδας και της μεγάλης μας παράταξης. Και θα είναι παρών στη μεγάλη εκλογική μάχη που ξεκινά.

Η πολιτική διαδρομή του Κώστα Καραμανλή

Πλέον, μετά από αυτή την απόφαση, αρχίζει να υφαίνεται και ο ιστός των σεναρίων της επόμενης ημέρας για τον Κώστα Καραμανλή. Το τι θα κάνει πολιτικά ο πρώην πρωθυπουργός, αν θα συνεχίσει να βρίσκεται στον δημόσιο βίο και με ποιον ρόλο είναι μερικά από τα ερωτήματα που εγείρονται.

Η πολιτική διαδρομή του πρώην πρωθυπουργού, άλλωστε, είναι τέτοια που τον καθιστά ένα από τα πρόσωπα που μελλοντικά θα έχουν θέση στην ιστορία. Ο Κώστας Καραμανλής ήταν μέλος της ΟΝΝΕΔ, της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, όπου και υπήρξε υπεύθυνος για τα οργανωτικά και ιδεολογικά θέματα από το 1974 έως το 1979 και από το 1984 έως το 1989. Εξελέγη πολλές φορές στα φοιτητικά συνδικαλιστικά όργανα με την παράταξη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία τον Ιούνιο του 1989, στην Α΄ εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης, ενώ το 2004 εξελέγη στον νομό Λάρισας. Έχει διατελέσει γραμματέας του προεδρείου της Βουλής το 1989 και γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας. Το 1995 εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Στις 21 Μαρτίου 1997 και ύστερα από την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας το 1996 από το ΠΑΣΟΚ, εξελέγη από το 4ο συνέδριο του κόμματος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Τον Φεβρουάριο του 1999 εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, θέση στην οποία επανεξελέγη τον Οκτώβριο του 2002. Στις εκλογές του 2000 έχασε οριακά τη νίκη και την πρωθυπουργία από τον Κώστα Σημίτη, πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Στις 7 Μαρτίου 2004, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ανεδείχθη νικητής στις βουλευτικές εκλογές με ποσοστό 45,36% εξασφαλίζοντας κοινοβουλευτική πλειοψηφία 165 εδρών επί συνόλου 300. Έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 10 Μαρτίου ορκίστηκε Πρωθυπουργός και υπουργός Πολιτισμού. Στον ανασχηματισμό της 14ης Φεβρουαρίου 2006 παραιτήθηκε από το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 2007 προκήρυξε πρόωρες εκλογές, τις οποίες κέρδισε η Νέα Δημοκρατία στις 16 Σεπτεμβρίου, εξασφαλίζοντας ποσοστό 41,87% και 152 έδρες στη Βουλή, έναντι 38,10% για το ΠΑΣΟΚ και 102 έδρες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών ο Καραμανλής έλαβε εντολή για σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια. Η κυβέρνηση αυτή ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 19 Σεπτεμβρίου 2007. Στις 4 Οκτωβρίου 2009, η Νέα Δημοκρατία ηττήθηκε στις εκλογές από το ΠΑΣΟΚ και λίγο αργότερα, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ο Κώστας Καραμανλής παραιτήθηκε από την προεδρεία της παράταξης και παρέμεινε απλώς βουλευτής τα επόμενα χρόνια, μέχρι σήμερα.

Back to top button