COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

‘Βόμβες’ Μενέντεζ κατά Τουρκίας, Κίνας, Ρωσίας – Κοινή αμυντική πολιτική ΗΠΑ – Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ

Εκτενή ομιλία για τους διαχρονικούς δεσμούς των σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στην εναρκτήρια εκδήλωση του Forum «Η Ελλάδα το 2040», που διοργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021».

Στην ομιλία του ο γερουσιαστής, υπήρξε αυστηρός με τη σύμμαχο Τουρκία και της επέρριψε ευθύνες για την πολιτική της στις γειτονικές χώρες, κατηγόρησε για «αυξανόμενο θράσος» την Κίνα και για «ρεβανσισμό» τη Ρωσία, η οποία απειλεί την ασφάλεια των γειτόνων της. Σε μια τέτοια κατάσταση, η στήριξη των ΗΠΑ σε μια αμυντική συνεργασία στην οποία συμμετέχουν Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, είναι η καλύτερη λύση που προωθεί στη χώρα του ο κ. Μενέντεζ για τον έλεγχο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα σε όλα όσα είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας επισημαίνονται τα παρακάτω:

Οι χώρες Ελλάδα -Κύπρος – Ισραήλ, συγκροτούν τα «κεντρικά στοιχεία για την δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο και πως είναι επίσης φυσικοί εταίροι και συνεργάτες των ΗΠΑ. Η συνεργασία 3+1 δηλαδή Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ με τις ΗΠΑ έχει ωριμάσει και μπορεί πλέον να επεκταθεί και σε άλλα πεδία περάν του ενεργειακού όπως το εμπόριο και η ασφάλεια. «Δεδομένης της περιφερειακής δυναμικής σε αυτή την περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και του προσανατολισμού της Τουρκίας κατά τα τρέχοντα έτη ,αυτές οι συνεργασίες είναι περισσότερο από ποτέ σημαντικές. Οπότε θα συνεχίσω να λειτουργώ ως υπέρμαχος της συνεργασίας 3+1 στην Ουάσινγκτον».
Η υπογραφή της ανανεωμένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας θα εμβαθύνει περαιτέρω την συνεργασία των δύο Κρατών, «πάντα με σεβασμό στην Ελληνική κυριαρχία. Η συνεργασία και η συμμαχία που χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ και την Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ σήμερα». «Είστε αξιόπιστος εταίρος, είστε μια δημοκρατία όπως εμείς, σύμμαχος του ΝΑΤΟ , μέλος του ΕΕ και υπέρμαχος και υπερασπιστής της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πέραν αυτών» είπε.
«Η διεθνής τάξη που στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες και κοινά ιδανικά όπως η δημοκρατία, τα ανθρωπινά δικαιώματα, ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, και που έφεραν ευημερία, ειρήνη και πρόοδο μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, απειλείται από νέες δυνάμεις που υποσκάπτουν αυτές τις άξιες. Οι νέες αυτές δυνάμεις είναι η Κίνα και η Ρωσία» τόνισε ο κ. Μενέντεζ, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του και για την επιθετικότητα της Τουρκίας.
«Βλέπουμε την Κίνα η οποία με αυξανόμενο θράσος είναι αποφασισμένη να ξαναγράψει τους κανόνες υπέρ αυτής. Μια ρεβανσιστική Ρωσία, που απειλεί την ασφάλεια των γειτόνων της, και έχουμε και την ολοένα και πιο επιθετική Τουρκία καθώς και την άνοδο των αντιδημοκρατικών κινημάτων σε όλο τον κόσμο», σημείωσε ο κ. Μενέντεζ.
Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Μενέντεζ τόνισε ότι ελπίζει ότι θα είναι ένας δημοκρατικός και εποικοδομητικός εταίρος ο όποιος θα σέβεται τις δεσμεύσεις του στο ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με τους γείτονες στην περιοχή. Οι ΗΠΑ θέλουν να υποστηρίξουν τις προσπάθειες στην περιοχή για να βελτιωθούν οι σχέσεις και να χαλαρώσουν οι εντάσεις είπε ο κ. Μενέντεζ, όμως «… δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν η συμπεριφορά της Τουρκίας ενισχύει τις εντάσεις. Παρά πολύ συχνά η τρέχουσα ηγεσία της Τουρκίας φαίνεται ότι θέλει να τροφοδοτήσει τις διαιρέσεις είτε στην Ανατολική Μεσόγειο είτε στον Νότιο Καύκασο. Περιμένω ότι οι ΗΠΑ θα θεωρήσουν την Τουρκία υπεύθυνη για αυτή την συμπεριφορά όταν λαμβάνει χώρα και ότι θα σταθούν στο πλευρό των ιστορικών μας εταίρων και συμμάχων.»
Στην συνέχεια ο αμερικανός γερουσιαστής εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της Ελλάδας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι δυνατότητες που περιμένουν την Ελλάδα είναι ανεξάντλητες». Η Ελλάδα παίζει ένα ηγετικό ρόλο στην περιοχή προωθώντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο , σημείωσε ο κ. Μενέντεζ προσθέτοντας ότι η δημιουργικότητα του ελληνικού λαού θα δώσει την δυνατότητα στην χώρα να φτάσει σε νέα ύψη.

Παράλληλα ο κ. Μένεντεζ στάθηκε στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ σημειώνοντας ότι εμπορικοί δεσμοί και η ισχυρή οικονομική συνεργασία ωφελεί και τα δύο Έθνη και πως η οικονομική επιτυχία της Ελλάδας ωφελεί την περιοχή, την Ευρώπη, αλλά και τον κόσμο.

Back to top button