COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία: Οι πρώτες εκτιμήσεις και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα τελικά αποτελέσματα των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών θα δημοσιοποιηθούν στις 20:00 ώρα Γαλλίας. Ψήφισε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ελαφρώς μειωμένη η κίνηση στις γαλλικές κάλπες (στις 12 το μεσημέρι) σε σχέση με το 2017, στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο 18,43% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων κυμαίνεται έως τώρα η συμμετοχή ενώ το 2017 ήταν στο 19,24% και το 2012 στο 21,06%. Από το 1993 και μετά η συμμετοχή των Γάλλων στις βουλευτικές εκλογές είναι κάθε φορά μικρότερη από την προηγούμενη.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 08.00, ώρα Γαλλίας και θα κλείσουν στις 18.00 με εξαίρεση αυτά των μεγάλων πόλεων που θα κλείσουν στις 20.00. Ωστόσο στις περιοχές της Γαλλίας πέρα από τον Ατλαντικό, η προσέλευση στις κάλπες έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και πολλές ώρες.

Ως το μεσημέρι είχαν ψηφίσει οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί όπως και η πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν ψήφισε στην περιοχή Τουκέ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιοποιηθούν στις 20:00 ώρα Γαλλίας, όπως επίσης και οι προβολές για τον αριθμό των εδρών που θα έχει το κάθε κόμμα, μετά τον δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής.

Σε αυτόν τον πρώτο γύρο, συνολικά 6.293 υποψήφιοι διεκδικούν εκλογές στις 577 επιμέρους κούρσες σε ισάριθμες περιφέρειες σε όλη τη χώρα. Ενώ αφθονούν οι ιστορίες υποψηφίων που διεξάγουν την πρώτη τους εκλογική μάχη – από την πρωθυπουργό Eλιζαμπέτ Μπορν, μέχρι τον διάσημο αριστερό αρτοποιό Στεφάν Ραβακλέι, πολλοί είναι δοκιμασμένοι πολιτικοί βετεράνοι.

Ήττα για το κόμμα του Μακρόν προβλέπουν οι δημοσκοπήσεις

Δυο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Απριλίου οι Γάλλοι επιστρέφουν στις κάλπες, για τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σήμερα, 12 Ιουνίου (ο δεύτερος γύρος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 19/6).

Το ερώτημα είναι αν την πλειοψηφία στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση θα έχουν οι υποψήφιοι του Προέδρου Μακρόν ή του αριστερού υποψήφιου Πρωθυπουργού Ζαν Λικ Μελανσόν. Κρίσιμο παραμένει και το ερώτημα για τα ποσοστά που θα λάβουν σε τοπικό επίπεδο και οι υποψήφιοι της Ακροδεξιάς της Λεπέν.

Στην. Περίπτωση που οι υποψήφιοι που πρόσκεινται στον Πρόεδρο Μακρόν και την παράταξη «La République En Marche» (LREM) εξασφαλίσουν ή έστω διατηρήσουν την πλειοψηφία στην Βουλή των 577 εδρών, τότε δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές.

Να θυμίσουμε, ότι ο Μακρόν αμέσως μετά την επανεκλογή του διόρισε μια νέα κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν το μέλλον της οποίας αναμένεται θα κριθεί σήμερα και την επόμενη Κυριακή, 12 και 19 Ιουνίου στον πρώτο και δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών.

Στην περίπτωση, όμως, που η «Νέα Λαϊκή, Οικολογική και Σοσιαλιστική Ενότητα» (NUPES) όπως ονομάζεται η σύμπραξη Αριστεράς, Πρασίνων και Σοσιαλιστικού Κόμματος, υπό τον Ζαν Λικ Μελανσόν, καταφέρει πάρει την πλειοψηφία, τότε θα ακολουθήσουν ριζικές αλλαγές στην γαλλική κυβέρνηση, με τον ίδιο τον Μελανσόν να διεκδικεί τη θέση του πρωθυπουργού και έτσι να υπάρξει συγκατοίκηση με Πρόεδρο κεντροδεξιό και πρωθυπουργό που να εκφράζει την κεντροαριστερά. Μια εξέλιξη που αναμένεται να κάνει δύσκολη τη ζωή του Μακρόν για τα επόμενα πέντε χρόνια της θητείας του.

Σύμφωνα με δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν και οι κεντρώοι σύμμαχοί του ενδέχεται να μην εξασφαλίσουν τις 289 έδρες που απαιτούνται για να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση (Κάτω Βουλή).

Στην έρευνα του ινστιτούτου Ifop που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού καναλιού LCI το κόμμα «Αναγέννηση» του Μακρόν και οι σύμμαχοί του ενδέχεται να καταλάβουν μόνο από 250 έως 290 έδρες,.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση, που έγινε την περασμένη εβδομάδα το Ifop έδινε στο κόμμα του Μακρόν και τους συμμάχους του από 275 έως 310 έδρες.

Θετική για τον Γάλλο Πρόεδρο ήταν η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Harris Interactive-Toluna για το περιοδικό Challenges, που προβλέπει νίκη της παράταξης του Μακρόν με 285 έως 335 έδρες. Και σ’ αυτήν όμως τη δημοσκόπηση υπάρχει η πιθανότητα να μην εξασφαλίσει πλειοψηφία ο Γάλλος Πρόεδρος.

Back to top button