ΔΗΜΟΦΙΛΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Βουτιά» του τουρισμού στις Κυκλάδες: Καθίζηση στις αφίξεις, κίνδυνος για το ΑΕΠ

Καλοκαίρι αγωνίας για τις Κυκλάδες: Πτώση 25% στον τουρισμό

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).

«Βουτιά» του τουρισμού στις Κυκλάδες: Καθίζηση στις αφίξεις, κίνδυνος για το ΑΕΠ

Η τουριστική κίνηση στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού παρουσιάζει καθοδική πορεία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στις Κυκλάδες μειώθηκαν κατά 24,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024. Η Σαντορίνη κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση με -30,4%, ενώ και η Μύκονος παρουσίασε μείωση της τάξης του 7,9%.

Ανάλογη πτώση καταγράφηκε και στις εγχώριες αφίξεις, που περιορίστηκαν στις 132.000, σημειώνοντας μείωση 19,7%. Στην περίπτωση της Σαντορίνης, η υποχώρηση άγγιξε το 27,2%, ενώ η Μύκονος παρουσίασε κάμψη 8,6%.

Επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, επισημαίνοντας τη σωρευτική επιβάρυνση από παράγοντες όπως η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, η έλλειψη προσωπικού, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που παραμένουν στα περσινά, ήδη υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση στις τιμές των καυσίμων.

Η χαμηλή ζήτηση έχει οδηγήσει σε έντονες εκπτώσεις, με πολυτελείς τουριστικές κατοικίες στη Μύκονο να προσφέρονται με έως και 30% μειωμένες τιμές. Την ίδια στιγμή, στα ξενοδοχεία καταγράφεται πτώση κρατήσεων της τάξης του 20%, ενώ αρκετές μονάδες στη Σαντορίνη δεν θα λειτουργήσουν φέτος, υπό την πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων και των ανεξόφλητων δανείων.


«Βουτιά» του τουρισμού στις Κυκλάδες: Καθίζηση στις αφίξεις, κίνδυνος για το ΑΕΠ

Η μείωση του τουριστικού ρεύματος δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία υποχώρησαν κατά 16,3%, διαμορφούμενες στα 114 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 34,4%, φτάνοντας μόλις τα 32 εκατ. ευρώ.

Αν η υφιστάμενη κατάσταση δεν αντιστραφεί, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ που μπορεί να φτάσει μέχρι και το -1% για το 2025, σε συνδυασμό με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που αναμένεται να αγγίξει το 8%.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα σημερινά δεδομένα διαδέχονται μία ήδη μέτρια τουριστική χρονιά το 2024, ενώ από φέτος παύει και η στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button