Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η συρρίκνωση της τουριστικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ).
«Βουτιά» του τουρισμού στις Κυκλάδες: Καθίζηση στις αφίξεις, κίνδυνος για το ΑΕΠ
Η τουριστική κίνηση στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού παρουσιάζει καθοδική πορεία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2025, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στις Κυκλάδες μειώθηκαν κατά 24,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2024. Η Σαντορίνη κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση με -30,4%, ενώ και η Μύκονος παρουσίασε μείωση της τάξης του 7,9%.
Ανάλογη πτώση καταγράφηκε και στις εγχώριες αφίξεις, που περιορίστηκαν στις 132.000, σημειώνοντας μείωση 19,7%. Στην περίπτωση της Σαντορίνης, η υποχώρηση άγγιξε το 27,2%, ενώ η Μύκονος παρουσίασε κάμψη 8,6%.
Επαγγελματίες του τουρισμού κάνουν λόγο για ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, επισημαίνοντας τη σωρευτική επιβάρυνση από παράγοντες όπως η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα, η έλλειψη προσωπικού, το υψηλό ενεργειακό κόστος και οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που παραμένουν στα περσινά, ήδη υψηλά επίπεδα, παρά τη μείωση στις τιμές των καυσίμων.
Η χαμηλή ζήτηση έχει οδηγήσει σε έντονες εκπτώσεις, με πολυτελείς τουριστικές κατοικίες στη Μύκονο να προσφέρονται με έως και 30% μειωμένες τιμές. Την ίδια στιγμή, στα ξενοδοχεία καταγράφεται πτώση κρατήσεων της τάξης του 20%, ενώ αρκετές μονάδες στη Σαντορίνη δεν θα λειτουργήσουν φέτος, υπό την πίεση των οικονομικών υποχρεώσεων και των ανεξόφλητων δανείων.
«Βουτιά» του τουρισμού στις Κυκλάδες: Καθίζηση στις αφίξεις, κίνδυνος για το ΑΕΠ
Η μείωση του τουριστικού ρεύματος δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Οι εισπράξεις από τη Γερμανία υποχώρησαν κατά 16,3%, διαμορφούμενες στα 114 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 34,4%, φτάνοντας μόλις τα 32 εκατ. ευρώ.
Αν η υφιστάμενη κατάσταση δεν αντιστραφεί, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αρνητική επίδραση στο ΑΕΠ που μπορεί να φτάσει μέχρι και το -1% για το 2025, σε συνδυασμό με ένα δημοσιονομικό έλλειμμα που αναμένεται να αγγίξει το 8%.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα σημερινά δεδομένα διαδέχονται μία ήδη μέτρια τουριστική χρονιά το 2024, ενώ από φέτος παύει και η στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, γεγονός που εντείνει περαιτέρω τις ανησυχίες για το μέλλον του κλάδου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα