COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

‘Βράζει’ η χώρα από κορωνοϊό: 2.727 νέα κρούσματα και 44 θάνατοι σήμερα! Στους 421 οι διασωληνωμένοι ασθενείς! Έρχεται ‘τσουνάμι’ με 5.000 κρούσματα κάθε ημέρα!

Σε 2.727 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορωνοϊού, τα οποία κατεγράφησαν στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σήμερα, Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, ανακοινώθηκαν 44 θάνατοι.

Διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσηλεύονται 421 ασθενείς.

Διενεργήθηκαν 158.262 τεστ με την θετικότητα να ανέρχεται σε 1,72%.

Από τα συνολικά κρούσματα: 537 εντοπίζονται στην Αττική (943 χθες) 447 στη Θεσσαλονίκη (872 χθες), 236 στη Λάρισα (326 χθες) και 110 στην Μαγνησία (207 χθες).

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.727 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 742.170 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.855 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.938 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 421 (58.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.313 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Κατανομή ανακοινωθέντων εγχώριων κρουσμάτων: Από το σύνολο των 2.727 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 9 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Φόβοι για 5.000 κρούσματα ημερησίως
«Tα δύσκολα είναι μπροστά μας, αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε αυτήν την αυξητική πορεία ο εβδομαδιαίος μέσος όρος μέχρι τις 16 Νοεμβρίου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5.000 κρούσματα» προειδοποίησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο καθηγητής υπογράμμισε μέσω του ΣΚΑΪ την ανάγκη για επέκταση των τεστ, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ μια φορά την εβδομάδα ακόμα στους εμβολιασμένους, προκειμένου να ανασχεθεί το τελευταίο πανδημικό κύμα. Όπως διευκρίνισε, αναφέρεται σε δωρεάν self test που θα πληρώνει ο εργοδότης ή η πολιτεία, καθώς είναι άδικο να το πληρώσει ο εμβολιασμένος.

«Ένα μικρό ποσοστό 10 με 12% που έχει εμβολιαστεί μπορεί να έχει κολλήσει. Δεν θα νοσήσουν βαριά επειδή ακριβώς είναι εμβολιασμένοι, θα είναι ασυμπτωματικοί και θα κολλάνε» εξήγησε ο καθηγητής. Αυτό, συνέχισε, σημαίνει συνεχή αυξητική πορεία, η οποία πρέπει να αναχαιτιστεί ανεξάρτητα από την αύξηση των ρυθμών εμβολιασμού. «Ακόμα κι αύριο 4 εκατ. να εμβολιαστούν μέχρι να αποκτήσουν ανοσία θα περάσει ένας μηνάς» τόνισε δε.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, το «καμπανάκι» είναι τα κρούσματα, οι θάνατοι και η πίεση στο ΕΣΥ. «Ειδικά στη Θεσσαλονίκη, στα νοσοκομεία της πόλης έχουμε διαθέσιμες μόνο 3 με 4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, καθώς και διασωληνωμένοι μένουν έκτος ΜΕΘ» τόνισε, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης για τον εμβολιασμό πόρτα – πόρτα παρά από «τον παπά και το γιατρό του χωριού».

Όσον αφορά στην αποστολή καθημερινών μηνυμάτων με προτροπές εμβολιασμού, δήλωσε: «πιστεύω ότι θα εκνευρίσουν, αλλά δεν κάνει κακό να δοκιμάσουμε».

Μόσιαλος: Δεν θεωρώ καλή ιδέα τα sms
Την αντίθεσή του με την αποστολή sms σε ανεμβολίαστους εξέφρασε ο καθηγητής πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι διαφωνεί με το συγκεκριμένο μέτρο και εκτίμησε ότι, πιθανώς, θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα.

«Δεν ξέρω αν θα πετύχουμε καλύτερα ποσοστά μέσω των sms αλλά δεν τη θεωρώ καλή ιδέα. Δεν ξέρουν οι πολίτες τι πρέπει να κάνουν μετά από βομβαρδισμό ενημέρωσης τόσο καιρό; Χρειάζονται το sms; Μάλλον το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχει» είπε.

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος που θα γίνει πιο αποτελεσματικότερη η διαχείριση της κατάστασης. «Θα πρέπει να δούμε τι δεν πήγε καλά με τους εμβολιασμούς στη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα στη χώρα μας. Δεν έχουμε πετύχει ικανοποιητικά ποσοστά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Πώς θα πετύχουμε καλύτερα ποσοστά εμβολιασμένων» διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα παιδιά, απάντησε ότι δεν τάσσεται υπέρ. «Προέχει η ενημέρωση των παιδιών και των γονέων τους», είπε.

Back to top button