COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Βράζει» ο ΣΥΡΙΖΑ για τον Κασσελάκη -Πολιτική Γραμματεία σήμερα, με… τηλεδιάσκεψη από Νέα Υόρκη ο πρόεδρος

Χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης λαμβάνει η πιο κρίσιμη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αριθμεί 43 μέλη και θα ξεκινήσει σήμερα στις 5.00 το απόγευμα με εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη, στην οποία αναμένεται να γίνει αναφορά στο πρόσφατο αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Ο κ. Κασσελάκης θα προεδρεύσει σε ένα όργανο που δεν το ελέγχει και από επιλογή του θα το γνωρίσει για πρώτη φορά απομακρυσμένα μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, με στελέχη να μην αποκλείουν ακόμη και το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος να μην είναι συνδεδεμένος καθ’ όλη τη διάρκεια τη συνεδρίασης.

Η εσωκομματική αντιπολίτευση προσέρχεται στη συνεδρίαση αποφασισμένη να ακυρώσει το αφήγημα νίκης που επιχειρούν να περάσουν για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης και η νέα ηγετική ομάδα.
Στο επίκεντρο της κριτικής θα βρεθούν και οι πρόσφατες αναφορές του προέδρου στο Κερατσίνι περί «ξινίλας» και «αριστερόμετρου», οι δηλώσεις του για το κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα στον ΣΕΒ, αλλά και η ανακοίνωση που έβγαλε το κόμμα για τη Γάζα.

Η πλευρά των νεοπροεδρικών προσέρχεται στη συνεδρίαση με το τρίπτυχο Ενότητα – Πρόταση – Δράση που περισσότερο παραπέμπει σε προεκλογικό σύνθημα, κάτι αληθές, καθώς ο επόμενος στόχος του κ. Κασσελάκη είναι ο ευρωεκλογές.

Το βασικό θέμα που θα προκαλέσει νέα σύρραξη μεταξύ των δύο πλευρών είναι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου. Ενώ το συνέδριο είχε αρχικά προγραμματιστεί για Νοέμβριο, με διάφορες προφάσεις μετατίθεται συνεχώς για το 2024. Η «Ομπρέλα» επιμένει πως υπάρχει ακόμη χρόνος το συνέδριο να συγκληθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Θα ζητήσουν άμεση έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου με κινητοποίηση των οργανώσεων μελών και την απαραίτητη συγκρότηση των επιτροπών για τη σύνταξη των πολιτικών κειμένων.

H προοπτική να ευρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των δύο πλευρών είναι σχεδόν μηδενική. Από τη μία η πρόσφατη άρνηση των διαφωνούντων να αναλάβουν θέσεις τομεαρχών και από την άλλη η απειλή Κασσελάκη ότι όσοι υπονομεύουν την ενότητα του κόμματος δεν θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια δεν αφήνει περιθώρια για κανενός είδους συνεννόηση.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Η συνεδρίαση, αν τελικά καταλήξουν σε πολιτική απόφαση, κάτι που για την ώρα φαντάζει αδύνατο, με βάση τις διαθέσεις των δύο πλευρών, λαμβάνει χαρακτηριστικά ψήφου εμπιστοσύνης.

Οποιαδήποτε απόφαση για τον οδικό χάρτη του συνεδρίου θα πρέπει να περάσει από ψηφοφορία και ο κ. Κασσελάκης δεν φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Η «Ομπρέλα», υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, προσέρχεται με άγριες διαθέσεις στην Πολιτική Γραμματεία και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα καταθέσει και κείμενο θέσεων πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Πυρά και ακύρωση του αφηγήματος νίκης του κ. Κασσελάκη μετά τη βουτιά του κόμματος όπως σημειώνουν πανελλαδικά θα επιχειρήσει και η ομάδα των «6+6» των Χαρίτση, Τζανακόπουλου και Ηλιόπουλου.

Λογοδοσία

Πυρά αναμένεται να εξαπολύσουν και για την απαξίωση των κομματικών οργάνων που έχει επιδείξει ο κ. Κασσελάκης, όπως σημειώνουν λειτουργώντας περισσότερο μέσω τετελεσμένων παρά με λογοδοσία και σεβασμό στις λειτουργίες ενός κόμματος στο οποίο, όπως ο ίδιος αυτοπροσδιορίστηκε στο Κερατσίνι, ήρθε ως ουρανοκατέβατος.

Μάλιστα, τόσο ο λόγος της απουσίας του από την κρίσιμη βραδιά του β΄ γύρου, όσο όμως και οι αοριστίες για τους λόγους της απουσίας του στις ΗΠΑ, προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια και στη βάση του κόμματος.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ακόμη και σε ένα τόσο χαμηλής πολιτικής στάθμης ζήτημα, κορυφαία στελέχη σημείωναν ότι δεν ήξεραν τι να απαντήσουν στα μέλη που ρωτούσαν αν τελικά ο κ. Κασσελάκης απουσιάζει από τη μάχη του β΄ γύρου και την Πολιτική Γραμματεία για την γκαρνταρόμπα του ή για τις νομικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης.

Το ζήτημα της λογοδοσίας θα αποτελέσει επίσης πεδίο σφοδρής σύγκρουσης από τη στιγμή που και οι προεδρικές διαρροές έχουν  αναφορές στην ανάγκη λογοδοσίας μέσω εργαλείου όπως σημείωναν του isyriza.

Βίτσας: Να γίνει συνέδριο γρήγορα, είτε είναι ο Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε με τους εσκιμώους
Ενδεικτικές του κλίματος οργής που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι χθεσινές ειρωνικές δηλώσεις του Δημήτρη Βίτσα για τον Στέφανο Κασσελάκη.

Αναφορικά με την απουσία του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε, με εμφανή δόση ειρωνείας, μιλώντας στην ΕΡΤ: «Το κόμμα το δικό μου πρέπει να κάνει δύο βήματα: Το πρώτο να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία είτε είναι ο κ. Κασσελάκης στη Νέα Υόρκη είτε είναι με τους εσκιμώους».

Όταν οι δημοσιογράφοι επέμειναν για το σημειολογικό του πράγματος να συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Κασσελάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, ο κ. Βίτσας απάντησε:

«Μην το κοροϊδεύουμε, ο άνθρωπος έπρεπε να πάει. Δεν ξέρω κιόλας – αν και πιστεύω ότι το να λες την αλήθεια είναι το πιο safe πράγμα. Έφυγε και πήγε 10-15 ημέρες στην Αμερική, θα παρακολουθήσει την Πολιτική Γραμματεία με zoom. Ωραία. Γιατί δεν λέει ότι “εγώ πηγαίνω στην Αμερική γι’ αυτόν το λόγο”; Πέρα από τα γελοία που ακούω, ότι πήγα να πάρω τα ρούχα μου, να βοηθήσουμε όλοι και να αγοράσει καινούργια ρούχα. Ο καθένας βγαίνει και λέει ό,τι θέλει, ότι υπάρχει μια δίκη σε εξέλιξη και πρέπει να βρίσκεται, έχω ακούσει και άλλα πράγματα. Είναι αλήθεια; Μπορεί. Δεν είναι αλήθεια; Πάλι μπορεί. Δεν είναι όμως το μείζον θέμα. Το κυρίαρχο θέμα είναι ο πολιτικός μας στόχος».

«Βόμβες» Τεμπονέρα για αρχηγισμό στον ΣΥΡΙΖΑ -«Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές»
Σε αυτό το εκρηκτικό εσωκομματικό περιβάλλον επέλεξε και ο Δημήτρης Τεμπονέρας, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», να βάλλει κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και να καταθέσει τη δική του πλατφόρμα πολιτικής.

«Εμείς θα κάνουμε το χρέος μας», είναι ο τίτλος του άρθρου του κ. Τεμπονέρα, ο οποίος κάνει λόγο για «αρχηγισμό» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, δε, στην αποτίμηση της Κουμουνδούρου για «πρώτη ήττα» του Κυριάκου Μητσοτάκη στις κάλπες, ο κ. Τεμπονέρας σχολίασε:

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποτυγχάνει πια σε όλα τα επίπεδα. Ο αρχηγισμός, μια ηγετική μη νομιμοποιημένη ελίτ που επικάθεται σε όλη την κομματική βάση, η ρευστοποίηση του κόμματος, η απουσία στρατηγικού σχεδίου, η άρνηση αυτοκριτικής, εκθέτουν τον σχηματισμό σε πολλαπλούς κινδύνους. Το ενδεχόμενο πολιτικής κατάρρευσης είναι εμφανές».

Ο κ. Τεμπονέρας καταθέτει μάλιστα το δικό του σχέδιο για την Αριστερά, σε πλήρη αντιδιαστολή με τον Στ. Κασσελάκη και με τα όσα είπε πρόσφατα στον ΣΕΒ για το κεφάλαιο και την επιχειρηματικότητα:

«…Μια νέα μεγάλη Αριστεράοφείλει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, χωρίς να παραδίδει στον αντίπαλο την ταυτότητά της. Ξέρουμε από πού προερχόμαστε και που θέλουμε να πάμε. Γνωρίζουμε τα συμφέροντα που θέλουμε να φέρουμε στο προσκήνιο και για αυτό δεν μπορούμε να είμαστε “με όλους” ή με το “κεφάλαιο”. Είμαστε με τους εκμεταλλευόμενους, με τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα μιας κοινωνίας που δεν διαρθρώνεται πλέον εδώ και δεκαετίες ταξικά, υπό την παραδοσιακή σκοπιά που είχε η Αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια. Στηρίζουμε την ενδυνάμωση της παραγωγικής βάσης της χώρας, με όρους δίκαιης συμμετοχής των συντελεστών παραγωγής. Προφανώς παραμένουν οι παραδοσιακοί δεσμοί με την μισθωτή εργασία και τη νεολαία, αλλά οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι, οι αγρότες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι και οι δυνάμεις της καινοτομίας, είναι στρώματα στα οποία απευθυνόμαστε.

 

Back to top button