COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βρώμικες κουβέρτες με άσχημες μυρωδιές: Πλήρης οδηγός για να τις πλύνουμε σωστά χωρίς να τις καταστρέψουμε

Ήρθε ο καιρός για να πλύνουμε τις βρώμικές, γεμάτες σκόνη και άσχημες μυρωδιές κουβέρτες μας. Δείτε λοιπόν τον απόλυτο και πλήρη οδηγό για να τις καθαρίσουμε σωστά χωρίς να τις καταστρέψουμε και να τις κάνουμε και πάλι σαν καινούριες.

Βρώμικες κουβέρτες με άσχημες μυρωδιές: Λόγω της καθημερινής χρήσης τους, ο καθαρισμός τους δεν πρέπει να παραμελείται γιατί μετά από έναν χειμώνα είναι γεμάτες μικρόβια.

Οι κουβέρτες προσφέρουν ζεστασιά και άνεση κατά τη διάρκεια των ψυχρών μηνών, αλλά καθώς χρησιμοποιούνται συχνά, μπορούν να συσσωρεύσουν σκόνη, μικρόβια και μυρωδιές. Ο καθαρισμός των κουβερτών πρέπει να γίνεται τακτικά για να διατηρηθεί η υγιεινή και η φρεσκάδα τους.

Διαβάστε επίσης: Λαδιές και λεκέδες στα ρούχα: Το “μυστικό” με την ζάχαρη που θα τα κάνει πεντακάθαρα εύκολα και γρήγορα

Βρώμικες κουβέρτες με άσχημες μυρωδιές: Ακολουθήστε αυτόν τον οδηγό καθαρισμού για να τις διατηρήσετε σε άριστη κατάσταση:

Πριν το πλύσιμο των κουβερτών

Αναγνωρίστε τον τύπο των κουβερτών:

Πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό, ελέγξτε τις οδηγίες φροντίδας που παρέχονται από τον κατασκευαστή. Κάποιες κουβέρτες είναι κατάλληλες για πλυντήριο, ενώ άλλες πρέπει να πλένονται με το χέρι.

Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε αυτές τις οδηγίες για να μην καταστρέψετε το ύφασμα ή το χρώμα της κουβέρτας και για να μην τη συρρικνώσετε.

Ξεσκονίστε τις κουβέρτες:

Πριν τις πλύνετε, χρησιμοποιήστε ένα καλής ποιότητας ρολό ή μία βούρτσα για να αφαιρέσετε τη σκόνη και τα υπολείμματα από την επιφάνειά τους. Επίσης, είναι σημαντικό να τινάξετε την κουβέρτα σας πριν προχωρήσετε στο πλύσιμο.

Πλύσιμο Κουβέρτας στο Πλυντήριο

Εάν ο κατασκευαστής της κουβέρτας επιτρέπει το πλύσιμο στο πλυντήριο, ακολουθήστε τα παρακάτω εύκολα βήματα:

Τοποθέτηση στο πλυντήριο:

Εάν οι κουβέρτες σας επιτρέπουν το πλύσιμο στο πλυντήριο, χρησιμοποιήστε ένα πρόγραμμα πλύσης για ευαίσθητα υφάσματα. Χρησιμοποιήστε ένα ήπιο απορρυπαντικό και αποφύγετε τη χρήση λευκαντικών, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φθορές στα χρώματα.

Επιλογή κατάλληλης θερμοκρασίας και απορρυπαντικού:

Επιλέξτε χαμηλή θερμοκρασία νερού (περίπου 30°C στις 500-600 στροφές), για να αποτρέψετε την έκθεση των υφασμάτων σε υψηλές θερμοκρασίες που μπορεί να τα βλάψουν. Όσον αφορά το απορρυπαντικό προτιμότερη είναι η χρήση του υγρού απορρυπαντικού.

Περιορίστε τη χρήση μαλακτικού:

Αν και το μαλακτικό μπορεί να κάνει τις κουβέρτες σας απαλές, η υπερβολική χρήση του μπορεί να βλάψει το ύφασμα και να κάνει της κουβέρτες άκαμπτες, για αυτό χρησιμοποιήστε το με μέτρο.

Πλύσιμο Κουβέρτας στο Χέρι

Εάν ο κατασκευαστής σας προτείνει το πλύσιμο στο χέρι ή αν ο κάδος του πλυντηρίου σας δε χωρά την κουβέρτα, μπορείτε να την πλύνετε μόνοι σας στο χέρι.

Γεμίστε έναν νιπτήρα ή κουβά με χλιαρό νερό:

Αφού ελέγξετε για πιθανούς λεκέδες που χρειάζονται ειδική αφαίρεση, γεμίστε μία μπανιέρα ή έναν κουβά με χλιαρό ή ζεστό νερό. Εάν η κουβέρτα είναι μεγάλη προτιμήστε η θερμοκρασία του νερού να είναι στους γύρω στους 30-40 βαθμούς. Προσθέστε μια μικρή ποσότητα απορρυπαντικού στο νερό και ανακατέψτε για να δημιουργήσετε αφρό.

Τρίψιμο και αφαίρεση λεκέδων:

Βυθίστε την κουβέρτα στο νερό και αφήστε τη να μουλιάσει για 1-2 ώρες. Με απαλές κινήσεις τρίψτε την κουβέρτα, χρησιμοποιώντας τα χέρια σας ή μια μαλακή βούρτσα, ώστε να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τη βρωμιά.

Ξέβγαλμα με καθαρό νερό:

Αδειάστε τη λεκάνη ή την μπανιέρα και ξεπλύνετε καλά την κουβέρτα με καθαρό χλιαρό νερό, μέχρι να αφαιρεθούν όλα τα απορρυπαντικά υπολείμματα και στραγγίστε το περιττό νερό από την κουβέρτα.

Ξανά Βυθίστε την Κουβέρτα:

Γεμίστε εκ νέου την μπανιέρα ή τη λεκάνη με καθαρό νερό και αφήστε τη να μουλιάσει για άλλες δύο ώρες.

Βρώμικες κουβέρτες – Στέγνωμα:

Για να αφαιρέσετε το περισσότερο νερό από την κουβέρτα, τυλίξτε τη σε μια καθαρή πετσέτα και πιέστε απαλά. Στη συνέχεια ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό για να τη στεγνώσετε με τον σωστό τρόπο.

Στέγνωμα και Αποθήκευση Κουβέρτας

Όταν τελειώσει ο κύκλος πλυσίματος, στεγνώστε την κουβέρτα σας φυσικά, κρεμάστε την και αφήστε τη να στεγνώσει στον αέρα. Εάν χρειαστεί γυρίστε την και από την άλλη πλευρά ώστε να επιταχύνετε το στέγνωμά της. Εάν δε διαθέτετε τόσο στιβαρό σύρμα μπορείτε να την απλώσετε σε μία καθαρή επιφάνεια.

Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιήσετε στεγνωτήριο, καθώς μπορεί να βλάψει τις ίνες της κουβέρτας και να τη συρρικνώσει. Εάν όμως δεν μπορείτε να αποφύγετε τη χρήση του και σας την επιτρέπει ο κατασκευής, τότε επιλέξτε τη χαμηλότερη δυνατή θερμοκρασία.

Αφού στεγνώσει, η κουβέρτα σας είναι έτοιμη για χρήση, εάν όμως δε σκοπεύετε να τη χρησιμοποιήσετε και θέλετε να την αποθηκεύσετε, κάντε το σωστά ώστε να μη συγκεντρώσει δυσάρεστες οσμές.

Αρχικά βεβαιωθείτε ότι έχει στεγνώσει πλήρως, στη συνέχεια τοποθετήστε την καλά διπλωμένη μέσα σε μία αποστειρωμένη και αεροστεγή συσκευασία, ώστε να την προστατέψετε από τον σκόρο, τα μικρόβια, την υγρασία και τις μυρωδιές. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομείτε και χώρο στην ντουλάπα σας.

Χρήσιμες Συμβουλές για τη Φροντίδα των Κουβερτών

Μη στριμώχνετε τις κουβέρτες στον κάδο του πλυντηρίου, καθώς αυτό μπορεί να φθείρει τις κουβέρτες και να μην τις καθαρίσει αποτελεσματικά, προτιμότερο είναι να βάλετε δύο ξεχωριστά πλυντήρια παρά να στριμώξετε δύο μεγάλες κουβέρτες.

Κατά το πλύσιμο στο χέρι μπορείτε να προσθέσετε στη λεκάνη ή στην μπανιέρα και λίγο λευκό ξύδι. Αυτό θα βοηθήσει στην ευκολότερη αφαίρεση των λεκέδων από το ύφασμα.

Αν ακουμπάτε την κουβέρτα απευθείας στο σώμα σας και τη χρησιμοποιείτε καθημερινά, τότε πρέπει να την πλένετε περίπου κάθε 1 με 2 εβδομάδες. Αν, όμως, τη χρησιμοποιείτε πιο σπάνια τότε μπορείτε να την πλένετε κάθε έναν με δύο μήνες. Επίσης, η εποχή και οι λεκέδες είναι κάποιοι ακόμα παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα πλύσης.

Για κουβέρτες από ευαίσθητα υλικά προτιμήστε το στεγνό καθάρισμα. Αυτό μπορεί να σας το προσφέρει ένα καθαριστήριο. Φροντίστε να επιλέξετε ένα καθαριστήριο που θα σέβεται τα προϊόντα σας και θα τα καθαρίσει χωρίς να τα βλάψει.

Βρώμικες κουβέρτες: Τι συμβολίζουν τα εικονίδια στις οδηγίες φροντίδας;

Στα περισσότερα λευκά είδη, σύμφωνα με το www.mydesigndrops.com υπάρχουν οδηγίες για το πως πλένονται, σιδερώνονται και στεγνώνουν τα προϊόντα. Γενικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως η λεκάνη συμβολίζει το πλύσιμο με νερό, ο κύκλος το στεγνό καθάρισμα, το τρίγωνο τη λεύκανση και το σίδερο το σιδέρωμα.

Back to top button