ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Και ξαφνικά, ωμή απειλή Ερντογάν στον Μητσοτάκη: «’H θα μοιραστούμε τον πλούτο σας ή πάμε σε πόλεμο!» Τι βρήκε το Oruc Reis στην Ελληνική Υφαλοκρηπίδα;

Με την συνήθη απειλητική του στάση ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έθεσε και πάλι στον Κ. Μητσοτάκη το δίλημμα «συνεκμετάλλευση ή πόλεμο».

Αναλυτικά όσα είπε:
«Η Toυρκία είναι αποφασισμένη κι έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο. Καμία απειλή και καμία αποικιοκρατική δύναμη δεν μπορεί να μας στερήσει απο τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου που θεωρείται, πως υπάρχουν στην περιοχή».

Παράλληλα πρόσθεσε πως «πάντα είμαστε υπέρ των συνομιλιών και των συμφωνιών αντί του καβγά. Και σήμερα με την ίδια ειλικρίνεια κινούμαστε με τον ίδιο τρόπο. Και από τους ομολόγους μας περιμένουμε κινήσεις, που θα μειώσουν την ένταση και βήματα που θα ανοίξουν το δρόμο του διαλόγου. Ελπίζω, πως θα επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο, που θα προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».

«Όπως σκίσαμε πριν από έναν αιώνα τη συνθήκη των Σεβρών, έτσι και σήμερα δεν θα υποκύψουμε στις νέες Σέβρες, που θέλουν να μας επιβάλλουν στην Ανατολική Μεσόγειο». Σε αυτό το σημείο, έκανε αναφορά σε «λάθη του παρελθόντος», που οδήγησαν στα «χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο».

«Δώσαμε ώθηση στις έρευνες για υδρογονάνθρακες. Τα βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελούν ζωτικής σημασίας για να σταματήσουμε την εξάρτησή μας από το εξωτερικό. Ειδικά η αντιπολίτευση που ρωτάει τι δουλειά έχουμε στην Ανατ. Μεσόγειο, θέλω να το ακούσουν καλά. Ο αγώνας της Τουρκίας από την Ανατ. Μεσόγειο μέχρι τη Λιβύη δεν είναι μόνο ένας αγώνας διεκδίκησης δικαιωμάτων, αλλά ένας αγώνας για το μέλλον της».

Γιατί πλέον θέτει καθαρά το δίλημμα «Συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων σας ή πόλεμος»;

Γιατί φημολογείται στην ενεργειακή αγορά ότι το Oruc Reis εντόπισε στις έρευνές του τα λεγόμενα «ένυδρα αέρια» – τα αποθέματα κατώτατου φυσικού αερίου (ο λεγόμενος «καύσιμος πάγος»), που είναι μια σχεδόν ανεξάντλητη και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας με προοπτική εκμετάλλευσης στο εγγύς μέλλον.

Μία από τις πολύ μεγάλες αποθέσεις ένυδρων αερίων βρίσκεται ακριβώς Νότια του νησιού Καστελόριζου, όπου διεξάγει τώρα έρευνες το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis.

Στην Τουρκία ευνοεί η κατάσταση της μη ενοποιημένης Κύπρου και το διαχωρισμό της με την «τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Είναι σαφές ότι η εισαγωγή ένυδρων αερίων για βιομηχανική χρήση είναι θέμα προοπτικής 10-20 ετών από σήμερα.

Αλλά ο Ρ.Τ.Ερντογάν είναι επίσης ένας ηγέτης, που σκέφτεται σε βάθος και αυτό είναι το μεγαλύτερο προσόν του.

Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας Αμπντουλάχ Αγάρ επέστησε την προσοχή στην άλλη πλευρά του προβλήματος με ένα σημερινό tweet.

«Λίγα λόγια για τα ενεργειακά ενδιαφέροντα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», γράφει το δημοσίευμα.

Όπως γνωρίζετε, η Τουρκία αναζητά φυσικό αέριο και πετρέλαιο, αλλά αποδεικνύεται ότι το κύριο ζήτημα είναι τα ένυδρα αέρια της Μεσογείου».

Ο Αγάρ ανέφερε τις ακόλουθες πληροφορίες: «Δεν είναι μόνο τα 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δύο δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία υποτίθεται ότι βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακόμη και αυτά τα αποθέματα εκτιμάται σε περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.

Το κύριο πράγμα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα ένυδρα αέρια. Μια μονάδα ένυδρου αερίου ισούται με 30 μονάδες φυσικού αερίου. Τώρα φανταστείτε το ισοδύναμο σε χρήματα. Το ένυδρο υπεράκτιο αέριο είναι το ίδιο με το φυσικό αέριο σχιστολιθικού εδάφους».

Και καταλήγει: «Στο μέλλον, αυτά τα αποθέματα μπορεί να λύσουν το πρόβλημα εξάρτησής μας από τις εισαγωγές ενέργειας».

Την ίδια στιγμή και ως ένα “σιγοντάρισμα” του Τούρκου Προέδρου η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αν και εξέφρασε τις ανησυχίες της για την Ανατολική Μεσόγειο ζήτησε να ξεκινήσει ο… διάλογος (αναφέρεται ακόμα σε διάλογο με τον τουρκικό στόλο αναπτυγμένο στην ελληνική υφαλοκρηπίδα!) για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, διάλογος δηλαδή για την διευθέτηση των θαλασσίων ζητημάτων χωρίς να μας έχουν αναφέρει οι Τούρκοι τι βάζουν στο τραπέζι – μόνο τα ελληνικά θα μοιράσουμε(;)-.

«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων(επομένως και καθορισμός εν συνεχεία της ΑΟΖ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας ότι η Σύνοδος θα επικεντρωθεί στις σχέσεις της Ένωσης με την Τουρκία.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Back to top button