FeaturedΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεχάστε το κινητό, πιάστε το βελονάκι: Τα «χόμπι της γιαγιάς» γίνονται μόδα και φέρνουν ξανά την ευτυχία στη ζωή μας

Advertisement

Σε μια εποχή όπου το άγχος, το στρες και η ψυχική πίεση έχουν γίνει σχεδόν μόνιμοι σύντροφοι, κάποιοι επιλέγουν να κοιτάξουν πίσω. Όχι από νοσταλγία, αλλά από ανάγκη. Τα λεγόμενα «χόμπι της γιαγιάς», δραστηριότητες μιας άλλης εποχής, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή και επιστρέφουν ως εναλλακτική διέξοδος απέναντι στον σύγχρονο τρόπο ζωής.

Ξεχάστε το κινητό, πιάστε το βελονάκι: Τα «χόμπι της γιαγιάς» γίνονται μόδα και φέρνουν ξανά την ευτυχία στη ζωή μας

Κάποτε τα θεωρούσαμε ξεπερασμένα. Πλέξιμο, ράψιμο, μαρμελάδες, κεραμικά και κηπουρική. Σήμερα, αυτά τα χόμπι, με τον αργό ρυθμό τους, την απαιτούμενη υπομονή και την επαφή με τα χέρια και το υλικό, γίνονται «μόδα» στα social media, με χιλιάδες νέους να τα ανακαλύπτουν και να τα υιοθετούν ως τρόπο ζωής.

Στις πλατφόρμες εμφανίζονται με την ταμπέλα #grandmacore. Κι όμως, πίσω από την τάση κρύβεται κάτι πιο βαθύ: η ανάγκη των ανθρώπων να αποσυνδεθούν από την ψηφιακή πίεση και να ξαναβρούν λίγη γαλήνη. Δεν πρόκειται απλώς για αισθητική, αλλά για μία νέα φιλοσοφία: επιστροφή στην απλότητα, στον χρόνο που κυλάει αργά, στη χαρά της δημιουργίας χωρίς πίεση, στόχους ή ανταγωνισμό.

Advertisement

Το πλέξιμο και το ράψιμο έχουν επιστρέψει δυναμικά. Η δημιουργία σημειωματάριων με αναμνήσεις, η ζωγραφική σε κεραμικά, η παρασκευή σπιτικών φαγητών με πολύωρες διαδικασίες, όπως μαρμελάδες και σάλτσες, αλλά και η καλλιέργεια εποχικών λαχανικών, γίνονται ψυχικές αγκυρώσεις σε μια εποχή αστάθειας.

Ξεχάστε το κινητό, πιάστε το βελονάκι: Τα «χόμπι της γιαγιάς» γίνονται μόδα και φέρνουν ξανά την ευτυχία στη ζωή μας

Η επιστήμη επιβεβαιώνει ότι αυτές οι δραστηριότητες έχουν πολλαπλά οφέλη. Μειώνουν το άγχος, τη μοναξιά και τα συμπτώματα κατάθλιψης. Βοηθούν τον νου να συγκεντρωθεί και να ηρεμήσει, χωρίς την πίεση της «παραγωγικότητας» που μας καταδιώκει ακόμα και στον ελεύθερο χρόνο μας. Δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει ανάγκη για τελειότητα. Υπάρχει μόνο η διαδικασία και η μικρή, χειροπιαστή ικανοποίηση.

Το μεγαλύτερο όφελος ίσως είναι η σύνδεση. Μέσα από αυτά τα χόμπι, οι άνθρωποι ξαναβρίσκουν κοινά ενδιαφέροντα, δημιουργούν παρέες, εντάσσονται σε ομάδες, μοιράζονται τεχνικές και ιδέες. Η κοινωνικοποίηση επιστρέφει, όχι ψηφιακά, αλλά ουσιαστικά.

Η επιτυχία αυτών των δραστηριοτήτων δεν είναι μόνο στη μόδα τους, αλλά στο πώς μας κάνουν να αισθανθούμε. Μια κουβέρτα που πλέξαμε με τα χέρια μας, μια ντομάτα που φυτέψαμε και φροντίσαμε, μια σάλτσα που σιγόβρασε με υπομονή, μας θυμίζουν ότι οι μικρές πράξεις έχουν αξία. Και ότι δεν είναι όλα στην ταχύτητα και στο αποτέλεσμα. Υπάρχει και ο δρόμος – και αυτός αξίζει.

Advertisement

Σε έναν κόσμο που τρέχει, κάποιοι επέλεξαν να περπατήσουν. Και εκεί, ανάμεσα σε νήματα, χώμα και φρέσκο ζυμάρι, ανακάλυψαν ξανά τη χαμένη τους ευτυχία.

Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button