COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεδιάντροπος και προκλητικός ο Δήμαρχος Ζακύνθου: «Δεν έχω ανάγκη υποδείξεων για την καθαριότητα του νησιού», λέει με θράσος για την ντροπιαστική εικόνα με τα σκουπίδια στην παραλία Ναυάγιο, που έκανε τον γύρω του κόσμου δυσφημώντας το νησί και ολόκληρη την Ελλάδα! Τι λέει ο Κικίλιας;


Ο Δήμαρχος Ζακύνθου τοποθετείται με θράσος επισήμως για την ντροπιαστική εικόνα με τα σκουπίδια στην παραλία Ναυάγιο, που έκανε τον γύρω του κόσμου δυσφημώντας το νησί και ολόκληρη την Ελλάδα

Ξεδιάντροπα και προκλητικά ο δήμαρχος Ζακύνθου, Νικήτας Αρετάκης, τοποθετείται μέσω Δελτίου Τύπου για τα σκουπίδια στην παραλία Ναυάγιο.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου

«Ο Δήμος από την αρχή της τουριστικής περιόδου είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα όπως κάθε χρόνο για την ασφαλή και ομαλή λειτουργία του χώρου του ναυαγίου τόσο στην χερσαία όσο και στην παραθαλάσσια περιοχή του.

Τα μέτρα αυτά αφορούσαν στη μεν χερσαία περιοχή στην ελεγχόμενη είσοδο, στην ενημέρωση προς αποφυγή κινδύνου στους επισκέπτες, στην πυρασφάλεια και στον ευπρεπισμό της περιοχής και στη δε παραλία την ναυαγοσωστική κάλυψη, την επιτήρηση και επίβλεψη της ασφαλούς λειτουργίας της θαλάσσιας ζώνης σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο.

Πριν από 1 μήνα περίπου ανεφέρθη από το προσωπικό του Δήμου ότι άγνωστοι τους επισκέφτηκαν και τους είπαν ότι «από αύριο εμείς είμαστε εδώ και εσείς να αποχωρήσετε» όπως και έγινε. Το άρθρο 68 του Ν.4875/2021(Α΄ 250) το οποίο επικαλείται η Πρόεδρος της Επιτροπής αφορά τις υποχρεώσεις της ιδίας της Επιτροπής και όχι του Δήμου.

Οι παραλίες του νησιού ανήκουν στην Κτηματική Υπηρεσία.

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για τις παραλίες που του έχουν παραχωρηθεί από την Κτηματική Υπηρεσία , διεξάγει διαγωνισμούς δια την αξιοποίηση τους και βεβαίως υποχρεούται για την καθαριότητα.

Η παραλία του Ναυαγίου όχι μόνο δεν του έχει παραχωρηθεί αλλά απεναντίας με το Νόμο 4875/2021 η διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή ανήκουν στις αρμοδιότητες της συσταθείσας Επιτροπής.

Χώροι του νησιού που ανήκουν στο Λιμενικό Ταμείο, στην Αεροπορική εταιρεία FRAPORT κ.λ.π. υπογράφουν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών για την αποκομιδή των απορριμμάτων τους.

Ο Δήμαρχος δεν έχει ανάγκη υποδείξεων για την καθαριότητα του νησιού και μάλιστα κατά την τουριστική περίοδο.

Ανεξάρτητα της αρμοδιότητος είναι αξιοσημείωτο και μάλιστα ενδεικτικό το γεγονός ότι επί ένα μήνα έμεινε η περιοχή χωρίς καθαριότητα και ένα πρωί βρέθηκαν τα απορρίμματα μαζεμένα στο χώρο και οι φωτογραφίες τους να έχουν εθνική και όχι μόνο δημοσιότητα χωρίς καμία ενημέρωση του Δημάρχου για ύπαρξη απορριμμάτων στην περιοχή από την αρμοδία Επιτροπή η οποία είναι υπεύθυνη και ισχυρίζεται ότι ενδιαφέρεται δια την καθαριότητα της περιοχής.

Δια περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά το γεγονός αυτό οι δημότες μας που γνωρίζουν «πρόσωπα και πράγματα» παρακαλούνται να αποταθούν στα εκ Ζακύνθου συμμετέχοντα μέλη της Επιτροπής τους κ.κ. Μαρινάκη , Μωθοναίο, Τσουρουνάκη , Τσίπηρα.».

Τι λέει ο Κικίλιας;

«Απόλυτη ευθύνη των Δήμων ο καθαρισμός όλων των παραλιών της Ελλάδας», λέει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας σαφές ότι είναι θεμελιώδης αρμοδιότητα της εκάστοτε Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διατηρεί καθαρές τις παραλίες της.

Ο υπουργός επισήμανε ότι τέτοιες εικόνες δεν τιμούν καθόλου την Ελλάδα, εξηγώντας μάλιστα πως το υπουργείο Εσωτερικών παραχωρεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τη δικαιοδοσία προστασίας των παραλιών που ανήκουν στον Δήμο.

Το μαλλιοτράβηγμα και η δυσφήμηση για την Ελλάδα στην καρδιά του καλοκαιριού

Από την ώρα που κυκλοφόρησε η εικόνα αυτή, ο καθαρισμός και η προστασία της παραλίας έχουν γίνει ένα μπαλάκι ευθυνών, με τον Δήμο Ζακύνθου να μην αναλαμβάνει την ευθύνη για την ντροπιαστική κατάσταση στο «Ναυάγιο» και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να κατηγορεί ευθέως την Επιτροπή του υπουργείου Τουρισμού για την οργάνωση και τον καθαρισμό της παραλίας σε καθημερινή βάση.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Η φωτογραφία που απεικονίζει την παραλία Ναυάγιο στη Ζάκυνθο να να είναι γεμάτη σκουπίδια, αμαυρώνει την ομορφιά ενός από τα ομορφότερα μέρη στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως!…

Back to top button