COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεφεύγει ο κορωνοϊός: Τα εφιαλτικά νούμερα, ο διπλασιασμός των νεκρών και οι πόλεις που είναι κοντά στο lockdown – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες!

Μεγάλη ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους λοιμωξιολόγους προκαλούν τα τελευταία στοιχεία για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με… αποκορύφωμα το νέο αρνητικών ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων, που καταγράφηκε την Παρασκευή (16.10.2020) με 508 μολύνσεις, εκ των οποίων οι 227 στην Αττική, ενώ οι νεκροί ήταν οχτώ το τελευταίο 24ωρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε μόλις πέντε ημέρες καταγράφηκαν 2.100 κρούσματα και 41 θάνατοι. Αναλυτικά:
Τη Δευτέρα κατεγράφησαν 295 νέες μολύνσεις και 7 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.
Την Τρίτη τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 408 και είχαμε 6 νεκρούς.
Την Τετάρτη τα κρούσματα ανέβηκαν κι άλλο, φθάνοντας τα 436, ενώ καταγράφηκαν και επτά θάνατοι.
Την Πέμπτη οι νέες μολύνσεις εκτοξεύθηκαν στις 453 και άλλοι 13 άνθρωποι κατέληξαν από τον κορωνοϊό.

Άλλο ένα στοιχείο που προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς είναι το γεγονός ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο μηνών, καταγράφεται σχεδόν διπλάσιος αριθμός θανάτων σε σχέση με το χρονικό διάστημα 15 Μαρτίου έως 5 Μαΐου, δηλαδή στην περίοδο του lockdown.

Εύθραυστη η σταθερότητα – Φόβοι για την πτώση της θερμοκρασίας
Σύμφωνα με όσα είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Παρασκευής: “Ήπιες αυξητικές τάσεις έχει ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην Ελλάδα με τον αριθμό να ξεπερνάει τα 400 ανά ημέρα κρούσματα”. Όπως εξήγησε, η τάση σταθεροποίησης της επιδημίας που παρατηρήθηκε από την προηγούμενη εβδομάδα στην Αττική φαίνεται να είναι ευαίσθητη.

Ο κυλιόμενος ανά εβδομάδα συνολικός αριθμός διαγνώσεων παρουσίασε την μεγαλύτερη αύξηση στο δεύτερο δεκαήμερο Σεπτεμβρίου περίπου 80%, ενώ την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου παρουσιάζει αυξομειώσεις μεταξύ 1.200 και 1.300 διαγνώσεων ανά εβδομάδα. “Αυτή η φαινομενική σταθεροποίηση είναι ευαίσθητη και μπορεί να αλλάξει από την μία στιγμή στην άλλη”.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε επίσης ότι με την πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να γύρει την ζυγαριά προς την επιδημική αύξηση.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι “εντός των τελευταίων ημερών είχαμε άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ενώ αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγει, αγγίζοντας ο κυλιόμενος επταήμερος μέσος όρος θανόντων τους 7 ανά ημέρα”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού και επανάπαυσης, καθώς τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. “Ναι μεν η Ελλάδα δείχνει μια σταθερότητα, η σταθερότητα αυτή όμως είναι εξαιρετικά εύθραυστη”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ποιες πόλεις είναι κοντά στο lockdown
Ερωτηθείς γιατί δεν έχει μπει η Αττική στο επίπεδο 4 παρότι καταγράφει καθημερινά πολλά κρούσματα ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «υπάρχει ένα όριο που το έχει θέσει η Ε.Ε. που περνάμε από το πορτοκαλί στο κόκκινο. Αυτό το όριο η πρώτη που το πέρασε ήταν η Π.Ε. Κοζάνης, με όριο το 150 η Π.Ε. Κοζάνης είναι στο 159,7. Την ίδια στιγμή ο Κεντρικός Τομέας της Αττικής υπολείπεται του ορίου αυτού. Έχει μία σταθερότητα τις τελευταίες ημέρες την οποία την παρακολουθούμε. Ταυτόχρονα στα Ιωάννινα ο συγκεκριμένος δείκτης απέχει από το 150 αλλά όχι σημαντικά», ενώ προσέθεσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση και ευλαβικά να τηρήσουμε τα μέτρα που εφαρμόζουμε αυτή τη στιγμή».

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι «δεν αφορά μόνο το κριτήριο του πληθυσμού, των 14 ημερών, την αυξητική τάση των 7 ημερών, τις ιχνηλασίες, είναι ένας σύνθετος αλγόριθμος που μας δίνει τη δυνατότητα να διαχωρίσουμε τις περιοχές. Οι περιοχές δεν διαχωρίζονται με βάση την αίσθησή μας, διαχωρίζονται με βάση συγκεκριμένα επιστημονικά κριτήρια, κριτήρια που κάθε Τετάρτη συζητάμε με την ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί για τον Χάρτη και παίρνουμε αυτές τις εύκολες ή δύσκολες αποφάσεις. Και οι αποφάσεις είναι δύσκολες σε μια περίοδο που έχουμε να αντιπαλέψουμε μια παγκόσμια κατάσταση, η οποία ειδικά στις γειτονικές μας χώρες είναι ακόμα πιο δυναμική».

Ακόμη, επανέλαβε ότι βρισκόμαστε εν μέσω ενός δεύτερου κύματος και «ο,τιδήποτε άλλος εκτός από απόλυτη εγρήγορση, επαγρύπνηση, θα είναι στο όριο της εγκληματικότητας». Παράλληλα απηύθυνε έκκληση για ακόμη μία φορά να εφαρμόσουν όλοι τα μέτρα. «Ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει όλα όσα πρέπει, και το κάνει από την πρώτη στιγμή. Σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη, σε κάθε κωμόπολη, σε κάθε περιφερειακή ενότητα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κι άλλες περιοχές εκτός από τα Γιάννενα που να είναι στο μεταίχμιο επιπέδου 3 με το επίπεδο 4 ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «υπάρχουν περιοχές όπου καταγράφονται τις τελευταίες μέρες – κάποιες παραπάνω από τον μέσο όρο του 14ημερου – κάποια κρούσματα. Το γεγονός δηλαδή ότι η Θεσσαλονίκη, η Καστοριά, η Κόρινθος δείχνει να έχουν μια μικρή αύξηση του μέσου όρου που έχουν βγάλει μέχρι τώρα προφανώς είναι κάτι που μας ανησυχεί». Όσον αφορά τα κρούσματα της Αττικής ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σήμερα τα κρούσματα της Αττικής υπολείπονται του μέσου όρου που βγάζει κάθε μέρα η Αττική σε σχέση με το εθνικό σύνολο, αλλά πρέπει να δούν αν αυτές οι 69 συρροές αφορούν την περιφέρεια, αφορούν clusters της Αττικής. «Είναι μία σύνθετη δουλειά αυτή, που γίνεται καθημερινά. Γενικόλογα συμπεράσματα δεν βοηθούν στη φάση αυτή. Δεν υπάρχει ζήτημα αν ανησυχούμε για κάποιες περιοχές. Ανησυχούμε για όλες τις περιοχές, διότι πολύ εύκολα μέσα σε 48 ώρες μικρά clusters ή μικρές εξάρσεις ή μικροί πολλαπλασιαστές σε περιοχές μπορούν να δημιουργήσουν τεράστιο ζήτημα», σημείωσε.

Ερωτηθείς πόσο κοντά είναι η Αττική στο επίπεδο 4 ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η Αττική αυτήν τη στιγμή είναι πιο μακριά από το επίπεδο 4 από άλλες περιοχές, διότι αυτή τη στιγμή ο Κεντρικός Τομέας σε σχέση με το 150 μπορεί να βρίσκεται στο 128, αλλά πριν λίγες μέρες ήταν πολύ πιο υψηλό το ποσοστό αυτό. «Τα δεδομένα μιας μητροπολιτικής περιοχής είναι διαφορετικά στην αντιμετώπισή τους. Υπάρχει μία σταθερότητα στην Αττική, μια σταθερότητα που είναι το αποτέλεσμα των μέτρων τοπικού και υπερτοπικού χαρακτήρα που πήραμε τις τελευταίες 15-20 μέρες, και που συνεχίζουμε τη δουλειά που γίνεται και σε επίπεδο δειγματοληπτικών ελέγχων και σε επίπεδο συγκεκριμένων πολιτικών σε συγκεκριμένες περιοχές αλλά και του street work που γίνεται και στο Δήμο Αθηναίων και σε άλλες περιοχές», επισήμανε, ενώ προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η Αττική δείχνει αυτήν τη στιγμή μία σταθερότητα, που δεν σημαίνει όμως ότι η σταθερότητα αυτή δεν είναι παντελώς εύθραυστη. «Ό,τι είναι εύθραυστο είναι και επικίνδυνο και ότι είναι επικίνδυνο θα πρέπει να τύχει του απόλυτου ελέγχου μας, της απόλυτης ανάλυσής μας καθημερινά και της απόλυτης ανησυχίας μας», υπογράμμισε.

Back to top button