COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΚΟΡΩΝΟΪΟΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ξεκινάει, με γονική συναίνεση, ο εμβολιασμός εφήβων για ηλικίες 15-17 ετών με mRNA εμβόλια – Την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού


Όσα παιδιά και έφηβοι έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/2006, θα μπορούν από την ερχόμενη εβδομάδα, και πιο συγκεκριμένα από τις 13 Ιουλίου, να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Μαρίας Θεοδωρίδου και του Μάριου Θεμιστοκλέους!

Αυτό επισήμαναν, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, τονίζοντας πως ο εμβολιασμός στις εν λόγω ηλικίες θα γίνεται με τη συναίνεση των γονέων και πως περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα, 12 Ιουλίου.

«Τα άτομα που απειλούνται ιδιαίτερα από τη μετάλλαξη Δέλτα είναι τα ανεμβολίαστα άτομα, άτομα που λόγω χρόνιων νοσημάτων δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών», τόνισε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τονίζοντας ότι όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη μετάλλαξη και ειδικότερα: Pfizer και Moderna στο 96%, στο 92% το AstraZeneca και στο 85% το Johnson & Johnson. Το ποσοστό με μια δόση είναι σε όλες τις περιπτώσεις της τάξεως του 33%, οπότε είναι αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση.

Στη συνέχεια επισήμανε πως «είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και ατομική υγιεινή. Προσοχή! Προσοχή!».

Αναλυτικότερα, η κα Μαρία Θεοδωρίδου είπε τα ακόλουθα:
«Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2%. Ενώ είναι υπό διερεύνηση και το σύνδρομο post covid που είναι ακόμα υπό μελέτη. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από 12 ως 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη.

Από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος. Υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθιες, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά με υποκείμενο πρόβλημα σημαντικό ποσοστό προστασίας. Αλλά και για το θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ό,τι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας, γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.

Είναι γνωστό ότι η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί να έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Ίσως να έχουν έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εμβολιασμός με εμβόλια mRNA
Τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για τους εφήβους θα είναι τα mRNA, που είναι πιο αποτελεσματικά ακόμα και απ’ όσο είναι στους ενήλικους. Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς, για να ακολουθήσει και η έγκριση από FDA και EMA. Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει δική του στρατηγική. Αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.

Υπό δημοσίευση είναι μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, στην οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περικαρδίτιδας. Είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 ως 17 ετών και σε 6 εκατ. είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις περικαρδίτιδας. Απαιτείται συνεχείς επιτήρηση, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων όπως αναφέρουν και οι ερευνητές».

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, διατυπώνει την θετική της γνώμη για τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 έως 17 ετών, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης, μετά από ενημέρωση», κατέληξε.

Ο εμβολιασμός των εφήβων θα γίνεται με γονική συναίνεση επανέλαβε και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με τον οποίο η πλατφόρμα για τους γεννημένους το 2006 θα ανοίξει στις 13 Ιουλίου. «Ραντεβού θα μπορούν να κλείνουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί μετά την 1.1.2006, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα», είπε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Δείτε την αποψινή ενημέρωση:

Back to top button