COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε ο πολιτικός ‘σεισμός’ στη Γαλλία: Υπέβαλε την παραίτησή της η Πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν – Δεν έγινε δεκτή από το Μακρόν!


Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν υπέβαλε το πρωί την παραίτησή της στον Εμανουέλ Μακρόν, αλλά ο Γάλλος πρόεδρος την απέρριψε «για να παραμείνει η κυβέρνηση αφοσιωμένη στο καθήκον», ανέφερε το Ελυζέ, σύμφωνα με γαλλικά ΜΜΕ.

Με τς φωνές να πληθαίνουν από την αριστερά και τη δεξιά – από το NUPES και τους Ρεπουμπλικανούς – που ζητούν την απομάκρυνση της Μπορν, η πρωθυπουργός θέλησε να λύσει τα χέρια του Μακρόν, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε. Βέβαια, αποτελεί παράδοση στη Γαλλία να παραιτείται ο εκάστοτε πρωθυπουργός μετά τις βουλευτικές εκλογές, ώστε να μπορεί ο πρόεδρος να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, αλλά μετά το στραπάτσο για το κυβερνητικό στρατόπεδο στην αναμέτρηση της Κυριακής, ο Μακρόν θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο, για να βρεθεί κυβερνητική λύση κι έτσι η Μπορν παραμένει στη θέση της προς το παρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα διεξάγει «τις απαραίτητες πολιτικές διαβουλεύσεις (…) προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές εποικοδομητικές λύσεις που θα υπηρετούν τους Γάλλους», διευκρίνισε η προεδρία, πριν από μια σειρά συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ελυζέ.

Ο Μακρόν καλείται τώρα είτε να συμπήξει ευρύτερο συνασπισμό ή να αποδεχθεί ότι θα ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, που θα διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση κατά περίπτωση στα νομοσχέδια. Η μόνη παρηγοριά του, ότι και οι αντίπαλοί του εμφανίζουν σε κάποιες περιπτώσεις εσωτερικές διαμάχες. «Μια τέτοια κατακερματισμένη Βουλή θα οδηγήσει πιθανώς σε πολιτικό αδιέξοδο με πολύ βραδύτερη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Κι αυτό ίσως αποδυναμώσει τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη και ίσως θέσει σε κίνδυνο την οικονομική της θέση», δήλωσε ο Φιλίπ Γκουντέν της Barclays.

Θα συμμαχήσουν οι Ρεπουμπλικανοί με το κόμμα του Μακρόν;
Oι δύσκολες διαπραγματεύσεις του Μακρόν σε αναζήτηση συνοδοιπόρων ξεκίνησαν το πρωί. Πρώτος γύρω στις 10:18 τοπική ώρα διάβηκε το κατώφλι του Ελυζέ ο Κριστιάν Ζακόμπ, επικεφαλής των δεξιών Ρεπουμπλικανών, που σε πρώτη φάση απέκλεισε το βράδυ των εκλογών το ενδεχόμενο να συμπήξει συμμαχία με την παράταξη «Μαζί» (Ensemble) του Γάλλου προέδρου και το επανέλαβε και χθες: «Είχαμε μόλις τώρα μια συζήτηση και αυτό που σας λέω εδώ είναι η σχεδόν ομόφωνη θέση μας, που αντικατοπτρίζει τη συντριπτική πλειοψηφία», είπε ο Ζακόμπ στους δημοσιογράφους αποχωρώντας από συνεδρίαση του κόμματος για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Τι θα πει ο Ζακόμπ στο σημερινό ραντεβού του με τον Μακρόν; «Εκείνος έχει κάτι να μου πει. Εγώ δεν ζήτησα τίποτε», είπε. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές μέσα στο κόμμα που ζητούν συνεργασία «απέναντι στα άκρα», όπως εκείνη του πρώην υπουργού του Νικολά Σαρκοζί-και άλλοτε επικεφαλής του κεντροδεξιού UMP – Ζαν-Φρανσουά Κοπέ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο το νεογκωλικό κόμμα των Ρεπουμπλικανών να παρέχει κατά περίπτωση στήριξη σε νομοσχέδια της κυβέρνησης. Άλλωστε, το στρατόπεδο Μακρόν και η παραδοσιακή δεξιά έχουν παραπλήσια προγράμματα αναφορικά με την οικονομία, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ στηρίζουν τη χρήση πυρηνικής ενέργειας και σε περίπτωση που ένωναν τις δυνάμεις τους θα είχαν πλειοψηφία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση. Ο Ζακόμπ δεν φαίνεται αρνητικός στο ενδεχόμενο να παρέχει το κόμμα του στήριξη για την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65: «Αν το σχέδιό του ταυτίζεται με το δικό μας, δεν θα το καταψηφίσουμε», είπε.

Επαφές Μακρόν με τους ηγέτες κομμάτων της Αριστεράς, αλλά όχι τον Μελανσόν
Με τον Μακρόν θα συναντηθούν και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Ολιβιέ Φορ και ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, Φαμπιάν Ρουσέλ που μετέχουν στη συμμαχία της ενωμένης Αριστεράς NUPES, αλλά ο σκληροπυρηνικός επικεφαλής του συνασπισμού αυτού, ο νεοκομμουνιστής Μελανσόν δεν θα πάει στο Ελυζέ.

Ο Μακρόν θα υποδεχθεί στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων και την αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές και επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, Μαρίν Λεπέν. Στόχος των επαφών αυτών του Γάλλου προέδρου είναι «η οικοδόμηση λύσεων που θα υπηρετούν τους Γάλλους» σε μια περίοδο που δεν υπάρχει «εναλλακτική πλειοψηφία» έναντι της συμμαχίας του Μακρόν, δήλωσε αξιωματούχος του Ελυζέ.

Back to top button