COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξυπνάτε με πονοκέφαλο το πρωί; Δείτε τις πιθανότερες αιτίες


Ο πονοκέφαλος, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί μια πολύ ενοχλητική κατάσταση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο καθημερινά.

​Αυτό που μπορεί να έχετε ακούσει ή να σας έχει συμβεί είναι να ξυπνάτε με πονοκέφαλο αρκετές μέρες και να χρειάζεται να πάρετε κάποιο παυσίπονο για να συνεχίσετε τη μέρα σας.

Οι αιτίες που προκαλούν πονοκέφαλο είναι πολλές και διαφορετικές. Κάποιες όμως σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό με τον πρωινό πονοκέφαλο.

​Δείτε παρακάτω τις πιθανότερες αιτίες, που προκαλούν πονοκέφαλο μόλις ξυπνάτε:

Κακή ποιότητα ύπνου
Πρόκειται για έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους. Αν δεν κοιμάστε καλά για οποιοδήποτε λόγο, το σώμα αντιδρά με πονοκέφαλο το πρωί. Ο διακοπτόμενος ύπνος είναι μια κοινή αιτία ημικρανίας. Η νευραλγία τριδύμου που προκαλεί πόνο στο πρόσωπο, μπορεί να διακόψει τον ύπνο, ξυπνώντας τους πάσχοντες κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Άγχος και στρες
Μια από τις σωματικές επιπτώσεις του άγχους και του στρες είναι ο πρωινός πονοκέφαλος. Αν ξυπνάτε το πρωί με πονοκεφάλους, είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε πρακτικές αναπνοής ή διαλογισμό για τη διαχείριση του άγχους.

Ξαφνική διακοπή της καφεΐνης
Η καθημερινή κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί εθισμό. Αυτό σημαίνει πως αν κάποιο άτομο αποφασίσει να διακόψει την κατανάλωση καφέ, πιθανώς να βιώσει στερητικά συμπτώματα. Ένα από τα βασικότερα συμπτώματα της στέρησης του καφέ είναι ο πονοκέφαλος. Αν αποφασίσετε να κόψετε την καφεΐνη, ίσως θα πρέπει να το κάνετε σταδιακά.

Βρουξισμός
Ο βρουξισμός είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει περισσότερους ανθρώπους από το αναμενόμενο. Έτσι ονομάζεται η τάση να σφίγγετε ή τρίζετε τα δόντια σας, ενώ είστε ξύπνιοι ή όταν κοιμάστε. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις απαιτείται ένα ειδικό προστατευτικό εξάρτημα για τα δόντια. Χωρίς αυτό, άτομα που υποφέρουν από βρουξισμό μπορεί να καταλήξουν να καταστρέψουν τα δόντια τους.

Η ένταση από όταν σφίγγετε το σαγόνι σας θα σας προκαλέσει πονοκέφαλο το πρωί. Ο βρουξισμός είναι συνήθως αποτέλεσμα άγχους, ανησυχίας ή κατάθλιψης. Μερικές φορές ακόμη και η χρήση προστατευτικού στο στόμα δεν εμποδίζει τον πρωινό πονοκέφαλο.

Το καλύτερο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μιλήσετε όχι μόνο με έναν οδοντίατρο – ο οποίος μπορεί να σας προσφέρει το εν λόγω προστατευτικό στόματος – αλλά και με έναν ψυχολόγο. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε την ένταση που νιώθετε κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν τρίζετε τα δόντια σας.

Ημικρανίες
Ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε πονοκέφαλο το πρωί είναι οι ημικρανίες. Εάν δεν έχουν προηγουμένως διαγνωστεί, μπορεί να υποθέσετε ότι είναι απλώς ένας κανονικός πονοκέφαλος. Μαζί με τη λήψη παρακεταμόλης ή ιβουπροφαίνης, ίσως υποθέσετε ότι αν ξανακοιμηθείτε ο πόνος θα σταματήσει. Ωστόσο, με τις ημικρανίες, αυτό δεν θα λειτουργήσει.

Ημικρανία είναι ένας πολύ έντονος πόνος που μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες, ακόμα και όταν παίρνετε φάρμακα. Ο πόνος είναι συνήθως στη μία πλευρά του κεφαλιού και μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στα μάτια. Ο πόνος είναι παλλόμενος και οξύς. Αν και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ημικρανίας, το κεφάλι σας μπορεί να συνεχίσει να πονάει ακόμη μόλις ξυπνήσετε.

Αϋπνία
Πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από αϋπνία. Αυτό συμβαίνει όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο για πολλές συνεχόμενες νύχτες – όχι μόνο μία φορά. Η κούραση φαίνεται πολύ έντονη στα άτομα με αϋπνία, ενώ συχνά μοιάζουν θλιμμένα.

Τόσο το μυαλό όσο και το σώμα απαιτούν αρκετή ανάπαυση για να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους πλήρως. Εάν δεν ξεκουράζεστε, η κόπωση και η έλλειψη ύπνου θα σας προκαλέσουν πονοκέφαλο μόλις ξυπνήσετε το επόμενο πρωί. Γι’αυτό είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές ύπνου που ίσως έχετε.

Υψηλή αρτηριακή πίεση
Τέλος, μια άλλη κοινή αιτία που έχετε πονοκέφαλο το πρωί είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Αν δεν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να μάθετε γιατί αντιμετωπίζετε πονοκεφάλους το πρωί.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να σας κάνει να ξυπνήσετε ξαφνικά με έντονο πόνο. Μπορεί επίσης να σας κάνει να βλέπετε θολά.

Back to top button