ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υδρογονάνθρακες: Ο ανεκμετάλλευτος θησαυρός της ελληνικής επικράτειας

Advertisement

Η Ελλάδα διαθέτει πλούσια γεωλογικά αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία εδώ και δεκαετίες παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητα. Η συζήτηση γύρω από τη σημασία της έρευνας και εκμετάλλευσης αυτών των πόρων αναζωπυρώνεται κάθε λίγα χρόνια, χωρίς ωστόσο να συνοδεύεται από σταθερές πολιτικές αποφάσεις και ολοκληρωμένες στρατηγικές.

Με αφορμή το πρόσφατο ενδιαφέρον της Chevron για περιοχές νοτίως της Κρήτης, το ερώτημα επανέρχεται επίκαιρο: Είναι οι υδρογονάνθρακες για την Ελλάδα μια χρυσή ευκαιρία ή μια ακόμα πηγή πολιτικής αδράνειας;

Η χώρα μας διαθέτει γεωλογικά χαρακτηριστικά που ευνοούν την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου, κυρίως στη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την ευρύτερη περιοχή νότια της Κρήτης. Παρά τις ενθαρρυντικές ενδείξεις από γεωφυσικές και γεωχημικές μελέτες, η αξιοποίηση αυτών των πόρων παραμένει στάσιμη, κυρίως λόγω πολιτικής αστάθειας, ελλείψεων στρατηγικού σχεδιασμού και αντικρουόμενων κυβερνητικών τοποθετήσεων.

Ανεκμετάλλευτη μια ολόκληρη δεκαετία 

Το χρονικό διάστημα από το 1998 μέχρι και το 2014 χαρακτηρίζεται από ολιγωρία. Τα ΕΛΠΕ, με βασικούς μετόχους το Δημόσιο και την Paneuropean Oil, δεν πραγματοποίησαν ερευνητικές δραστηριότητες. Αντιθέτως, υποβαθμίστηκε η τεχνική ομάδα και παρέμεινε ανενεργός ακριβοπληρωμένος εξοπλισμός.

Advertisement

Από το 2012 έως το 2014 υπήρξαν κάποια θετικά βήματα: προκηρύχθηκαν διεθνείς διαγωνισμοί και παραχωρήθηκαν περιοχές σε εταιρείες. Όμως, η συνέχεια δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Η αλλαγή κυβέρνησης και η έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη περιόρισαν την ώθηση προς την κατεύθυνση της εξόρυξης.

Η τετραετία 2015–2019: Μια περίοδος ουσιαστικής κινητοποίησης

Κατά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε η σοβαρή προσπάθεια για συστηματική έρευνα υδρογονανθράκων. Εκτελέστηκαν τρισδιάστατες γεωφυσικές καταγραφές που εντόπισαν υποσχόμενες γεωλογικές δομές. Δημιουργήθηκαν συνεργασίες με ενεργειακούς κολοσσούς όπως η ExxonMobil, Total και Repsol, ενώ προκηρύχθηκαν διαγωνισμοί για νέες περιοχές.

Οι μελέτες ήταν θετικές, οι τεχνικές ομάδες ενισχύθηκαν, και όλα έδειχναν πως η χώρα μπαίνει επιτέλους στον δρόμο της αξιοποίησης του ορυκτού της πλούτου.

Αλλαγή πολιτικού κλίματος και επιστροφή στην αδράνεια

Μετά το 2019, η νέα κυβέρνηση διαφοροποιεί τη στάση της. Εταιρείες αποχωρούν, ερευνητικές υποχρεώσεις δεν τηρούνται, και οι γεωτρήσεις αναβάλλονται ή ακυρώνονται. Περιοχές όπως η Άρτα–Πρέβεζα και η ΒΔ Πελοπόννησος επιστρέφονται στο Δημόσιο, παρά τα θετικά ευρήματα.

Advertisement

Το μήνυμα προς την αγορά είναι θολό. Από τη μία, ανακοινώνεται ενδιαφέρον για φυσικό αέριο λόγω της ενεργειακής κρίσης, από την άλλη, υπουργοί δηλώνουν δημόσια ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εξελιχθεί σε χώρα παραγωγής υδρογονανθράκων.

Το πρόσφατο ενδιαφέρον της Chevron για περιοχές νοτίως της Κρήτης αναζωπύρωσε τις προσδοκίες. Θα αδράξουμε την ευκαιρία;

Advertisement

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button