COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

Υγεία εν έτει 2024: 3000 παιδιά περιμένουν να κάνουν χειρουργείο-Η αναμονή αυτή θα έχει συνέπειες στην υγεία τους

«Αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις, τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά».
Υγεία: Σε ασφυκτική κατάσταση βρίσκονται τα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της χώρας, με τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, τις πολύμηνες αναμονές, προβλήματα που έχουν οδηγήσει , όπως λένε, στην αναστολή των τακτικών χειρουργείων.

 

Χορηγούμενο

Υγεία εν έτει 2024: 3000 παιδιά περιμένουν να κάνουν χειρουργείο-Η αναμονή αυτή θα έχει συνέπειες στην υγεία τους

 

«Από 10 χειρουργικά κρεβάτια, λειτουργούν μόνο τα 3, εξαιτίας έλλειψης προσωπικού», υπογράμμισε το πρωί της Παρασκευής (24/5) στο MEGA, ο Λάμπρος Μπάνος, εντατικολόγος του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία».

Χορηγούμενο

«Από την προηγουμένη εβδομάδα, οι συνάδελφοι γιατροί του χειρουργικού τομέα και στα δύο νοσοκομεία, κάτω από το βάρος των ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτικό προσωπικό, αποφάσισαν να προβούν σε κινητοποιήσεις. Καταφύγαμε στο έσχατο μέτρο της αναστολής των τακτικών χειρουργείων γιατί αδυνατούμε να καλύψουμε ταυτόχρονα και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και τα τακτικά. Αυτήν την στιγμή η λίστα αναμονής για χειρουργείο φτάνει στα 2.000 παιδιά που περιμένουν για πάνω από 4 μήνες. Αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να χειρουργηθούν γιατί από 10 χειρουργικές αίθουσες που διαθέτει το ‘Αγία Σοφία’ αυτήν την στιγμή καθημερινά λειτουργούν 3, το πολύ 4. Κάτω από το βάρος των μεγάλων ελλείψεων σε αναισθησιολόγους και σε νοσηλευτές, παραμένουν κλειστές πάνω από το 50% οι αίθουσες», υπογράμμισε.

Υγεία εν έτει 2024: 3000 παιδιά περιμένουν να κάνουν χειρουργείο-Η αναμονή αυτή θα έχει συνέπειες στην υγεία τους

 

 

Χορηγούμενο

«Και αναισθησιολόγοι να έρθουν και να διοριστούν, αν δε γίνουν μαζικές προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, τα χειρουργεία θα παραμείνουν κλειστά. Αυτά τα 2.000 παιδιά είναι τακτικά χειρουργικά περιστατικά, όμως μέσα από αυτήν την αναμονή, το χειρουργικό πρόβλημα δημιουργεί συνέπειες για την υγεία τους και καταλήγουν να γίνουν έκτακτα περιστασιακά», πρόσθεσε.

«Κύμα παραιτήσεων που παρόμοιό του το ΕΣΥ δεν έχει ξαναγνωρίσει»

«Θεωρώ ότι είναι επιλογή σήμερα του κράτους και των κυβερνήσεων να κρατούν τα νοσοκομεία υποβαθμισμένα και τις χειρουργικές αίθουσες κλειστές ώστε να στρέφουν τη μεγάλη μερίδα του κόσμου στον ιδιωτικό τομέα. Είναι πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση, οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο, να δουλεύει το προσωπικό στα νοσοκομεία με εξαντλητικά ωράρια, να μην παίρνουμε ρεπό και άδειες. Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ένα πρωτοφανές κύμα παραιτήσεων από νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία που παρόμοιό του το ΕΣΥ δεν έχει ξαναγνωρίσει», υπογράμμισε.

Υγεία εν έτει 2024: 3000 παιδιά περιμένουν να κάνουν χειρουργείο-Η αναμονή αυτή θα έχει συνέπειες στην υγεία τους

Χορηγούμενο

 

«Την άλλη βδομάδα έχουμε καινούρια γενική συνέλευση όλου του προσωπικού έτσι ώστε να αποφασίσουμε πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, με βασικό αίτημα να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες, έτσι ώστε να αποσυμφορηθεί η λίστα και να χειρουργηθούν τα παιδιά. (…) Με το προσωπικό που υπάρχει σήμερα, καλύπτονται με δυσκολία τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά και 1 με 2 τακτικά χειρουργεία την εβδομάδα. Δεν υπάρχει δυνατότητα να καλυφθούν περισσότερα, δουλεύουμε σε συνθήκες μεγάλης έντασης, μεγάλης εξουθένωσης, υπερεργασίας και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε προβεί σε αυτήν την έσχατη λύση», σημείωσε.

«Να γίνουν άμεσα προσλήψεις»

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, σημειώνει πως υπάρχει και λίστα αναμονής 1.000 παιδιών στο «Αγλαΐα Κυριακού».

«Αυτό που κάναμε εμείς, πήγαμε σαν ΕΙΝΑΠ και είχαμε συνάντηση με τους συνάδελφους μας εκεί για να δούμε πώς μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα. Πρέπει να προκηρυχθούν οι κενές οργανικές θέσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται με πάρα πολύ γρήγορες διαδικασίες για να δούμε ποιοι αναισθησιολόγοι θα πάνε στο ένα νοσοκομείο και ποιοι στο άλλο», ανέφερε.


«Οι συνάδελφοι, μας είπαν ότι εκτός από το ιατρικό προσωπικό, αυτό που έχει σημασία είναι και το νοσηλευτικό, γιατί μόνοι τους δεν μπορούν να μπουν στα χειρουργεία οι γιατροί», πρόσθεσε.

«Σαν γιατροί καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για παιδιά, ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά. Είμαστε πολύ πιο ευαίσθητοι», σημείωσε.

Back to top button