COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΑΡΘΡΑ ΓΝΩΜΗΣ

«Υγεία, κα@ύλα και επανάσταση»: Όταν η απόλυτη ντροπή και χυδαιότητα μεταμφιέζονται σε δήθεν ‘έκφραση τέχνης’! Σάλος με το επετειακό γούρι του Μουσείου Μπενάκη! Οι οικογένειες Σαμαρά και Γερουλάνου, καθώς και η υπουργός Μενδώνη, καλούνται να πάρουν άμεσα θέση!

Της σύνταξης του europost.gr

Δικαιολογημένο σάλο και οργή στην κοινή γνώμη έχει προκαλέσει ένα επετειακό γούρι το οποίο εκδόθηκε από το Μουσείο Μπενάκη και απεικονίζει τη Μαντώ Μαυρογένους, με την ευκαιρία των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Το γούρι αυτό, με το πρόσχημα της ‘ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης’, συνοδεύεται από ένα ταμπελάκι που γράφει κατά λέξη: «ΥΓΕΙΑ, ΚΑΥΛΑ, ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Πρόκειται πραγματικά για το απόλυτο αίσχος, το οποίο αφήνεται ασχολίαστο από την συντριπτική πλειοψηφία της κατεστημένης ελίτ, πολιτικής, πνευματικής και δημοσιογραφικής, ενώ την ίδια στιγμή προκαλεί την απέχθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού, που έχει λάβει γνώση του θέματος, με ‘τσουνάμι’ σχολίων στο διαδίκτυο!

Το ερώτημα, που ανακύπτει είναι γιατί δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα επίσημη θέση, απέναντι σε αυτή την απόλυτη ντροπή, για την οποία ευθύνεται η σημερινή διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη (που επικαλείται την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθεριότητα των καλλιτεχνών και άλλες ανοησίες για να καλύψει το ατόπημα…), ισχυρές πολιτικές οικογένειες, όπως οι οικογένειες Σαμαρά και Γερουλάνου, που κατά τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν σχέση με τη διοίκηση του Μουσείου και σε κάθε περίπτωση επηρεάζουν την πορεία του.

Τι έχουν να πούν γι αυτό το έργο ντροπής ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο πρώην υπουργός Παύλος Γερουλάνος; Καθώς επίσης και, η κατά τα άλλα λαλίστατη, υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη;

Από την πλευρά της η σημερινή διοίκηση του Μουσείου Μπενάκη, αντί να βγεί να ζητήσει συγγνώμη και να μαζέψει όπως – όπως τα πράγματα, είχε το απίστευτο θράσος να εκδώσει και σχετική ανακοίνωση στην οποία υπεραμύνεται του δικαιώματος των καλλιτεχνών να εκφράζονται ελεύθερα και υποστηρίζει ότι «το Μουσείο Μπενάκη δεν παρεμβαίνει στα έργα τους!». Όπως είναι ευνόητο, η σχετική ανακοίνωση του Μουσείου αποτελεί την κορύφωση της ντροπής, αν συνδυάσει κανείς το περιεχόμενό της με τις επετειακές ημέρες των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821, που διανύουμε.

Το μόνο που δεν σκέφτηκε το Μουσείο Μπενάκη ή το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, είναι να προσφερθεί το συγκεκριμένο γούρι ως… αναμνηστικό δώρο σε όλες τις σημαντικές προσωπικότητες, που θα επισκεφτούν αυτές τις ημέρες την Ελλάδα, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τις προγραμματισμένες επετειακές τελετές και εκδηλώσεις!

Η ανόητη ιστορία ενός πρόστυχου έργου

Πιό αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ γύρω από την ανόητη ιστορία αυτού του πρόστυχου έργου έχει ως εξής:

Στο γούρι βλέπουμε τη Μαντώ Μαυρογένους, όχι με την κλασική φορεσιά από την ιστορική εικονογραφία, αλλά ως εργάτρια με γαρύφαλλο στα μαλλιά, να σφίγγει τους μυς, κατά το πρότυπο της αμερικανικής αφίσας Howard Miller το 1943 για τη Westinghouse Electric για την ανύψωση του ηθικού των γυναικών στα εργοστάσια κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με το μήνυμα «We can do it». Συνοδεύεται από ταμπελάκι που γράφει «ΥΓΕΙΑ ΚΑΥΛΑ ΕΠΑΝΑCTACH» και το κλασικό ματάκι. Μάλιστα, υπήρξε η εκδοχή του και σε «Μάρτη» για το χέρι. Η τιμή για το γούρι ήταν στα 25 ευρώ.

Η απάντηση του Μουσείου Μπενάκη ήταν η ακόλουθη

«Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, πρώτο στην Ελλάδα και με συνεχή παρουσία για πάνω από 40 χρόνια, άνοιξε από νωρίς τον δρόμο σε νέους σχεδιαστές και σε σύγχρονους καλλιτέχνες, με πολλούς από τους οποίους διατηρεί σταθερή συνεργασία. Χωρίς να παρεμβαίνει στα έργα τους, πόσω μάλλον να τα λογοκρίνει, το Πωλητήριο παραμένει δεκτικό στις δημιουργικές θεωρήσεις των καλλιτεχνών που φιλοξενεί, πράγμα που συνέβη και στην περίπτωση του αντικειμένου που κυκλοφόρησε ως πρωτοχρονιάτικο γούρι τον Δεκέμβριο του 2020 και που το τελευταίο εικοσιτετράωρο πυροδότησε συζητήσεις σε μερίδα του κοινού. Το αντικείμενο αυτό, που σχεδιάστηκε από τη δημιουργική ομάδα Β612 και κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό (40 κομμάτια) περιλαμβάνει μια φράση που αποτελεί εδώ και χρόνια το γνωμικό των Β612. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω γούρι έχει αυτή τη στιγμή εξαντληθεί».

Back to top button