COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΚΟΣΜΟΣ

Υπογράφτηκε η διαταγή αποχώρησης των Αμερικανικών στρατευμάτων από την Συρία: Τα πήρε όλα η Άγκυρα!…

Τα αμερικανικά στρατεύματα αποχωρούν από την Συρία επισήμως καθώς υπογράφτηκε η διαταγή όπως ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, δήλωσε την Κυριακή, ότι «η διαταγή η οποία προβλέπει την αποχώρηση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ από τη Συρία υπεγράφη» χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κενό εξουσίας στη Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών, κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης που είχαν χθες, έγινε γνωστό από την τουρκική προεδρία.
«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διασφαλιστεί ο συντονισμός μεταξύ των στρατιωτικών, των διπλωματών και άλλων υπευθύνων των χωρών τους με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός κενού εξουσίας, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκμετάλλευση της αποχώρησης (των Αμερικανών) και της μεταβατικής φάσης στη Συρία» επισημαίνει η τουρκική προεδρία σε ένα δελτίο τύπου.


Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να προσφέρει στήριξη στον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο αυτής της απόφασης» απόσυρσης, σύμφωνα με το γραφείο του προέδρου της Τουρκίας.
Τι σημαίνει αυτό; Οι ΗΠΑ αφήνουν τους Κούρδους στην μοίρα τους, ξεχνιούνται τα όσα ακούγονταν για ίδρυση κουρδικού κράτους και φυσικά δίνεται το «πράσινο» φως στην Τουρκία για ελέγξει όλη την Βόρεια Συρία και μάλιστα με αμερικανική άδεια.
Προφανώς οι ΗΠΑ ήθελαν να αποφύγουν μια άμεση αντιπαράθεση με την Άγκυρα στο στρατιωτικό πεδίο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες συνέπειες για το ΝΑΤΟ.
Ο Ρ.Τ.Ερντογάν ήταν αποφασισμένος να ξεκινήσει την επιχείρηση ανατολικά του Ευφράτη με όριο μέχρι την… Μοσούλη, προκειμένου να εξουδετερώσει το YPG κατά μήκος της τουρκικής συνοριοργαμμής.
Ούτε οι Ρώσοι πάντως ήθελαν την ίδρυση κουρδικού κράτους καθώς γνώριζαν εξ’αρχής ότι θα ήταν φιλοαμερικανικό και φιλοησραηλινό. Η ακύρωση ενός τέτοιου σχεδιασμού ήταν από τους βασικούς τους στόχους στην περιοχή και το κατάφεραν διαμέσου της περίπλοκης και στενής σχέσης που έχουν με την Τουρκία.
Όσο για τις ΗΠΑ, με την αποχώρησή τους θέτουν εαυτόν εκτός των εξελίξεων στην Συρία καθώς δεν θα μπορούν να επιστρέψουν. Ίσως ουσιαστικά αποδέχονται με ρεαλισμό ότι τις εξελίξεις τις καθόρισαν Μόσχα και Τεχεράνη μετά την πολύχρονη δυναμική επέμβασή τους. Βασικά όμως επιχειρούν να κρατήσουν κοντά τους την Τουρκία προσφέροντάς της ένα μεγάλο «δώρο»
Μετά την υπογραφή της αποχώρησης των ΗΠΑ από την Συρία θα πρέπει να γίνει κατανοητό ιδιαίτερα στο εγχώριο πολιτικό και μιντιακό σύστημα ότι δεν υπάρχουν «αγάπες» και «φιλίες» ούτε με τις ΗΠΑ ούτε με κανέναν, ο καθείς κοιτάζει τα διαχρονικά του συμφέροντα και πως θα τα εξυπηρετήσει ακόμα και με τους πιο ανορθόδοξους τρόπους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο GOOGLE NEWS

Back to top button