Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί «αμέσως» από την προεδρία της Ουκρανίας, εάν αυτό διασφαλίσει την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, σε μία κίνηση – εντυπωσιασμού μεν αλλά πρακτικά ανεφάρμοστη δε.
Ζελένσκι: “Ανταλάσσω τη θέση μου με την ένταξη στο ΝΑΤΟ”
Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Εάν υπάρξει ειρήνη για την Ουκρανία, εάν πραγματικά με χρειάζεστε να εγκαταλείψω τη θέση μου, είμαι έτοιμος… Μπορώ να την ανταλλάξω με το ΝΑΤΟ» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο
Σε μια κίνηση που προσθέτει ακόμα ένα διαπραγματευτικό χαρτί στο τραπέζι, την ώρα που αυξάνονται οι πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες—με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Έλον Μασκ να τον καλούν να προχωρήσει σε εκλογές—ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε μια λύση που, ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτή.
Η δήλωσή του αυτή έρχεται λίγο πριν από κρίσιμες συναντήσεις που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, με τον Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο των συζητήσεων για την Ουκρανία.
«Εάν εξασφαλιστεί ειρήνη για την Ουκρανία και αν η αποχώρησή μου είναι πραγματικά απαραίτητη, είμαι έτοιμος… Μπορώ να ανταλλάξω τη θέση μου με την ένταξη στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι θα αποχωρήσει «αμέσως» εάν χρειαστεί.
Ζελένσκι: “Ανταλάσσω τη θέση μου με την ένταξη στο ΝΑΤΟ”
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι επιδιώκει να βρει κοινό έδαφος με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, και να εξασφαλίσει συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε να ενισχυθεί η άμυνα της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.
«Θέλω πολύ να υπάρξει αμοιβαία κατανόηση με τον Τραμπ. Οι εγγυήσεις ασφαλείας είναι ζωτικής σημασίας» υπογράμμισε.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του με αφορμή την τρίτη επέτειο από τη ρωσική εισβολή, ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επισκέψεις ξένων ηγετών στο Κίεβο τη Δευτέρα θα αποτελέσουν ένα «σημείο καμπής» για τη χώρα.
Επιπλέον, ανέφερε ότι το Κίεβο και η Ουάσινγκτον βρίσκονται πιο κοντά σε μια συμφωνία που θα επιτρέψει στις ΗΠΑ πρόσβαση στους ουκρανικούς φυσικούς πόρους, με αντάλλαγμα τη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας. «Σημειώνουμε πρόοδο» είπε, προσθέτοντας ότι Ουκρανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ήδη επικοινωνήσει για το θέμα νωρίτερα μέσα στην ημέρα.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα