COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ζητείται κυβερνητικός εκπρόσωπος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη! Επικρατέστερος, για την ώρα, ο υφυπουργός (και προερχόμενος από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ) Άκης Σκέρτσος

Σε αναζήτηση νέου κυβερνητικού εκπροσώπου βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την αποτυχημένη επιλογή του καθηγητή Χρήστου Ταραντίλη, που κάθισε για λίγες ημέρες στην ηλεκτρική καρέκλα του εκπροσώπου και στη συνέχεια έφυγε τρέχοντας!

Για την ώρα, επικρατέστερος για να καταλάβει την νευραλγική αυτή θέση είναι ο υφυπουργός (και προερχόμενος από το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ) Άκης Σκέρτσος ο οποίος τις τελευταίες εβδομάδες ενθαρρύνεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να βγαίνει και να εξηγεί την κυβερνητική πολιτική σε δημοφιλείς εκπομπές – ‘κράχτες’, όπως αυτή του Γιώργου Αυτιά.

Βέβαια, τίποτα δεν έχει κλείσει ακόμα, γιατί, για την επιλογή Σκέρτσου υπάρχει ένας προβληματισμός, που συνοψίζεται σε δύο σημεία: Το ένα είναι ότι ο συγκεκριμένος υφυπουργός, ενώ θεωρείται πολύ αποτελεσματικός στην εφαρμογή των αποφάσεων του Πρωθυπουργού, δεν ξέρει πολύ κόσμο και δεν έχει και αποδοχή από την κοινωνική και εκλογική βάση της Ν.Δ. Μάλιστα, τα περισσότερα παραδοσιακά στελέχη της Ν.Δ θεωρούν τον κ. Σκέρτσο ως «ακραία νεοφιλελεύθερο» και του καταλογίζουν «μονομέρεια στις απόψεις του υπέρ των μεγάλων επιχειρήσεων και της απορρύθμισης της αγοράς».

Ο δεύτερος λόγος, που προβληματίζει το επιτελείο Μητσοτάκη, στο να ‘κλειδώσει’ τον διορισμό του Άκη Σκέρτσου στην θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, είναι το γεγονός ότι ναί μεν τα λέει καλά μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, αλλά όπως χαρακτηριστικά περιέγραφε στο europost.gr άλλος στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη «ο Σκέρτσος θυμίζει στην τηλεόραση την ατσαλάκωτη εικόνα ενός ικανότατου Γερμανού αξιωματικού του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου!».

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε οι δύο αυτές ενστάσεις είναι αρκούντως σοβαρές και δικαίως προβληματίζουν το Μέγαρο Μαξίμου, παρόλο που η υποψηφιότητα Σκέρτσου είναι εκείνη, που παίζει πιό δυνατά αυτή την περίοδο.

Ποιοί είναι οι άλλοι ‘μνηστήρες’, για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου;

Πιό αναλυτικά το σχετικό ρεπορτάζ, που συγκεντρώνει εξακριβωμένες πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής: Οι αποτυχημένες επιλογές σε βασικά θέματα στρατηγικής, καθώς και στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης είναι κάθε μέρα και πιο εμφανείς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι λάθος επιλογές διαδέχονται η μία την άλλη και το κόστος αρχίζει να φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις -φανερές και μυστικές-, οι οποίες αποτυπώνουν τη δυσφορία των πολιτών για τα κυβερνητικά πεπραγμένα σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την πανδημία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται έντονα προβληματισμένος και φέρεται έτοιμος να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα, ακόμα και στο στενό του περιβάλλον. Στο νέο σύστημα του Μαξίμου, αναβαθμισμένο ρόλο φέρεται ότι έχουν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω υπουργώ Επικρατείας Θόδωρος Λιβάνιος και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Γιάννης Μαστρογεωργίου.

Η θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποδεικνύεται μείζων πληγή, καθώς η μία αποτυχημένη επιλογή διαδέχεται την άλλη και η μετάδοση των μηνυμάτων και των επιχειρημάτων της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας παρουσιάζει πολλά κενά.

Μετά την προβληματική παρουσία του Στέλιου Πέτσα, ο οποίος εκδιώχθηκε ουσιαστικά για να μην προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά στην κυβέρνηση, ακολούθησε για… ένα φεγγάρι ο Χρήστος Ταραντίλης, που διαπίστωσε γρήγορα το… χάος και πρόλαβε να φύγει νωρίς. Τη θέση του έλαβε -προσωρινά, μέχρι νεωτέρας- η έως πρότινος αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία όμως, αν και διατηρεί την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, αποδεικνύεται επίσης χαμηλού ειδικού βάρους και κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του κ. Μητσοτάκη.

Μία από τις σκέψεις του πρωθυπουργού είναι να αναθέσει την «ηλεκτρική καρέκλα» του κυβερνητικού εκπροσώπου στον κ. Σκέρτσο, ο οποίος τελευταία έχει πυκνώσει τις δημόσιες παρουσίες του, δείχνει έντονη δραστηριότητα και προβάλλεται διαρκώς από τα συστημικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Είναι αυτός που ανακοίνωσε την προηγούμενη Παρασκευή τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μαζικά τεστ (αντί του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια), έχει ξεκινήσει να απαντά -και με οξύ μάλιστα ύφος- στον ΣΥΡΙΖΑ, λειτουργώντας ατύπως, τουλάχιστον προς το παρόν, ως εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρακάμπτοντας την κυρία Πελώνη. Και ο ίδιος άλλωστε ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΕΒ φέρεται ότι «γλυκοκοίταζε» από καιρό τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου και οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν να εξυπηρετούν τον συγκεκριμένο στόχο.

Πάντως και ο Άκης Σκέρτσος δεν χαίρει άκρας εκτίμησης στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, στην οποία άλλωστε ποτέ δεν ανήκε. Η πλειονότητα της βάσης της «γαλάζιας» παράταξης τον θεωρεί σκληρό, με «νεοφιλελεύθερα» χαρακτηριστικά και παρελθόν με έντονο άρωμα ΠΑΣΟΚ και δη «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ», ως στενός συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γιάννη Στουρνάρα.

Δεν διστάζει δε να «αδειάσει» εν ψυχρώ άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως έκανε, για παράδειγμα, με τον Χρήστο Ταραντίλη στην υπόθεση Λιγνάδη. «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχτηκε την παραίτησή του» ήταν η τοποθέτηση του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου, με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ να έρχεται να τον διορθώσει δημοσίως, σημειώνοντας ότι «η παραίτηση Λιγνάδη ζητήθηκε και δόθηκε την ίδια μέρα που δόθηκε συνέντευξη με τις καταγγελίες».

Ωμή ήταν και η παρέμβασή του στο έργο της Δικαιοσύνης, όταν με ανάρτησή του άσκησε κριτική στην εισαγγελέα Αριστοτελία Δόγκα, επειδή, όπως υποστήριξε, ταυτίστηκε με την πλευρά της αδικοχαμένης φοιτήτριας στη Ρόδο Ελένης Τοπαλούδη.

Κινητικότητα επιδεικνύει τελευταία και ο Θόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος υπερασπίζεται, μέσω συνεντεύξεων, το κυβερνητικό έργο και ως φαίνεται, έχει πλέον έναν πιο ευρύ ρόλο, εκτός από την ανάλυση των δημοσκοπήσεων στις οποίες είναι εξειδικευμένος. Θα συμμετέχει στον περαιτέρω επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι είναι σχετικά «άφθαρτο» πολιτικά πρόσωπο (έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Ραγκούση στο υπουργείο Εσωτερικών και γραμματέας του Δήμου Αθηναίων επί Καμίνη), χωρίς να έχει προκαλέσει και να δώσει αφορμές για σοβαρά ζητήματα.

Άρθρο-μήνυμα άναψε φωτιές στο Μαξίμου
Αρκετή συζήτηση προκάλεσε εντός της εβδομάδας ένα κοινό άρθρο που συνυπέγραψαν ο γενικός γραμματέας (και δεξί χέρι) του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Γιάννης Μαστρογεωργίου και ο ερευνητής Χαράλαμπος Τσέκερης, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη μιας νέας ομάδας στρατηγικής του Μεγάρου Μαξίμου.

Ουσιαστικά, στο άρθρο περιγράφεται ο τρόπος λειτουργίας της νέας τεχνοκρατικής ομάδας που συστάθηκε πρόσφατα στο Μέγαρο Μαξίμου, της Ομάδας Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης – Foresight, με τον κ. Μαστρογεωργίου, επικεφαλής της, να εξηγεί πως «στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε κατά τέτοιον τρόπο το μέλλον, ώστε όταν έρθει κάτι απρόβλεπτο να μην πούμε ότι δεν το είχαμε σκεφτεί».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ξεχάσουμε τι ίσχυε μετά τον Covid-19 για να σχεδιάσουμε την επόμενη ημέρα. Ο κόσμος θα είναι διαφορετικός».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μαστρογεωργίου, σύζυγος της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, είναι μία ακόμα μεταγραφή της Ν.Δ. από το ΠΑΣΟΚ, στο οποίο μάλιστα έχει διατελέσει εκπρόσωπος Τύπου της Νεολαίας του τα έτη 2003-2004, αλλά και στενός συνεργάτης της Άννας Διαμαντοπούλου από το 2009 στο Υπουργείο Παιδείας. Η Ομάδα Στρατηγικής Προοπτικής Διερεύνησης – Foresight, μεταξύ άλλων, θα αναλύει όλες τις πολιτικές και κοινωνικές τάσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Back to top button