Μπορεί η χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα να μην είναι ελληνικό έθιμο, αλλά το έχουμε υιοθετήσει για τα καλά πλέον και γι αυτό οφείλουμε να ξέρουμε και πώς θα την φτιάξουμε απόλυτα επιτυχημένη. Υπάρχουν όμως κάποια λάθη που όλοι λίγο-πολύ κάνουμε, από την προετοιμασία μέχρι το σερβίρισμα και πρέπει να τα αποφεύγουμε. Συγκεντρώσαμε λοιπόν τα 10 πιο συνηθισμένα.
1. Την αγοράζεις τελευταία στιγμή
Όταν αγοράζεις κατεψυγμένη γαλοπούλα, δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι την τελευταία μέρα για να πας στο super market. Άλλωστε θα χρειαστεί χρόνο για να ξεπαγώσει, οπότε την αγοράζεις 1-2 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα και απλά την βάζεις στην κατάψυξη. Αν πάλι επιλέξεις νωπή γαλοπούλα, όντως δεν μπορείς να την πάρεις πολύ νωρίτερα, αλλά καλό είναι να τηλεφωνήσεις εγκαίρως (1 εβδομάδα πριν) στον κρεοπώλη σου για να την παραγγείλεις.
2. Θες να την αποψύξεις την ίδια μέρα που θα την ψήσεις
Μέγα λάθος! Η κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να αποψύχεται μέσα στο ψυγείο -όπως και όλα τα τρόφιμα δηλαδή- και χρειάζεται τουλάχιστον 10 ώρες για κάθε κιλό! Μια γαλοπούλα 6 κιλών δηλαδή θα χρειαστεί περί τις 60 ώρες για να ξεπαγώσει ή αλλιώς 2,5 μέρες!
3. Δεν αφήνεις τη γαλοπούλα να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το ψήσιμο
Καλό είναι να μη βάλεις τη γαλοπούλα σου απευθείας από το ψυγείο στον φούρνο. Άφησε το πτηνό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, για καμιά ωρίτσα πριν το ψήσιμο, ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα ψηθεί ομοιόμορφα.
4. Δεν την πλένεις – στεγνώνεις καλά
Για να ετοιμάσεις τη γαλοπούλα για ψήσιμο, αφαιρείς πρώτα τα συκωτάκια και τα κρατάς στην άκρη για τη γέμιση και στη συνέχεια την ξεπλένεις καλά με άφθονο νερό μέσα και έξω. Είναι πολύ σημαντικό όμως και να τη στεγνώσεις καλά με χαρτί κουζίνας, για να γίνει και η πέτσα της τραγανή στο ψήσιμο.
5. Ξεχνάς να την καρυκεύσεις εσωτερικά
Για να γίνει γευστική η γαλοπούλα σου δεν αρκεί να την αλατοπιπερώσεις μόνο εξωτερικά, πρέπει να ρίξεις αλάτι και πιπέρι και μέσα στην κοιλιά της.
6. Την παραγεμίζεις
Αν θες να γίνει η γέμιση να ψηθεί σωστά ή να μην γίνει σκληρή σαν πέτρα, καλό είναι να μην βάζεις υπερβολικά μεγάλη ποσότητα στη γαλοπούλα, 1 με 1½ κούπα γέμιση για κάθε κιλό γαλοπούλας είναι ότι πρέπει! Η γέμιση πρέπει να αφήνει κενό στην κοιλιά της γαλοπούλας γιατί θα φουσκώσει. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να ράψεις τη γαλοπούλα με σπάγκο μαγειρικής, αν δεν θες να ξεχειλίσει η γέμιση στο ταψί.
7. Δεν τα πας καλά με τους χρόνους
Να θυμάσαι ότι για να ψήσεις ολόκληρη γαλοπούλα στον φούρνο χρειάζονται 30-40 λεπτά ανά κιλό για τη σκέτη & 45-50 λεπτά ανά κιλό για γαλοπούλα με γέμιση. Όσο για τη θερμοκρασία, την ψήνετε στους 170-180οC και πάντα προθερμαίνετε τον φούρνο.
8. Δεν χρησιμοποιείς θερμόμετρο
Μπορεί να νομίζεις ότι με το μάτι και από το χρώμα της γαλοπούλας θα καταλάβεις πότε έχει ψηθεί, ωστόσο ένα θερμόμετρο κουζίνας είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι. Βάζεις λοιπόν το θερμόμετρο ανάμεσα στο μπούτι και το στήθος και όταν δείξει 80oC είναι έτοιμη.
9. Δεν αφήνεις τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί πριν την κόψεις
Αφού βγάλεις τη γαλοπούλα από τον φούρνο την αφήνεις για 15-30 λεπτά να ξεκουραστεί πριν αρχίσεις να την κόβεις. Έτσι, οι χυμοί της απλώνονται και μπορείτε να κόψετε το κρέας καλύτερα.
10. Δεν την κόβεις, την καταστρέφεις!
Τη γέμισες, την έψησες τέλεια και βγήκε από το φούρνο ολόκληρη και με υπέροχο χρώμα που εντυπωσίασε τους καλεσμένους σου. Για να διατηρηθεί αυτή η καλή πρώτη εντύπωση έχει μεγάλη σημασία και πώς θα κόψεις τη γαλοπούλα, ώστε να βγει σε όμορφα κομμάτια
10 λάθη που κάνεις όταν φτιάχνεις γαλοπούλα

Κρήτη: 2,5 χρόνια φυλακή στον απατεώνα ερευνητή με την δήθεν κβαντική τεχνολογία που εξαπάτησε την οικογένεια του αγνοούμενου γιατρού Αλέξη Τσικόπουλου!
Τουρκία: «Έξω φρενών» οι Τούρκοι με την κίνηση του Προέδρου των Εμιράτων να πάει στην Κύπρο και να καταθέσει στεφάνι στον Μακάριο!
Τραγικό τέλος στο θρίλερ της Ηλείας: Στον Βασίλη Γιαννόπουλο, που είχε εξαφανιστεί, ανήκει η σορός που βρέθηκε από κυνηγό στα Κρέστενα
Συναγερμός στο Μπουρνάζι: Στο νοσοκομείο ανήλικος από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ – Συνελήφθη ο υπεύθυνος του νυχτερινού μαγαζιού
Γερμανία: Συνελήφθησαν 5 αλλοδαποί, που σχεδίαζαν μακελειό σε Χριστουγεννιάτικη αγορά
Αγροτικές κινητοποιήσεις: Αγρότες μπήκαν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη- Στόχος να αποκλείσουν το λιμάνι!
Καιρός: Τι καιρό να περιμένουμε τα Χριστούγεννα- Η πρόβλεψη του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Η κακοκαιρία «Byron» “σφυροκοπά” τη χώρα: Και νέα ισχυρή καταιγίδα στην Αττική – “Βροχή” τα μηνύματα από το 112 σε Θεσσαλονίκη, Εύβοια, Μαγνησία, Λάρισα, Σποράδες και Ηράκλειο
Live – Η παρουσίαση του βιβλίου «Ιθάκη» του Αλέξη Τσίπρα
Ο Χακάν Φιντάν ονειρεύεται την Τουρκία ως “ηγέτιδα” δύναμη στη «νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική άμυνας»
Ντόναλντ Τραμπ: Σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον Μαδούρο-Ολοκληρωτικά κλειστός ο εναέριος χώρος πάνω από τη Βενεζουέλα!
Ο Πάπας Λέων δεν πάει στην Αγία Σοφία για να μην ενοχλήσει τον Ερντογάν! – Αποφεύγει να κάνει την επιβαλλόμενη δήλωση αποδοκιμασίας για την μετατροπή σε τζαμί ενός από τα σπουδαιότερα μνημεία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς!
Φρίκη στην Αθήνα: 20χρονος Αλβανός ασελγούσε στα αγοράκια ανίψια του, 2 και 4 ετών, μαζί με τον 40χρονο Ρουμάνο σύντροφό του!
Σοκαριστικό τροχαίο στη Χαλκίδα: Μητέρα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια του 10χρονου γιού της ενώ τον πήγαινε στο σχολείο!- Νοσηλεύεται με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις σε κρίσιμη κατάσταση
Σε πανικό η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά το σχέδιο ειρήνης του Τραμπ μοιράζει απειλές: «Τίποτα δεν γίνει για Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία»