ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τυριά και υψηλή χοληστερόλη: Και όμως μπορούν να συνυπάρξουν με τις σωστές επιλογές – Δείτε ποια τυριά μπορείτε να καταναλώσετε άφοβα

Advertisement

Υψηλή χοληστερόλη: Οι επιστήμονες δίνουν το πράσινο φως στην κατανάλωση τυριού καθώς είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου – προσοχή μόνο στα κορεσμένα λιπαρά και το αλάτι.

Τυρί: Κατάλληλο και για άτομα με υψηλή χοληστερόλη

Είτε το αγαπάς, είτε το μισείς, αν όμως ανήκεις στην πρώτη κατηγορία έχεις σίγουρα καταλάβει πόσο εθιστικό και ενοχικά απολαυστικό είναι το τυρί. Ειδικά για τα άτομα με υψηλή χοληστερόλη, που πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στα τυριά που καταναλώνουν.

Το τυρί είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και ασβεστίου, αλλά συχνά είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και αλάτι. Αυτό σημαίνει ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Advertisement

Σύμφωνα με την Βρετανική Καρδιολογική Εταιρεία, δεν χρειάζεται να κόψετε τελείως το τυρί από τη διατροφή σας, αν έχετε υψηλή χοληστερίνη ή αρτηριακή πίεση. Μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο τυριά, κυρίως με αυτά που έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με κάποια άλλα.

Τυρί: Κατάλληλο και για άτομα με υψηλή χοληστερόλη

Ορισμένα είδη τυριού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, όπως το κατσικίσιο τυρί, το τσένταρ, το ροκφόρ και το χαλούμι. Ωστόσο μπορείτε να βρείτε εύκολα αυτά τα τυριά σε ειδικές συσκευασίες με χαμηλότερα λιπαρά, αν και μπορεί να σας φανούν λίγο πιο άνοστα.

Η μοτσαρέλα, η ρικότα, η φέτα και το τυρί κότατζ είναι από τα τυριά με τα χαμηλότερα λιπαρά, σε σχέση με τα υπόλοιπα, ενώ και αυτά έχουν επιλογές με χαμηλότερα λιπαρά.

Η φέτα για παράδειγμα έχει 25 γραμμάρια χοληστερόλης και 6 γραμμάρια λιπαρά, σε σχέση με το τσένταρ που έχει 100 γραμμάρια χοληστερόλη και 33 γραμμάρια λιπαρά.

Advertisement

Επίσης, το τυρί κότατζ έχει 5 γραμμάρια χοληστερόλης και 1 γραμμάριο λιπαρά, σε σχέση με το ροκφόρ που έχει 90 γραμμάρια χοληστερόλης και 31 γραμμάρια λιπαρά.


Ελένη Λαμπράκη

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Επικοινωνία & ΜΜΕ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και κατέχει master στις Πολιτισμικές Σπουδές. Εργάζεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο από το 2010, ενώ παρουσιάζει μουσικές ραδιοφωνικές εκπομπές και αφιερώματα από το 2013 μέχρι και σήμερα.
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button