Στις 75.000 ανήλθαν στη διάρκεια του 2024 οι καταγγελίες πολιτών για υποθέσεις φοροδιαφυγής, πλαστές αποδείξεις, τελωνειακές παραβάσεις, λαθρεμπόριο και διαφθορά υπαλλήλων. Με άλλα λόγια, η ΑΑΔΕ λάμβανε κάθε ημέρα κατά μέσον όρο περί τις 205 καταγγελίες.
Περισσότερες από τις μισές αφορούσαν πλαστές αποδείξεις λιανικής πώλησης, τη γνησιότητα των οποίων ήλεγχαν μέσω της εφαρμογής «appodixi». Ενδιαφέρον για τη στάση τους έναντι των φοροφυγάδων έχει το γεγονός πως από τις περίπου 43.000 καταγγελίες για πλαστές αποδείξεις, οι μισές ήταν επώνυμες. Συνολικά περισσότεροι από 300.000 πολίτες έχουν «κατεβάσει» στο κινητό τους την εφαρμογή με την οποία γίνεται ο έλεγχος των αποδείξεων που εκδίδουν οι ταμειακές μηχανές. Πέραν αυτών, πέρυσι έγιναν και 3.450 καταγγελίες για διαφθορά υπαλλήλων και 345 για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο.
Φοροδιαφυγή: Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης “σαρώνει” σε όλα τα επαγγέλματα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ
Εβδομήντα πέντε χιλιάδες πολίτες κατήγγειλαν το προηγούμενο έτος φαινόμενα φοροδιαφυγής, τελωνειακές παραβάσεις και διαφθορά δημοσίων υπαλλήλων μέσω της πλατφόρμας που δημιούργησε η φορολογική διοίκηση, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το σκανάρισμα αποδείξεων προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι νόμιμες ή πλαστές. Οπως δείχνουν τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στην προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής, που οδήγησε σε πρόσθετα έσοδα ύψους 2 δισ. ευρώ το 2024. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση υποβάλλονταν 205 καταγγελίες για αποδείξεις και φορολογικές παραβάσεις.
Τι αναφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στην πλατφόρμα «καταγγελίες πολιτών» έχουν υποβληθεί κάποιες μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας και ήδη είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι σε κάποιες από αυτές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2024 έχουν υποβληθεί:
27.514 καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις.
345 καταγγελίες για τελωνειακές παραβάσεις και λαθρεμπόριο.
3.450 για διαφθορά υπαλλήλων.
Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας «καταγγελίες πολιτών» παρέχεται η δυνατότητα στον καταγγέλλοντα, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, να παρέχει πληροφορίες επιλέγοντας μία ή περισσότερες από τις εξής θεματικές κατηγορίες: 1. Διαφθορά – παραβάσεις ακεραιότητας. 2. Φορολογικές παραβάσεις. 3. Τελωνειακές παραβάσεις. Οι υποβληθείσες μέσω της εφαρμογής καταγγελίες – πληροφορίες διοχετεύονται αυτοματοποιημένα, ανάλογα με το αντικείμενο και το περιεχόμενό τους, στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για περαιτέρω διενέργεια έρευνας ή ελέγχου κατά περίπτωση. Οπως προαναφέρθηκε, ήδη κάποιες υποθέσεις έχουν φτάσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς
Φοροδιαφυγή: Παρά τα μέτρα της κυβέρνησης “σαρώνει” σε όλα τα επαγγέλματα σύμφωνα με την ΑΑΔΕ
Οι καταγγελίες φορολογικού περιεχομένου, για τις οποίες δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια σε ελεγκτικό επίπεδο εντός έξι ετών από την υποβολή τους, μεταφέρονται σε ηλεκτρονικό αρχείο, το οποίο τηρείται για λόγους ιστορικότητας ή για τυχόν αξιοποίησή τους κατόπιν συσχετισμού του περιεχομένου τους με νέες καταγγελίες – πληροφορίες.
Εφόσον εντός δέκα ετών από την υποβολή της καταγγελίας – πληροφορίας αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο, διαγράφεται οριστικά από το ΟΠΣ Διαχείρισης καταγγελιών – πληροφοριών.
Περισσότεροι από 300.000 πολίτες – «εφοριακοί» έχουν κατεβάσει την εφαρμογή «appodixi» στα κινητά τους, σκανάροντας τις αποδείξεις που παίρνουν και εν συνεχεία ενημερώνουν την ΑΑΔΕ όταν εντοπίζουν «πειραγμένα» παραστατικά, καθώς και εάν δεν έχουν διαβιβαστεί στο Taxis. Το 2024 υποβλήθηκαν 43.635 σκαναρισμένες αποδείξεις, με τις μισές σχεδόν να είναι επώνυμες. Σημειώνεται ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των πολιτών που έχουν κατεβάσει την εφαρμογή από τη στιγμή που θεσμοθετήθηκαν τα μπόνους.
Το ποσό που θα λαμβάνουν οι καταγγέλλοντες ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής, με ελάχιστο όριο ανταμοιβής τα 100 ευρώ και μέγιστο τα 3.000 ευρώ. Στο μέτρο μετέχει κάθε παραποιημένη απόδειξη η οποία αποστέλλεται επώνυμα από τους φορολογουμένους στη φορολογική διοίκηση, υπό την προϋπόθεση διενέργειας ελέγχου και επιβολής προστίμου στην επιχείρηση για παραβίαση της ταμειακής. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει εκδοθεί η απόφαση που να ενεργοποιεί τα μπόνους.
Σε όσες περιπτώσεις επιβεβαιωθούν από τις καταγγελίες ότι ο μηχανισμός είναι πειραγμένος, το πρόστιμο που επιβάλλεται στην επιχείρηση δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 10.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικών βιβλίων ή των 30.000 ευρώ ανά ελεγχόμενο έτος, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικών βιβλίων.
Ορισμένες καταγγελίες αφορούν μεγάλες υποθέσεις παραβατικότητας και ήδη είναι σε εξέλιξη οι έλεγχοι σε κάποιες από αυτές.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα