ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια βιταμίνη σας λείπει εάν έχετε μυϊκούς πόνους

Ο μυϊκός πόνος μπορεί να εμφανιστεί σε διάφορα σημεία του σώματος και οι πιθανές αιτίες είναι πολλές.

Advertisement

Ο μυϊκός πόνος, γνωστός και ως μυαλγία, περιγράφεται ως πόνος που μοιάζει με τρύπημα, κράμπα, τράβηγμα, πόνος που πιέζει τους μυς.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι περιοχές του σώματος που επηρεάζονται είναι η πλάτη, ο ώμος ή ο αυχένας.

Ο μυϊκός πόνος μπορεί να είναι οξύς ή χρόνιος.

Μπορεί να προκαλείται από ένταση, τράβηγμα ή τραυματισμό, καταστάσεις που υποχωρούν από μόνες τους σε κάποιες περιπτώσεις.

Advertisement

Εάν ο πόνος είναι χρόνιος, μπορεί να οφείλεται σε κακή στάση του σώματος και υπερβολική χρήση συγκεκριμένης μυϊκής ομάδας.

Είναι επίσης πιθανό να πρόκειται για συνοδό σύμπτωμα σοβαρών παθήσεων των ίδιων των μυών, του νευρικού συστήματος, του σκελετού ή άλλων οργάνων.

Ποια βιταμίνη λείπει;
Εάν ο μυϊκός πόνος προκαλείται από έλλειψη θρεπτικών συστατικών, ο οργανισμός έχει πολύ λίγο μαγνήσιο, ασβέστιο ή βιταμίνη D.

Το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό για τα νεύρα και την καρδιά. Όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, αυτό έχει αντίκτυπο στην υγεία των οστών και μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Το ασβέστιο είναι επίσης απαραίτητο για τα νεύρα. Εκτός από τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει και σε ξηροδερμία ή περιορισμό της κίνησης.

Advertisement

Αυτό μας οδηγεί στη βιταμίνη D. Η λεγόμενη βιταμίνη του ήλιου ενισχύει τα οστά και τους μυς και εξασφαλίζει ισχυρό ανοσοποιητικό. Ειδικά τους χειμερινούς μήνες, κατά τους οποίους υπάρχει μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία, υπάρχει κίνδυνος έλλειψης. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετή βιταμίνη D την άνοιξη και το καλοκαίρι. Περίπου το 80-90% της βιταμίνης παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό, όταν η επιδερμίδα εκτίθεται στις υπεριώδεις ακτίνες.

Πώς μπορώ να πάρω αρκετή βιταμίνη D;

Ο γενικός κανόνας είναι να εκτίθεστε για 5-25 λεπτά την ημέρα στην ηλιακή ακτινοβολία. Ο χρόνος αυτός βέβαια εξαρτάται από παράγοντες όπως ο τύπος της επιδερμίδας, η εποχή του έτους, ο καιρός, τα ρούχα και η χρήση αντηλιακού.

Ο οργανισμός μπορεί να αποθηκεύσει βιταμίνη D κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών για τη χρήση της κατά τους λιγότερο ηλιόλουστους μήνες. Ωστόσο, μια υγιεινή διατροφή είναι ακόμη πιο σημαντική. Λίγες είναι οι τροφές που περιέχουν επαρκή ποσότητα βιταμίνης D και αυτές περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, ορισμένα εντόσθια ζώων, τα μανιτάρια και τα αυγά. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρώματα διατροφής ή εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Advertisement

Πρέπει όμως να είστε προσεκτικοί: Αν και η υπερδοσολογία μέσω της έκθεσης στον ήλιο δεν είναι δυνατή, η υπερβολική λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D, μπορεί να έχει επιπτώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν ναυτία, κοιλιακές κράμπες, εμετό και νεφρική βλάβη. Δεν αποκλείεται ακόμη και η δηλητηρίαση, επειδή ο οργανισμός αποθηκεύει τη βιταμίνη του ήλιου.

Πότε διαγιγνώσκεται ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Όταν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό για μεγάλο χρονικό διάστημα και εμφανίζονται κλινικά σημαντικά συμπτώματα. Τέτοια είναι η ραχίτιδα ή οστεομαλακία, δηλαδή οι βλάβες στα οστά. Τα επίπεδα της βιταμίνης D στον ορό, υπόκεινται σε έντονες εποχιακές διακυμάνσεις. Χαμηλά επίπεδα που διαπιστώνονται σε μια αιματολογική εξέταση, δεν υποδηλώνουν απαραίτητα μακροχρόνια ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Ποιοι κινδυνεύουν από ανεπάρκεια βιταμίνης D;

Κυρίως τα άτομα που δεν περνούν αρκετό χρόνο σε εξωτερικούς χώρους. Κινδυνεύουν επίσης όσοι βρίσκονται σε ακινησία, χρονίως πάσχοντες ή άτομα που χρήζουν φροντίδας.

Γενικά, οι ηλικιωμένοι κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς η παραγωγή βιταμίνης D μειώνεται καθώς γερνάμε. Η μειωμένη πρόσληψη τροφής συνεπάγεται και λιγότερη πρόσληψη βιταμίνης D μέσω της διατροφής.

Advertisement

Αυξημένος είναι ο κίνδυνος και για τα βρέφη, καθώς δεν πρέπει να εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως. Όσοι έχουν καλυμμένο όλο το σώμα τους με ρούχα, π.χ. για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους, καθώς και οι άνθρωποι με σκουρόχρωμη επιδερμίδα, κινδυνεύουν περισσότερο. Το τελευταίο οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα με υψηλότερη μελάγχρωση επιτρέπει λιγότερη απορρόφηση ηλιακής ακτινοβολίας.

Τέλος, όσοι έχουν χρόνιες γαστρεντερικές, ηπατικές ή νεφρικές παθήσεις διατρέχουν επίσης κίνδυνο εάν λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν το μεταβολισμό της βιταμίνης D.


Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων
Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button