Η λαγάνα αποτελεί βασικό στοιχείο του τραπεζιού την Καθαρά Δευτέρα, καθώς είναι το μοναδικό είδος ψωμιού που φτιάχνουν οι φούρνοι εκείνη την ημέρα. Παρόλο που η διαδικασία παρασκευής της φαίνεται εξειδικευμένη, είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλή, καθώς δεν απαιτεί μεγάλο χρόνο φουσκώματος, όπως άλλα είδη ψωμιού. Γι’ αυτό, αξίζει να δοκιμάσουμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι, ακολουθώντας μερικά βασικά βήματα που εγγυώνται επιτυχία.
Σπιτική λαγάνα: Τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα και εύκολες συνταγές
Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία είναι να αφήσουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί πριν προσθέσουμε το αλεύρι, ώστε να μην επηρεαστεί η δράση της. Το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό, ενώ βοηθά να λαδώσουμε ή να αλευρώσουμε τα χέρια μας πριν το ζύμωμα.
Το ζύμωμα πρέπει να γίνει με ένταση και για αρκετή ώρα, ώστε η ζύμη να αποκτήσει ελαστικότητα και να είναι εύπλαστη. Αν θέλουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία φουσκώματος, μπορούμε να τοποθετήσουμε τη ζύμη σε ένα ζεστό περιβάλλον, όπως ένας χλιαρός φούρνος.
Αφού ανοίξουμε τη ζύμη στο κατάλληλο σχήμα, σχηματίζουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα με τα δάχτυλα ή δημιουργούμε μικρές τρύπες με μια οδοντογλυφίδα. Για να κολλήσει καλά το σουσάμι, αλείφουμε την επιφάνεια με νερό, στο οποίο μπορούμε να προσθέσουμε λίγη ζάχαρη για καλύτερο χρώμα και γεύση. Ένα ελαφρύ ψέκασμα με νερό πριν το τέλος του ψησίματος χαρίζει περισσότερη γυαλάδα και τραγανή υφή – αν προτιμάμε τη λαγάνα πιο αφράτη, μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το βήμα.
Σπιτική λαγάνα: Τα μυστικά για τέλειο αποτέλεσμα και εύκολες συνταγές
Εκτός από την κλασική συνταγή, υπάρχουν και εναλλακτικές επιλογές, όπως η λαγάνα με αλεύρι ολικής άλεσης ή μια σύγχρονη εκδοχή της, η οποία ψήνεται στη φριτέζα αέρος, κάνοντας τη διαδικασία ακόμα πιο γρήγορη και πρακτική.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα