ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑΥΓΕΙΑ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κερκυραϊκή παστιτσάδα με ριγκατόνι και φρέσκια ντομάτα

Advertisement

Η παστιτσάδα είναι ένα από τα πιο φημισμένα φαγητά της Κέρκυρας. Ένα πιάτο με πλούσια γεύση, βαθύ κόκκινο χρώμα και έντονα αρώματα από μπαχαρικά.

Η γνήσια εκδοχή της Κερκυραϊκής παστιτσάδας γίνεται με κόκορα και χοντρά μακαρόνια αλλά μπορεί να φτιαχτεί και με μοσχάρι. Το μυστικό της επιτυχίας είναι το «σπετσερικό», ένα μείγμα μπαχαρικών που δίνει στη σάλτσα τον χαρακτηριστικό της γευστικό χαρακτήρα.

Κερκυραϊκή παστιτσάδα – Υλικά (για 4 άτομα)

Για το κρέας και τη σάλτσα:

  • 1,5 κιλό κόκορα (ή μοσχαρίσιο κότσι), κομμένο σε μερίδες
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. ντομάτες τριμμένες
  • 150 ml κόκκινο κρασί
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ζυμαρικά:

  • 500 γρ. παχιά μακαρόνια (ιδανικά Νο.5 ή Νο.6) ή ριγκατόνι
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Κερκυραϊκή παστιτσάδα – Χρόνος προετοιμασίας

  • Προετοιμασία: 20 λεπτά
  • Μαγείρεμα: 2 ώρες
  • Σύνολο: Περίπου 2 ώρες και 20 λεπτά

Εκτέλεση

  1. Σοτάρισμα κρέατος: Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας από όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Το αφαιρούμε και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Μαγείρεμα σάλτσας: Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το σκόρδο και τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύοντας καλά.
  3. Σβήσιμο με κρασί: Ρίχνουμε το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2-3 λεπτά.
  4. Μπαχαρικά και βράσιμο: Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μπαχάρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
  5. Μαγείρεμα κρέατος: Βάζουμε το κρέας πίσω στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 1,5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει καλά και η σάλτσα να δέσει.
  6. Βράσιμο μακαρονιών: Λίγο πριν το τέλος, βράζουμε τα μακαρόνια σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και τα στραγγίζουμε.
  7. Σερβίρισμα: Ανακατεύουμε τα μακαρόνια με λίγη από τη σάλτσα και σερβίρουμε με το κρέας από πάνω, πασπαλισμένο με τριμμένο κεφαλοτύρι.

Tips για τέλεια Κερκυραϊκή παστιτσάδα

  • Το σπετσερικό (μείγμα μπαχαρικών) είναι το «κλειδί» για την αυθεντική γεύση. Μπορείτε να προσαρμόσετε τις ποσότητες των μπαχαρικών σύμφωνα με τα γούστα σας.
  • Αν έχετε χρόνο, αφήστε το φαγητό να ξεκουραστεί για 15 λεπτά πριν το σερβίρετε.
  • Για ακόμα πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μοσχοκάρυδο ή κύμινο.
  • Συνοδέψτε το πιάτο με κόκκινο κρασί, ιδανικά ένα Αγιωργίτικο ή ένα Ξινόμαυρο.

Advertisement

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα


Advertisement

Back to top button