EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ανισάκις»: Το παράσιτο που κρύβεται στο σούσι και προκάλεσε μόλυνση σε 22χρονο στη Θεσσαλονίκη

Τι πρέπει να γνωρίζετε και να προσέχετε

Ένα ανήκουστο για τα ελληνικά δεδομένα περιστατικό καταγράφηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου 22χρονος εμφάνισε σοβαρή μόλυνση εξαιτίας παρασίτου που συνδέεται με την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων ψαριών.

«Ανισάκις»: Το παράσιτο που κρύβεται στο σούσι και προκάλεσε μόλυνση σε 22χρονο στη Θεσσαλονίκη

Το περιστατικό, το πρώτο που επιβεβαιώνεται επισήμως στη χώρα, προκλήθηκε μετά από κατανάλωση σούσι.

Ο 22χρονος προσβλήθηκε από το παράσιτο «Ανισάκις»

Ο 22χρονος, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ίδιος στους γιατρούς, κατανάλωνε συχνά σούσι. Λίγο μετά το γεύμα του, εμφάνισε οξεία συμπτώματα, με έντονη αδιαθεσία που τον οδήγησε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Οι γιατροί προχώρησαν άμεσα σε εξετάσεις, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για πιθανή νεοπλασία, με αποτέλεσμα ο νεαρός να οδηγηθεί στο χειρουργείο για περαιτέρω διερεύνηση της μόλυνσης.

Τι είναι η ανισακίαση

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο 22χρονος είχε μολυνθεί από το εντερικό παράσιτο «ανισάκις», το οποίο εντοπίζεται σε ωμά ή ανεπαρκώς μαγειρεμένα ψάρια. Η συγκεκριμένη μόλυνση, γνωστή ως ανισακίαση (ή ανισακίδωση), μπορεί να προκαλέσει έντονα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, ναυτία, διάρροια και έμετο, οδηγώντας συχνά σε σοβαρή κλινική εικόνα.


Η ανισακίαση, ή νόσος των σκουληκιών της ρέγγας, είναι μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από νηματώδεις σκουλήκια που προσκολλώνται στο τοίχωμα του ανθρώπινου οισοφάγου, του στομάχου ή του εντέρου. Οι καλύτεροι τρόποι για την πρόληψη αυτής της ασθένειας είναι να αποφύγετε την κατανάλωση ωμού ψαριού ή κεφαλόποδων (καλαμαριού, χταποδιού, κλπ).

Πώς μπορεί να μολυνθεί ο καταναλωτής

Τα περιττώματα ορισμένων μολυσμένων θαλάσσιων θηλαστικών (όπως οι φάλαινες ή τα θαλάσσια λιοντάρια) απελευθερώνονται μαζί με τα αυγά τα οποία γίνονται μολυσματικές προνύμφες ενώ βρίσκονται στο νερό. Αυτές οι προνύμφες καταπίνονται από καρκινοειδή, τα οποία στη συνέχεια τρώγονται από ψάρια ή κεφαλόποδα. Όταν οι άνθρωποι τρώνε ωμά ή κακοψημένα μολυσμένα ψάρια ή κεφαλόποδα, καταπίνουν αυτές τις προνύμφες νηματωδών. Μόλις εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα, οι προνύμφες μπορούν να εισβάλουν στο γαστρεντερικό σωλήνα. Τελικά, το παράσιτο πεθαίνει και παράγει μια φλεγμονώδη μάζα στον οισοφάγο, το στομάχι ή το έντερο.

Η ανισακίαση εντοπίζεται συχνότερα σε περιοχές όπου η κατανάλωση ωμού ψαριού είναι δημοφιλής, όπως η Ιαπωνία. Ωστόσο, δεδομένου ότι η κατανάλωση ψαριού που δεν έχει μαγειρευτεί γίνεται πιο συνηθισμένη, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και άλλες περιοχές του κόσμου.

Πώς γίνεται η διάγνωση

Το ιστορικό κατανάλωσης ωμού ή μισοψημένου ψαριού ή κεφαλόποδων είναι χρήσιμο. Η διάγνωση γίνεται γενικά με ενδοσκόπηση, ακτινογραφία ή χειρουργική επέμβαση εάν το σκουλήκι έχει ενσωματωθεί.

Μπορεί η ανισακίαση να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο;

Όχι. Η ανισακίαση δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα

Τα σημεία και συμπτώματα της ανισακίασης είναι κοιλιακό άλγος, ναυτία, έμετος, διάταση της κοιλιάς, διάρροια, αίμα και βλέννα στα κόπρανα και ήπιος πυρετός. Αλλεργικές αντιδράσεις με εξάνθημα και κνησμό, και σπάνια, αναφυλαξία, μπορεί επίσης να εμφανιστούν.

Μαγειρική για ασφάλεια τροφίμων ψαριών και κεφαλόποδων
Μαγειρέψτε επαρκώς τα θαλασσινά σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 63° C.

Κατάψυξη (Ψάρια)
Στους -20°C ή χαμηλότερα για 7 ημέρες (συνολικός χρόνος) ή στους -35°C ή χαμηλότερα για 15 ώρες, ή στους -35°C ή χαμηλότερα μέχρι να στερεοποιηθεί και αποθήκευση στους -20°C ή χαμηλότερα για 24 ώρες.

Η θεραπεία
Η θεραπεία για την ανισακίαση μπορεί να απαιτεί απομάκρυνση του σκουληκιού από το σώμα με ενδοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση.

Καλλιόπη Χαραλαμποπούλου

Η Καλλιόπη Χαραλαμποπουλου είναι δημοσιογράφος, απόφοιτη του τμήματος Μ.Μ.Ε του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται από το 2004 σε νευραλγικες θέσεις που αφορούν στην επικοινωνία και τη Δημοσιογραφια. Εξειδικευεται σε πολιτικά και κοινωνικοοικονομικα θέματα καθώς και στην επικαιρότητα. Από το 2023 είναι η αρχισυντακτρια του europost.gr και γράφει καθημερινά για θέματα που αφορούν στην επικαιρότητα και συντονίζει μια ομάδα έμπειρων δημοσιογραφων

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα



Back to top button