Αδιανόητο ‘άδειασμα’ στην Ελλάδα από Ε.Ε και Γερμανία: Υιοθετούν την Τουρκική προπαγάνδα και ξεκινούν έρευνες «για τον θάνατο 19 μεταναστών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα»!

Αδιανόητο ‘άδειασμα’ από Ε.Ε και Γερμανία, καθώς κατά τη διάρκεια του χθεσινού μπρίφινγκ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τέθηκε ερώτηση ως προς το θάνατο μεταναστών και τους ισχυρισμούς των Τουρκικών Αρχών, για το αν υπήρξε επαφή με τις Ελληνικές Αρχές ή την Frontex, καθώς και για το αν η Επιτροπή προτίθεται να εστιάσει περισσότερα σε ζητήματα επαναπροωθήσεων μετά από αυτή την υπόθεση.

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής Ανίττα Χίππερ σημείωσε ότι έχουν δει τις πληροφορίες για το θάνατο, μέχρι στιγμής, 16 ανθρώπων στα Ελληνοτουρκικά σύνορα και εξέφρασε θλίψη για την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Τυχόν τέτοια μεταχείριση, αν επιβεβαιωθεί ως αληθής, θα ήταν απαράδεκτη, συμπλήρωσε.

«Η Επίτροπος Γιόχανσον βρίσκεται σήμερα στη Λιλ, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, και σε στενή επαφή με τον Έλληνα Υπουργό για αυτό το θέμα», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση που ακολούθησε, για το αν η Επιτροπή ζητά πληροφορίες και αν θα πιέσει για το θέμα που επαναλαμβάνεται για την Ελλάδα, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι όταν έκανε λόγο για στενή επαφή εννοούσε ότι η Επίτροπος Γιόχανσον μιλά προσωπικά αυτή τη στιγμή με τον αρμόδιο Έλληνα Υπουργό προκειμένου να συζητήσουν το περιστατικό και για να διαπιστωθούν τα γεγονότα.

Έκκληση απεύθυνε και η Γερμανία ώστε να διασαφηνιστεί το περιστατικό με τους 19 παράτυπους μετανάστες οι οποίοι πέθαναν από το κρύο. Στην ανακοίνωση που εξεδόθη από το Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνεται πως οι ειδήσεις περί θανάτων στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας καταγράφηκαν με ανησυχία από την γερμανική κυβέρνηση σημειώνοντας ότι, «έχει σημασία να διασαφηνιστούν οι λεπτομέρειες του περιστατικού».

Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως επί της αρχής έχει πρωταρχική σημασία η κάθε μορφής προστασία των συνόρων σε κάθε περίσταση πρέπει να καλύπτει τις ανθρώπινες προϋποθέσεις καθώς και να συνάδει με τους ισχύοντες κανόνες του διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για τον θάνατο από το κρύο των 19 παράτυπων μεταναστών, στην περιοχή Μαντάκορου του χωριού Πασάκοϊ στα Ύψαλα, πολύ κοντά στην περιοχή των Κήπων.

Τις κατηγορίες απέρριψε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με ανάρτηση του στο Twitter: Ο θάνατος 12 μεταναστών στα Τουρκικά σύνορα κοντά στα Ύψαλα αποτελεί τραγωδία. Οποιαδήποτε υπόνοια ότι τους απώθησαν πίσω στην Τουρκία είναι προφανώς ψευδής. Δεν έφτασαν ποτέ μέχρι τα σύνορα. Αντί να προβάλλει αβάσιμους ισχυρισμούς, η Τουρκία πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της αποτρέποντας αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια στην πηγή.» αναφέρει ο Έλληνας Υπουργός.

Exit mobile version