Οι τηγανητές πατάτες είναι μια γαστρονομική απόλαυση στην οποία είναι δύσκολο να αντισταθείς. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και θερμίδες τις καθιστά ανθυγιεινή επιλογή όταν παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο.
Με την άνοδο της φριτέζας αέρα, πολλοί αναρωτιούνται αν αυτή η εναλλακτική λύση σας επιτρέπει πραγματικά να απολαύσετε την ίδια γεύση με λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας. Για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα , η διατροφολόγος Marije Verwijs από το Voedingscentrum εξηγεί τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο μεθόδων παρασκευής σε μια δήλωση στο Women’s Health.
Λιγότερο λάδι, λιγότερα λιπαρά
Το κύριο επιχείρημα υπέρ της φριτέζας αέρος είναι η σημαντική μείωση της χρήσης λαδιού. «Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι σας επιτρέπει να ελέγχετε την ποσότητα του χρησιμοποιούμενου λαδιού,» λέει ο Verwijs.
Σε μια συμβατική fritadeira, οι τηγανητές πατάτες απορροφούν μεγάλη ποσότητα λίπους, γεγονός που αυξάνει τη θερμιδική πρόσληψη. Ωστόσο, κατά το μαγείρεμά τους με θερμό αέρα, η ανάγκη για λάδι είναι ελάχιστη, γεγονός που μειώνει την ποσότητα θερμίδων και κορεσμένων λιπαρών σε κάθε μερίδα.
Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποιεί ότι αυτό το όφελος εξαρτάται από τον χρήστη. Εάν προστεθεί πολύ λάδι πριν από το μαγείρεμα, το υγιεινό αποτέλεσμα χάνεται και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι εξίσου θερμιδογόνο με το παραδοσιακό τηγάνισμα.
Παρά τα πλεονεκτήματά της, η φριτέζα αέρος έχει ένα μειονέκτημα για ορισμένους καταναλωτές: Οι τηγανητές πατάτες που παρασκευάζονται σε αυτή τη συσκευή είναι συνήθως λιγότερο τραγανές από εκείνες που παρασκευάζονται στο λάδι.
Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, πολλοί κατασκευαστές έχουν αρχίσει να προσθέτουν ζάχαρη σε προ-κατεψυγμένα προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για φριτέζες αέρος.
“Η ζάχαρη βοηθά στη δημιουργία μιας ελαφριάς καραμελοποίησης, η οποία κάνει τις πατάτες πιο τραγανές », εξηγεί ο Verwijs. Ωστόσο, η προσθήκη αυτή αυξάνει την περιεκτικότητα σε θερμίδες, μειώνοντας τα οφέλη της μείωσης των λιπαρών.
Ο έλεγχος των διατροφικών ετικετών πριν από την αγορά κατεψυγμένων προϊόντων είναι απαραίτητος για την αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης πρόσθετων σακχάρων.
Μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση είναι να κόβετε φρέσκες πατάτες στο σπίτι αντί να χρησιμοποιείτε βιομηχανικά προϊόντα. Εκτός από την αποφυγή πρόσθετων ουσιών, η μέθοδος αυτή βοηθά στην καλύτερη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών.
Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, κάθε μέθοδος μαγειρέματος προκαλεί την απώλεια ορισμένων βιταμινών, ιδίως της βιταμίνης C. Ωστόσο, η φριτέζα αέρος διατηρεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά από άλλες μεθόδους, όπως το βράσιμο των πατατών, καθώς η ξηρή θερμότητα προκαλεί μικρότερη αποικοδόμηση των υδατοδιαλυτών βιταμινών.
Είναι η φριτέζα αέρος πραγματικά υγιεινή;
Αν και το μαγείρεμα των τηγανητών πατατών σε φριτέζα αέρος είναι μια καλύτερη επιλογή από το τηγάνισμά τους σε λάδι, αυτό δεν σημαίνει ότι γίνονται ένα υγιεινό τρόφιμο.
«Παρόλο που η φριτέζα αέρος είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για την παραδοσιακή φριτέζα, αυτό δεν καθιστά τις πατάτες γλυκοπατάτας μια συνιστώμενη επιλογή για καθημερινή χρήση», προειδοποιεί ο Verwijs.
Το μήνυμα είναι σαφές: οι τηγανητές πατάτες πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ανεξάρτητα από τη μέθοδο μαγειρέματος που χρησιμοποιείται. Ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτό το φαγητό χωρίς κινδύνους για την υγεία είναι να το προετοιμάσετε στο σπίτι, με λίγο ή καθόλου λάδι και να αποφύγετε τα επεξεργασμένα προϊόντα με περιττά πρόσθετα.
Εκτός από την ποσότητα του λαδιού, ο τύπος του χρησιμοποιούμενου λίπους επηρεάζει επίσης το διατροφικό προφίλ των τηγανητών πατάτας. Η επιλογή πιο υγιεινών ελαίων, όπως το ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, αντί για εξευγενισμένα φυτικά έλαια, μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Αυτά τα έλαια περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά που είναι ευεργετικά για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και τα πιο υγιεινά έλαια πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο.
Μια άλλη πτυχή που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η θερμοκρασία μαγειρέματος. Το μαγείρεμα σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσει δυνητικά επιβλαβείς ενώσεις, όπως το ακρυλαμίδιο, μια χημική ουσία που σχηματίζεται στα αμυλούχα τρόφιμα όταν εκτίθενται σε θερμοκρασίες άνω των 120°C.
Αν και το τηγάνισμα στον αέρα μειώνει την ποσότητα του ακρυλαμιδίου σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα, δεν το εξαλείφει εντελώς. Για να ελαχιστοποιήσετε αυτόν τον κίνδυνο, συνιστάται να τα μαγειρεύετε σε μέτριες θερμοκρασίες και να αποφεύγετε να τα καίτε ή να τα ροδίζετε υπερβολικά.
Ενώ το τηγάνισμα στον αέρα είναι μια πιο ισορροπημένη επιλογή από το παραδοσιακό τηγάνισμα, υπάρχουν και άλλοι, ακόμη πιο υγιεινοί τρόποι για να καταναλώσετε πατάτες. Το ψήσιμο, ο ατμός ή ο πολτός τους χωρίς την προσθήκη βουτύρου ή μεγάλων ποσοτήτων αλατιού σας επιτρέπει να εκμεταλλευτείτε πλήρως τα θρεπτικά συστατικά τους χωρίς να αυξήσετε άσκοπα τις θερμίδες.