Ακρίβεια: Καθημερινός εφιάλτης με ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών στα πιο βασικά αγαθά- «Ράλι» τιμών στα πιο αναγκαία είδη

Ακρίβεια: Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τον γενικό πληθωρισμό, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και μειώνοντας την κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης. Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών οδηγούν σε σημαντική πίεση τα νοικοκυριά, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν τις συνεχώς αυξανόμενες δαπάνες.

Ακρίβεια: Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός πληθωρισμός για τον Σεπτέμβριο ανήλθε στο 2,9%, ελαφρώς χαμηλότερος από τον Αύγουστο, όπου είχε φτάσει το 3%. Ωστόσο, ο πληθωρισμός των τροφίμων ξεπέρασε το γενικό επίπεδο, φτάνοντας το 3,2%. Ειδικότερα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις καταγράφονται στο ελαιόλαδο, με αύξηση 38,9%, στα ψάρια με 9,9%, στα φρούτα με 7,7%, και στο ρεύμα με 11,3%. Οι αυξήσεις αυτές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν την αγοραστική τους δύναμη να μειώνεται.

Η κατάσταση αυτή οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης σε είδη πρώτης ανάγκης, όπως καταδεικνύουν τα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Η κατανάλωση ψωμιού μειώθηκε κατά 6%, του κρέατος κατά 16%, ενώ η πτώση στη ζήτηση για φρέσκο γάλα έφτασε το 42%. Το ελαιόλαδο, το οποίο αντιμετωπίζει ραγδαίες αυξήσεις στην τιμή, σημείωσε μείωση κατανάλωσης κατά 35%, ενώ τα φρέσκα φρούτα είδαν μείωση της τάξης του 11%.

Ακρίβεια: Οι αυξήσεις τιμών σε συνδυασμό με τη μείωση της κατανάλωσης δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο, που επηρεάζει αρνητικά τόσο τα νοικοκυριά όσο και την αγορά, καθώς οι πολίτες περιορίζουν τις αγορές τους για να ανταποκριθούν στις νέες οικονομικές συνθήκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΓΣΕΕ: 24ωρη γενική απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου για την ακρίβεια και το δυσβάστακτο κόστος ζωής

Μεγαλώνει το “ρήγμα” στη ΝΔ: Νέο “αντάρτικο” μετά τα «κόκκινα» δάνεια από 8 “γαλάζιους” βουλευτές – Κατακεραυνώνουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ακρίβεια στα φάρμακα

Ακρίβεια: Δυσοίωνα σενάρια για τις τιμές των καυσίμων ενόψει βαρύ Χειμώνα- Αναφορές ότι θα φτάσει ακόμα και τα 200 δολάρια το βαρέλι -Τρόμος για τους καταναλωτές η κρίση στη Μέση Ανατολή

Exit mobile version