Άμεσα κυρώσεις κατά της Τουρκίας από τις ΗΠΑ για τους S-400! Η Ευρώπη τι κάνει;

Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του 2021 . Το νομοσχέδιο αποφαίνεται ότι η απόκτηση των S-400 συνιστά μια «σημαντική συναλλαγή» (λεκτικό του νόμου CAATSA). Ως εκ τούτου ζητά να εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) και να επιβληθούν τουλάχιστον πέντε κυρώσεις μέσα σε 30 μέρες από την υπογραφή του.

Το Κογκρέσο θα απαιτήσει από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλει κυρώσεις σε κάθε άτομο που εμπλέκεται στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία εντός 30 ημερών από την υπογραφή του νέου νομοσχεδίου δαπανών για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, του γνωστού ως NDAA.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε αντίγραφο του νόμου περί Εθνικής Άμυνας (NDAA) για τον προϋπολογισμό του 2021, που πέρασε από την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής.

“Το αργότερο 30 ημέρες μετά την ημερομηνία θέσπισης του παρόντος νόμου, ο Πρόεδρος πρέπει να επιβάλει πέντε ή περισσότερες από τις κυρώσεις που περιγράφονται στο άρθρο 235 του νόμου εναντίον των εχθρών της Αμερικής (CAATSA) (22 USC 9529) σε σχέση με κάθε άτομο που εν γνώσει του ασχολείται με την απόκτηση του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 που αναφέρεται στο εδάφιο (β) “, αναφέρεται στο νομοσχέδιο NDAA.

Σύμφωνα με το νόμο, εάν δεν επιβάλει βέτο ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, “προκειμένου να αρθούν οι κυρώσεις μόλις επιβληθούν, η κυβέρνηση της Τουρκίας και κάθε πρόσωπο που ενεργεί για λογαριασμό της πρέπει να πιστοποιήσει ότι δεν διαθέτει πλέον στην κατοχή της το σύστημα S-400 ή διάδοχο του να λειτουργεί εντός της Τουρκίας.

Ο νόμος για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ «θεσπίζει υποχρεωτικές κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση του συστήματος πυραύλων S-400», σύμφωνα με το νομοσχέδιο. Επίσης “επεκτείνει τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 της Ρωσίας”.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίηση του, λέγοντας «είμαι απίστευτα περήφανος που βοήθησα να διασφαλιστεί η συμπερίληψη μιας διάταξης στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για να πραγματοποιήσει αυτό που ο Πρόεδρος Τραμπ αρνήθηκε να κάνει: επίσημα καθορίζει εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι η Τουρκία παρέλαβε ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 και επομένως θα τιμωρηθεί βάσει του ισχύοντος νόμου».

Exit mobile version