Ανακαλύφθηκε χαμένη πόλη της Αιγύπτου σε απόσταση αναπνοής από την Αλεξάνδρεια – Πιθανός ιδρυτής ο πατέρας του Τουταγχαμών

Μια εντυπωσιακή αρχαιολογική ανακάλυψη για την αρχαία Αίγυπτο φέρνει στο φως μια άγνωστη μέχρι σήμερα πόλη, πιθανότατα ιδρυμένη από τον φαραώ Ακενατόν, καθώς εντοπίστηκε σε απόσταση αναπνοής από την Αλεξάνδρεια, ανατρέποντας την πεποίθηση ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί μόνο από την ελληνιστική περίοδο και μετά.

Η τοποθεσία Kom el-Nugus, περίπου 43 χιλιόμετρα δυτικά της Αλεξάνδρειας, αποκάλυψε τα μυστικά της στους αρχαιολόγους μόλις πρόσφατα — αν και οι πρώτες ανασκαφές είχαν ξεκινήσει το 2013. Εκεί, ανάμεσα σε λίμνη και Μεσόγειο, βρέθηκαν εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, και τα θεμέλια ενός μεγάλου οικοδομήματος, που μάλλον ήταν ναός.

Ο αρχαιολόγος Sylvain Dhennin του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS) δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ποιότητα των λειψάνων, η προγραμματισμένη οργάνωσή τους γύρω από έναν δρόμο, θα μπορούσε να υποδηλώνει μια κατοίκηση αρκετά μεγάλης κλίμακας».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν ενδείξεις ότι η πόλη ίσως φιλοξενούσε μια μεγάλη παραγωγική μονάδα κρασιού, αφιερωμένη στην πριγκίπισσα Meritaten, κόρη του Ακενατόν και της θρυλικής Νεφερτίτης, και αδελφή του Τουταγχαμών. Το ίδιο της το όνομα σημαίνει «αυτή που είναι αγαπημένη του Aten», τιμώντας τη θεότητα του ήλιου, την οποία είχε αναδείξει ο Ακενατόν σε κεντρικό θεό του μονοθεϊστικού του πειράματος.

Ο Τουταγχαμών, που έγινε φαραώ παιδί ακόμη, μετά τον θάνατο του πατέρα του και τις σύντομες διαδοχικές βασιλείες του Σμενκκάρε και της Νεφερνεφερουατόν, αποκατέστησε το παραδοσιακό πολυθεϊστικό πάνθεον, απομακρυνόμενος από τη θρησκευτική επανάσταση του Ακενατόν.

Οι γενετικές και ακτινολογικές έρευνες των τελευταίων ετών έχουν επιβεβαιώσει πως ο Ακενατόν ήταν πατέρας του Τουταγχαμών, η μητέρα του ήταν η αδελφή του Ακενατόν, ενώ η γιαγιά του ήταν η βασίλισσα Τίι.

Η περιοχή Kom el-Nugus φαίνεται πως είχε πολύ πιο μακρά ιστορία απ’ ό,τι πίστευαν οι αρχαιολόγοι.

Εκτός από το πιθανό ιερό της περιόδου του Ακενατόν, ήρθαν στο φως και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα από τον ναό που ήταν αφιερωμένος στον φαραώ Ραμσή Β΄, έναν από τους μακροβιότερους ηγέτες της Αιγύπτου, της 19ης Δυναστείας (1279–1213 π.Χ.).

Παρόλο που από το κτίσμα σώζονται ελάχιστα —μερικά θεμέλια και ένα αποτύπωμα στο υπέδαφος— η σημασία του είναι αδιαμφισβήτητη για την κατανόηση της μακράς κατοίκησης του τόπου.

Οι επιστήμονες περιμένουν ότι με τις μελλοντικές ανασκαφές θα μπορέσουν να προσδιορίσουν και το όνομα αυτής της άγνωστης μέχρι τώρα πόλης, η οποία ενδέχεται να είχε δεσμούς με τη βασιλική οικογένεια και ίσως λειτουργούσε ως οικονομικό ή θρησκευτικό κέντρο της εποχής.

Exit mobile version