COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανάλυση σοκ από το BBC: Η απάντηση της Μόσχας μετά το μακελειό θα είναι “ακραία βία”

Το ερώτημα τι σκέπτεται και πώς θα αντιδράσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προτάσσει στην ανάλυσή του το BBC καθώς ακόμα είναι σε εξέλιξη οι έρευνες για τους υπεύθυνους αλλά και για τον τραγικό απολογισμό μετά από την πιο θανατηφόρα επίθεση στη Ρωσία εδώ και δύο δεκαετίες.

Το BBC στην άμεση ανάλυσή του υπενθυμίζει ότι νωρίτερα αυτό το μήνα, (σ.σ. συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου) η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα προειδοποίησε ότι “εξτρεμιστές” έχουν επικείμενα σχέδια να στοχοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις στη Μόσχα, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών, και μάλιστα ο δημοσιογράφος του BBC Γκόρντον Κορέρα, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας, υπογραμμίζει ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν είχαν λάβει υπόψη τους αυτή την προειδοποίηση.

Στην παρακάτω ανάρτησή της, που έγινε σήμερα, η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, Έιντριαν Γουάτσον, εξηγεί σε ποιο επίπεδο είχε γίνει η ενημέρωση από αμερικανικής πλευράς προς τη Μόσχα.

Όταν η Ουάσινγκτον προειδοποιούσε και ο Πούτιν μιλούσε για “ανοιχτό εκβιασμό”

Στην ανάλυση του μόνιμου ανταποκριτή του βρετανικού δικτύου, Στιβ Ρόζενμπεργκ, τίθεται λοιπόν το ερώτημα “ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου Πούτιν εκείνη την εποχή;” για να δώσει την απάντηση ότι Ρώσος πρόεδρος είχε απορρίψει τις προειδοποιήσεις κάνοντας λόγο για “ανοιχτό εκβιασμό” και μια προσπάθεια της Δύσης “να τρομάξει και να αποσταθεροποιήσει τη [ρωσική] κοινωνία”.

Με “ακραία βία” αναμένεται να δοθεί η ρωσική απάντηση

Ο Μάθιου Σάσεξ, ειδικός στη Ρωσία και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, μίλησε στο BBC News για το γιατί το Ισλαμικό Κράτος επιτέθηκε τώρα στη Ρωσία και εξέτασε το ποια θα είναι η ρωσική απάντηση.

“Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία να συμπεριφέρεται σε πολλούς από τους πολίτες στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι όχι ιδιαίτερα καλά”, λέει στο BBC.

Και εξήγησε: “Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία. Ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικοποιημένος πόλεμος στον οποίο είχαμε ανθρώπους που συνέχισαν να πολεμούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης. Από τότε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να δει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή”.

Ο καθηγητής Μάθιου Σάσεξ λέει ότι αναμένει η ρωσική απάντηση στην επίθεση στο Crocus Hall να δοθεί με “ακραία βία”, αναφέροντας ως παραδείγματα τις συνέπειες της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004.

Ως προς το ποια απάντηση αναμένουμε, ο Μάθιου Σάσεξ τόνισε ότι “ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό ποιος πραγματοποίησε τις επιθέσεις, αλλά τι θα αποφασίσει η ρωσική κυβέρνηση για το ποιος φταίει και σε ποιον η Ρωσία θα αποφασίσει να απαντήσει”.

Το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση – Άγνωστο ποιος κλάδος της οργάνωσης

Ενώ η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχει δηλώσει ότι βρίσκεται πίσω από τη επίθεση το βράδυ της Παρασκευής 22 Μαρτίου σε αίθουσα συναυλιών έξω από τη Μόσχα, δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιο από τα παγκόσμια παραρτήματά της ήταν υπεύθυνα για την επιχείρηση.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο αρχικός ισχυρισμός στις 22 Μαρτίου προήλθε μέσω του ειδησεογραφικού πρακτορείου της ομάδας Amaq, το οποίο συνήθως δεν δίνει πληροφορίες σχετικά με το συνδεδεμένο τμήμα πίσω από τις επιθέσεις.

Όπως αναφέρει το BBC, είναι πιθανό να γίνει ανάληψη ευθυύνης στο όνομα του κλάδου του Ισλαμικού Κράτους στην επαρχία του Καυκάσου, που είναι ένας από τους λιγότερο ενεργούς κλάδους του ΙΚ.

Ορισμένοι αναλυτές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ωστόσο, εδώ και μήνες εικάζουν για τις αυξανόμενες φιλοδοξίες του κλάδου της επαρχίας Χορασάν (IS-K ή ISIS-K) της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος που εστιάζει τη δράση του στο Αφγανιστάν, το οποίο πιστεύεται ότι έχει ρωσόφωνους κατοίκους της Κεντρικής Ασίας στις τάξεις του.

Back to top button