COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ανατροπή στα εξοπλιστικά προγράμματα: Τα δημοσιονομικά «κόβουν» κορβέτες και Belharra! Τα νέα σχέδια για την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας

Σχεδιάζεται εκ νέου ο προγραμματισμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα και με στόχο την εξορθολόγηση των δαπανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περιορισμένοι δημοσιονομικοί πόροι δεν επιτρέπουν τη χρηματοδότηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποφασίσει τη συρρίκνωση ορισμένων χρηματοδοτήσεων και έργων υποδομής.

Οι καθοριστικές αυτές αποφάσεις δεν επηρεάζουν τα ήδη ανακοινωθέντα εξοπλιστικά προγράμματα, όπως η προμήθεια των μαχητικών F-35 ή των φρεγατών Belharra, με το πρώτο να είναι ήδη στα τελικά στάδια κατασκευής. Ωστόσο, φαίνεται πως η απόκτηση μιας τέταρτης φρεγάτας δεν είναι πλέον εν ενεργεία.

Επιπλέον, είναι πιθανόν να μην πραγματοποιηθεί, προς το παρόν, η αναβάθμιση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων MLRS M270 και η αγορά νέων κορβετών.

Επιπλέον, δεν θα πραγματοποιηθεί η διεύρυνση των υποδομών του ναυσταθμού Κρήτης, τουλάχιστον σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό. Επίσης, αναστέναζε η ανάπτυξη του στρατιωτικού λιμανιού στον Παγασητικό, που είχε προγραμματιστεί για τη μεταφορά αρματαγωγών, σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”.

Σύμφωνα με τη σημερινή αναφορά της εφημερίδας “Τα Νέα”, η έμφαση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας επικεντρώνεται πλέον στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τα συστήματα αντι-πτήσης.

Οι ανακοινώσεις Δένδια στη Βουλή

Στην ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό ανακοίνωσε τις αλλαγές στην Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιλαμβάνεται την Άμυνα ως συνθήκη εθνικής επιβίωσης. Περιλαμβάνει σύστημα μάχης, αλλά περιλαμβάνει και σύστημα υποστήριξης, το οποίο να μπορεί να υπερασπίσει την εδαφική μας ακεραιότητα. Να υπερασπίσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επίσης, όμως, να επιτελέσει κοινωνικό έργο και πέραν αυτού, να λειτουργήσει επιτέλους ως μοχλός καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης».

Και συνέχισε: «Η διαφαινόμενη κατανόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα των αμυντικών δαπανών είναι εν μέρει μια θετική εξέλιξη, αλλά, ξαναλέω, πρέπει να επαναξιολογήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε απολύτως τα εξοπλιστικά μας προγράμματα. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι η θωράκιση με σύγχρονα μέσα κοστίζει και αυτό το κόστος καταβάλλεται από το υστέρημα των συμπολιτών μας. Και είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου θα δαπανάται μόνον εφόσον είναι αναγκαίο και μόνον εφόσον εντάσσεται σε μια εθνική στρατηγική. Και αυτή η εθνική στρατηγική πρέπει να είναι προϊόν εθνικής συναίνεσης».

«Κατά την άποψή μου, η πολιτική αυτή διαμορφώνεται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η επικαιροποίηση και η διεύρυνση της πολιτικής εθνικής ασφάλειας. Έχουμε και πρέπει να έχουμε ανοιχτούς ορίζοντες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε μπροστά μας νέες προκλήσεις. Πολλά από τα μέσα, από τις μεθόδους που ακολουθούνται, εμφανίζονται και χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά. Παρατηρείται ευρεία χρήση νέων συστημάτων διοίκησης, ελέγχου, νέων οπλικών συστημάτων μικρού κόστους μέγιστου αποτελέσματος. Αυτά πρέπει να τα μελετήσουμε, να αντλήσουμε διδάγματα, να τα προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Κι έχουμε ήδη εκκινήσει διαδικασίες για την κατάρτιση 12ετούς, μακροπρόθεσμου δηλαδή, προγράμματος. Και η ολοκλήρωση της κατάρτισης αυτού του προγράμματος δεν αποτελεί απλώς διευθέτηση εκκρεμότητας από το 2010 που μπήκαμε στην κρίση. Είναι ουσιαστική ενέργεια στρατηγικής προτεραιοποίησης».

Back to top button