Ο παστός μπακαλιάρος μας προσφέρει μεγάλη ποικιλία πιάτων και γευστικών εμπειριών. Ωστόσο θέλει το χρόνο του μέχρι να φτάσει στο σημείο να είναι έτοιμος για μαγείρεμα. Χρειάζεται ένα 24ωρο περίπου, όμως μην τρομάζετε, επί της ουσίας δεν είναι παρά μια απλούστατη διαδικασία.
Ας ξεκινήσουμε ψωνίζοντας τα σωστά κομμάτια μπακαλιάρου: Όταν αγοράζετε λοιπόν παστό μπακαλιάρο τα φύλλα θα πρέπει να είναι καλοσχηματισμένα και να έχουν παχιά σάρκα με λάμψη φρέσκου αλατιού. Αποφύγετε τα κομμάτια που έχουν σάρκα θαμπή, ξερή και κιτρινωπή, γιατί είναι μπαγιάτικος ή κακώς παστωμένος. Τα ξαλμυρισμένα κατεψυγμένα φιλέτα πρέπει να είναι ξεχωρισμένα στη συσκευασία τους χωρίς παχιά στρώση πάγου. Αυτό σημαίνει πως δεν έχουν ξεπαγώσει και ξαναπαγώσει.
Πώς θα τον ξαρμυρίσετε
• Ξεπλένετε αρχικά το φύλλο του μπακαλιάρου με άφθονο κρύο νερό.
• Τον κόβετε σε μικρότερα κομμάτια. Αυτό μειώνει τον χρόνο ξαρμυρίσματος
• Τοποθετείτε τα κομμάτια του ψαριού μέσα σε ένα σουρωτήρι και αυτό μέσα με ένα μεγαλύτερο μπολ γεμάτο με νερό (υπολογίστε για κάθε κιλό ψαριού 3-4 κιλά νερό). Έτσι το αλάτι κατακάθεται στον πυθμένα του μπολ, δεν επηρεάζει το ψάρι και το ξαρμύρισμα γίνεται συντομότερα και καλύτερα.
• Αλλάζετε το νερό κάθε 4-5 ώρες. Όσο πιο χοντρά είναι τα κομμάτια του μπακαλιάρου, τόσο περισσότερες ώρες θα χρειαστεί ξαρμύρισμα.
• Αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός, μετά από 12 ώρες συνεχίστε το ξαρμύρισμα μέσα στο ψυγείο. Για καλό ξαρμύρισμα υπολογίστε 25 ώρες περίπου, για ψάρι πάνω από 1 κιλό.
• Δοκιμάστε στο τελευταίο ξαρμύρισμα, αντί για νερό, να βάλετε γάλα και να αφήσετε το ψάρι 2-3 ώρες.
Το φιλετάρισμα του μπακαλιάρου
Για να καθαρίσετε τον μπακαλιάρο από τα φτερά, τα κόκαλα και την πέτσα, αφού τον ξαρμυρίσετε, τον βουτάτε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα σε βραστό νερό .
Η συντήρηση
• Αν δεν τον μαγειρέψετε αμέσως, τον τυλίγετε σε πλαστική μεμβράνη και τον διατηρείτε στο ψυγείο.
• Αν σας περισσέψει ξαρμυρισμένος μπακαλιάρος, τον διατηρείτε στην κατάψυξη τυλιγμένο σε μεμβράνη.
Η απόλυτη συνταγή για τέλειο μπακαλιάρο με σκορδαλιά
Από το τραπέζι της 25ης Μαρτίου δεν μπορεί να λείπει ο μπακαλιάρος και η σκορδαλιά. Φτιάξτε και μια παντζαροσαλάτα και θα είναι όλα κομπλέ!
Υλικά
1 κιλό φιλέτο μπακαλιάρου κομμένο σε μερίδες και ξαρμυρισμένο (βλέπε συμβουλές)
αλεύρι
Για το κουρκούτι
1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1½ φλιτζάνι μπύρα ή σόδα (αναψυκτικό)
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
για τη σκορδαλιά 5-10 σκελίδες σκόρδο
1 κιλό πατάτες βρασμένες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο (περίπου)
ξίδι, αλάτι
Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζετε τη σκορδαλιά: Περνάτε τις πατάτες, όσο είναι ακόμη ζεστές, από τη μηχανή του πουρέ.
Καθαρίζετε το σκόρδο και το κοπανίζετε μαζί με το αλάτι μέσα σε ξύλινο γουδί, μέχρι να πολτοποιηθεί. Προσθέτετε τον πουρέ της πατάτας και δουλεύετε καλά το μίγμα με το γουδοχέρι. Μπορείτε να δουλέψετε το μίγμα σας και στο μίξερ. Όσο δουλεύετε το μίγμα, ρίχνετε σταδιακά το λάδι μαζί με λίγο ξίδι. Στο τέλος δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι ή ξίδι. Η σκορδαλιά σας τώρα πρέπει να έχει μια ωραία λαστιχωτή υφή. Την αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστείτε.
Για το κουρκούτι: ανακατεύετε όλα τα υλικά μέσα σε ένα μπολ με αβγοδάρτη ή στο μπλέντερ μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα και το αφήνετε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστείτε.
Ζεσταίνετε το λάδι σε βαρύ τηγάνι. Αλευρώνετε τα ξαρμυρισμένα κομμάτια του μπακαλιάρου, τα βυθίζετε μετά στο κουρκούτι και τα ρίχνετε στο καυτό λάδι. Τα τηγανίζετε 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα στραγγίζετε σε χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά μαζί με σκορδαλιά, βραστά παντζάρια ή άλλα βραστά χόρτα της επιλογής σας.

Τουρκία: «Τρίβει τα χέρια του» ο Ερντογάν!- «Παροπλίζει» άμεσα τους Ρωσικούς S-400 και ξαναμπαίνει στο πρόγραμμα των F-35 του Τραμπ! Πανηγυρίζει ο τουρκόφιλος πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τομ Μπαράκ!
7 Οκτωβρίου – Γιορτή σήμερα: Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των Αγίων Σεργίου και Βάκχου
Η κακοκαιρία «Byron» σφυροκοπά τη χώρα: «Αγριεύουν» ακόμη περισσότερο τα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες – Η πρόγνωση και το επικαιροποιημένο δελτίο της ΕΜΥ
Σοκ στο Ηράκλειο: Μέσα στα σκουπίδια έμεναν τα οκτώ αδέλφια που κακοποιούνταν από τους γονείς τους – Απίστευτες εικόνες
Η Γερμανική βιομηχανία υπό κατάρρευση: Η “ραχοκοκαλιά” της Ευρωπαϊκής Οικονομίας βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση
Πτολεμαΐδα: Η τραγική σύμπτωση και το τελευταίο αντίο στον οδηγό του λεωφορείου που έφυγε από τη ζωή πάνω στο τιμόνι – «Έσβησε ο μπαμπάς μου ξαφνικά»
Κακοκαιρία Byron: Κλειστά αύριο Παρασκευή όλα τα σχολεία της Αττικής
Νέο έκτακτο δελτίο καιρού: Καταιγίδες μεγάλης έντασης και διάρκειας σε όλη τη χώρα
Αποκαλυπτική έρευνα για τα προβλήματα επιβίωσης των αστυνομικών της ΕΛΑΣ: “Στα όρια της φτώχειας”
Προς μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση αγρότες και κτηνοτρόφοι: Φόβοι για… “Κίτρινα Γιλέκα” και στην Ελλάδα – Εντείνουν τον αγώνα τους με συνολική κλιμάκωση – Νέα μπλόκα καθημερινά σε όλη την Ελλάδα! – Που έχουν κλείσει δρόμοι και τα επόμενα βήματα που έχουν αποφασιστεί
Νέα κακοκαιρία “σαρώνει” τη χώρα: Πως θα εξελιχθούν και που θα “χτυπήσουν” επικίνδυνα φαινόμενα τις επόμενες ημέρες; – Δείτε την πρόγνωση
Πόλεμος στην Ουκρανία: Αφού είδε ότι δεν μπορεί να «βάλει χέρι» στα παγωμένα Ρωσικά κεφάλαια το γύρισε στον εκβιασμό η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν!-«Τελεσίγραφο» στους Ευρωπαίους-«Πρέπει να δώσετε στην Ουκρανία 90 δις € τα επόμενα δύο χρόνια!-‘Η θα τα δώσετε εσείς ή θα χρησιμοποιήσουμε τα Ρωσικά κεφάλαια»
Σοκ στον Βόλο : Τα … «Γαλλικά» του Δημάρχου Αχιλλέα Μπέου που «πάγωσαν» τον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο και την Ανδρομάχη – «Ο μ@@@@@ς που με εκνευρίζει και το σακάκι…τραπεζομάντηλο!»( Δείτε το σπαρταριστό βίντεο)
Σε εξέλιξη η νέα κακοκαιρία: «Χρειάζονται προσοχή οι επόμενες ημέρες» προειδοποιεί ο Τάσος Αρνιακός – Συναγερμός για Μεσογειακό «κυκλώνα» στο Ιόνιο από τους Ιταλούς μετεωρολόγους