Απόσυρση αυτοκινήτων: Έξω τα παλιά μέσα τα νέα – Ποιοι δικαιούνται επιδότηση έως και 3.500 ευρώ

Η Ελλάδα υποφέρει μεγάλο αριθμό παλιών αυτοκινήτων. Πάνω από 17 χρόνια είναι ο Μέσος όρος παλαιότητας του στόλου των ΙΧ στην Ελλάδα. Πάνω από τα 21 των φορτηγών και λεωφορείων. Σημειώστε πως το 70% των κυκλοφορούντων οχημάτων στην Ελλάδα, είναι 15ετίας και πάνω. Και από αυτά μόλις το 30% κάνει τη σωστή και προβλεπόμενη από τον κατασκευαστή κάθε οχήματος, συντήρηση.

Οι βλάβες των παλιών και των λάθος -η καθόλου- συντηρημένων αυτοκινήτων, είναι κατά 80% περισσότερες από το πιο καινούργιο και σωστά συντηρημένο, εκπέμπει τετραπλάσιου ρύπου, ενώ δε φρενάρει και δε στρίβει σωστά. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι μιλάμε για ένα… εκρηκτικό μείγμα, που κυκλοφορεί στους δρόμους μας, ανάμεσα σε όλους μας, δίπλα στους πεζούς, στα σχολεία…

Η ανάγκη και η θέληση των Ελλήνων να αλλάξουν το παλιό με ένα πιο καινούργιο είναι δεδομένη και αποδεικνύεται από τις διελεύσεις στις εκθέσεις. Ομοίως και στην μοτοσικλέτα, με την έκθεση που έγινε τον Απρίλιο στο Metropolitan EXPO να σημειώνει τεράστια επιτυχία, με ρεκόρ επισκεψιμότητας όλων των εποχών.

Όμως, το θέμα είναι αν μπορεί ο μέσος οικονομικά Έλληνας, σήμερα να αλλάξει το αυτοκίνητο του. Σίγουρα ένα κίνητρο οικονομικό, όπως μία… απόσυρση, θα βοηθούσε κατά πολύ στην απαραίτητη αλλαγή του στόλου μας και στη μείωση του περιβαντολλογικού αποτυπώματος.

Υπάρχει σήμερα απόσυρση αυτοκινήτων;

Σήμερα δεν υπάρχει πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτου στην Ε.Ε.. Στην Ελλάδα δε, εκτός της γνώριμης επιδότησης «Κινούμαι Ηλεκτρικά» που αφορά τα αμιγώς ηλεκτρικά, δεν προβλέπεται άμεσα κάποιο τέτοιο ιδιαίτερα κοστοβόρο πρόγραμμα…
Μέχρι τα τέλη το μήνα, η μόνη χώρα που θα κάνει μία τέτοια ενέργεια θα είναι η Ιταλία.
Το νέο πρόγραμμα απόσυρσης αυτοκινήτων στην Ιταλία, έχει σχεδιαστεί για να ενθαρρύνει την αγορά καθαρότερων οχημάτων, όπως ηλεκτρικά, υβριδικά ακόμα και βενζινοκίνητα και πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα προδιαγραφών Euro 6. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως μέτρο για την τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης μετά το covid και την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών ανησυχιών, δίνοντας κίνητρα στους πολίτες να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα, πιο ρυπογόνα οχήματα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι αγοραστές που αποσύρουν αυτοκίνητα ηλικίας 10 ετών θα μπορούν να λάβουν επιδότηση 3.500 ευρώ εάν αγοράσουν καινούργιο με τιμή κάτω των 40.000 ευρώ.

Exit mobile version