Αρχαίοι Έλληνες: Τα δεδομένα στην Αρχαία Ελλάδα ήταν διαφορετικά, αν προσπαθεί να τα συγκρίνει κανείς με το σήμερα. Το ίδιο ίσχυε φυσικά και ως προς τη διατροφή.
Σε περίπτωση που καλούσαμε για δείπνο ορισμένα από τα πιο σπουδαία μυαλά της Αρχαιότητας, το βέβαιο είναι πως θα τους ξαφνιάζαμε. Πολλές από τις σημερινές τροφές ήταν άγνωστες στην Ελλάδα του, τότε.
Οι συνήθειες μας όσον αφορά τη διατροφή διαφέρουν σημαντικά.
Αρχαίοι Έλληνες: Πρωινό στην Αρχαία Ελλάδα

Οι αρχαίοι Έλληνες, ξεκινούσαν τη μέρα τους με ένα πολύ λιτό γεύμα. Αυτό περιελάμβανε λίγο κριθαρένιο ψωμί, βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί, μαζί με ελιές και σύκα. Ένα επίσης σύνηθες πρωινό ήταν ο «κυκεώνας». Ήταν ένα ρόφημα από βρασμένο κριθάρι, αρωματισμένο με μέντα ή θυμάρι. Μάλιστα, πίστευαν ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες.
Αρχαίοι Έλληνες: Μεσημεριανό στην Αρχαία Ελλάδα

Το μεσημέρι συνήθιζαν να τρώνε ψάρια, όπως τσιπούρες, μπαρμπούνια, σαρδέλες και χέλια, όσπρια και κυρίως φακές, φασόλια, ρεβίθια, μπιζέλια και κουκιά, ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Μια ακόμα αντίθεση με τη σημερινή εποχή παρατηρείται και σε ό,τι αφορά το δείπνο.
Σήμερα οι γιατροί συμβουλεύουν να είναι ιδιαίτερα ελαφρύ. Όμως, οι πρόγονοί μας το θεωρούσαν το πιο σημαντικό και μεγάλο γεύμα της ημέρας. Συνοδευόταν και από επιδόρπια, τα λεγόμενα “τραγήματα”. Αυτά, μπορεί να ήταν φρούτα φρέσκα ή ξηρά, κυρίως σύκα, καρύδια και σταφύλια ή γλυκά με μέλι.

Οι αρχαίοι έδειχναν ιδιαίτερη προτίμηση στο χοιρινό και το μοσχάρι. Σπανιότερα έτρωγαν κατσίκι και αρνί. Επίσης, αγαπούσαν πολύ και το κυνήγι, κυρίως τις τσίχλες, τα ορτύκια και τα ελάφια.
Αγαπούσαν όμως και τα σαλιγκάρια. Τα τελευταία οι Κρητικοί έτρωγαν από την εποχή του Μίνωα. Τα φρούτα και τα λαχανικά να είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό τους τραπέζι. Ωστόσο, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη ποικιλία όση σήμερα.
Αρχαίοι Έλληνες: Τα φρούτα
Μπορεί να μην υπήρχαν φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα ροδάκινα και οι μπανάνες, αλλά μεγάλη ζήτηση είχαν τα αχλάδια, τα ρόδια, τα μήλα, τα σύκα, μούρα, τα κεράσια και τα δαμάσκηνα. Όσον αφορά τα λαχανικά, οι Αθηναίοι τα καλλιεργούσαν στους κήπους τους και είχαν ιδιαίτερη αγάπη στους βολβούς, τα μαρούλια, τα αγγούρια, τον αρακά, τις αγκινάρες, τα βλίτα, το σέλινο, τον άνηθο και το δυόσμο.
Άλλα πάλι, όπως τα μανιτάρια, το μάραθο, τα σπαράγγια, ακόμα και τις τρυφερές τσουκνίδες, τα αναζητούσαν στις ακροποταμιές και τα χωράφια. Μεγάλη αγάπη είχαν και στο ψωμί, αφού συνήθιζαν μάλιστα να φτιάχνουν αρκετά είδη, από λαγάνες, σιμιγδαλένιους άρτους και ψωμί από χοντράλευρο, μέχρι ψωμί από κεχρί.

Αρχαίοι Έλληνες: Επιπλέον, πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειές τους
Τα ράφια της κουζίνας ενός αρχαίου ελληνικού σπιτιού έπρεπε να είναι πάντα εφοδιασμένα με διάφορα μπαχαρικά και καρυκεύματα, όπως ρίγανη, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη και σουσάμι, τα οποία συνήθιζαν να προσθέτουν για να κάνουν πιο γευστικά τα πιάτα τους.
Τα περισσότερα φαγητά ήταν ιδιαίτερα ελαφριά, καθώς γίνονταν ψητά στο φούρνο και στη σούβλα, ενώ το ίδιο ίσχυε και για τα γλυκά, καθώς, αφού δεν υπήρχε η ζάχαρη και το κακάο, παρασκευάζονταν από αλεύρι , φρούτα ξερά ή φρέσκα και μέλι. Κάθε γεύμα φυσικά το συνόδευαν με κρασί, ενώ από το τραπέζι δεν έλειπε ποτέ το ελαιόλαδο, το οποίο θεωρούσαν δώρο της θεάς Αθηνάς στην πόλη τους.

Σε κάθε περίπτωση οι αρχαίοι ήταν λιτοδίαιτοι. Γι’ αυτό άλλωστε και είχαν αυτοχριστεί ‘μικροτράπεζοι’ και ‘φυλλοτρώγες’. Κατανάλωναν μεγάλη ποικιλία τροφών, αλλά σε πολύ μικρές ποσότητες, καθώς θεωρούσαν ότι στόχος του φαγητού ήταν να τέρψει τον ουρανίσκο και όχι να χορτάσει το στομάχι.
Οι πιο σκληροπυρηνικοί των Ελλήνων ήταν οι Σπαρτιάτες που ακόμη και στη διατροφή τους ακολουθούσαν τη λακωνική λιτότητα με το καθημερινό τους διαιτολόγιο να περιλαμβάνει μια κούπα από «μέλανα ζωμό» και ένα κομμάτι ψωμί, ενώ σε ιδιαίτερες περιστάσεις και γιορτές βραστό χοιρινό, λίγο κρασί και πίτα.
olivemagazine

Η Ρωσία έπληξε με βαλλιστικό πύραυλο την Οδησσό – “Η Μόσχα θα απαντήσει στην επίθεση που δέχθηκε το τάνκερ της στη Μεσόγειο”, προειδοποίησε νωρίτερα ο Πούτιν
Κόλαση στην Κριμαία: Ουκρανικά μαχητικά βομβάρδισαν μεγάλη Ρωσική αεροπορική βάση με MiG-31 και S-400
Πρωτοφανή πράγματα στη Βουλή με το πολυνομοσχέδιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις: Η απουσία Δένδια, τα “πυρά” από τον Καιρίδη και η “απάντηση” Δαβάκη – «Καρφιά» για την απουσία του από την Επιτροπή Άμυνας και την αβτιπολίτευση
Γαλλία: Εξαγριωμένοι αγρότες έριξαν κοπριά και λάχανα στο εξοχικό του Εμανουέλ Μακρόν
Γιώργος Μαζωνάκης: Η μήνυση – “βόμβα” από τον Stef και η τούρτα γενεθλίων με τη φωτογραφία του Μαζώ, μετά την… “κακοποίηση”, που προκαλεί ερωτηματικά
Ο Τραμπ “δείχνει” τον Μαδούρο πίσω από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και μιλά για πόλεμο με τη Βενεζουέλα
Συνάντηση Γουίτκοφ με συμβούλους Εθνικής Ασφαλείας της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας – Οι Ουκρανοί πανηγυρίζουν για το νέο πακέτο των 90 δισ ευρώ, που θα πάρουν από την Ευρώπη για να συνεχίσουν τον πόλεμο
Όσο δεν παίρνει κατάλληλες “απαντήσεις” από την Ελληνική Κυβέρνηση επιμένει στις προκλήσεις ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι: «Ιερό για μένα το όνομα Μακεδονία»
Ο αδερφός του Βασίλη Καρρά μιλά για τα δυο χρόνια από τον θάνατό του και ραγίζει καρδιές: «Στο μνήμα του πάω και συνέρχομαι μετά από τρεις ημέρες»
Τέμπη: Τι γίνεται με τις εκταφές των θυμάτων; – Οι Αρχές, το θρίλερ με τα εργαστήρια και ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων, που έχουν ορίσει οι οικογένειες
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ περνά στην ΑΑΔΕ – Ομαδικά “πυρά” από την αντιπολίτευση κατά της Κυβέρνησης μετά και την «ομολογία αποτυχίας»
Αποφασισμένοι για όλα οι αγρότες: Κλιμακώνουν μπλόκα και κινητοποίσεις σε κομβικά σημεία – Ανοίγουν τα διόδια το Σάββατο για τους ταξιδιώτες
Τουρκία: Ο Ερντογάν «καθαρίζει» τους εσωκομματικούς του αντιπάλους!- «Φουντώνουν» τα σενάρια περί αντικατάστασης του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν!
Βλαντίμιρ Πούτιν: «Αν γίνουν εκλογές στην Ουκρανία , ίσως σταματήσουμε να τους χτυπάμε»
Απίστευτη τραγωδία με βρέφος 5 μηνών – Εντοπίστηκε νεκρό στο κρεβάτι των γονιών του!-«Ξυπνήσαμε και βρήκαμε την μικρή παγωμένη»