Εντοπίσαμε για εσάς μία μοναδική συνταγή για τυρόπιτα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου η οποία εδώ και καιρό κάνει «θραύση» στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για την αναποδογυριστή τυρόπιτα που σίγουρα πρέπει να δοκιμάσετε τώρα που θα είστε στο σπίτι.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 150 γραμ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 100 γραμ. βούτυρο
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 λίτρο φρέσκο γάλα
- 1 κιλό φέτα – κεφαλογραβιέρα – μανούρι (ανάμεικτα)
- 2 αυγά
- 2 κρόκους
- μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 2 κ.σ. μπούκοβο
- 2 πρέζες μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε την προετοιμασία για την αναποδογυριστή τυρόπιτα με σιμιγδάλι, λιώνοντας το βούτυρο σε μία κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
- Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε.
- Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ρίχνουμε το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, 36 εκ. Το λαδώνουμε ελαφρά.
- Κρατάμε χωριστά τα δυο φύλλα κρούστας και τα ψιλοκόβουμε.
- Τα ρίχνουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε τα 7 φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λάδι, ακτινωτά στο ταψί (να περισσεύουν έξω αρκετά) και απλώνουμε τη γέμιση στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση.
- Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σε λεπτή στρώση.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν.
- Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντας ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από την πίτα (όπως κάνουμε στο γαλακτομπούρεκο).
- Ψήνουμε την τυρόπιτα στους 200 ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα ή στους 180 ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα για περίπου 35′, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15′ για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Μάθετε ακόμα περισσότερα μυστικά για μοναδικές πίτες.
- Τη βγάζουμε σε μεγάλη επιφάνεια και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και κριτσανιστή.