Αττική Οδός: «Χιονοστιβάδα» πολιτικών εξελίξεων! Οι ευθύνες, τα νομικά ‘κόλπα’ και το σκληρό ‘πόκερ’ στη Βουλή!

Όταν ξημέρωνε η Δευτέρα, 24.01.2022, μάλλον κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το πόσες εξελίξεις επρόκειτο να πυροδοτήσει η κακοκαιρία «Ελπίδα» για την οποία προειδοποιούσαν τις προηγούμενες ημέρες όλοι οι μετεωρολόγοι.

Αν κάποιος προέβλεπε εκείνο το πρωί το «έμφραγμα» στην Αττική Οδό, με χιλιάδες συμπολίτες μας να εγκλωβίζονται για ώρες, αλλά και την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης -κι όλα αυτά σε μόλις τέσσερα 24ωρα- μάλλον δεν θα τον πίστευαν πολλοί.

Κι όμως συνέβησαν όλα αυτά. Η Αττική Οδός, ένας από τους πλέον σύγχρονους δρόμους της χώρας, μετατράπηκε στο απόλυτο φιάσκο της σφοδρής αυτής κακοκαιρίας, ενώ τις τελευταίες ώρες υπάρχουν εξελίξεις, με την εταιρεία να «σηκώνει» το γάντι και να κατηγορεί τον Χρ. Στυλιανίδη και την Τροχαία λέγοντας πως «δεν ήθελαν να κλείσουν δρόμους προληπτικά» (σ.σ. διαβάστε αναλυτικά όλα τα τελευταία… επεισόδια του σίριαλ εδώ).

Οι απίστευτες καταστάσεις στην Αττική Οδό, σε συνδυασμό με τα προβλήματα και σε άλλα σημεία κυρίως της Αττικής αλλά και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας (σ.σ. είχαμε 112 νεκρούς σε 24 ώρες), ήταν οι αφορμές για να… πάρει φωτιά το πολιτικό σκηνικό, με τον Αλέξη Τσίπρα να «πατάει το κουμπί» και να έχουμε πια μπροστά μας ένα τριήμερο… κόλαση στην Βουλή.

Φάκελος… πρόταση μομφής
Καταφέρνοντας τον απόλυτο αιφνιδιασμό –σε μια κίνηση που είχε και έντονο παρασκήνιο– ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε το μεσημέρι της Πέμπτης, 27.01.2022, μέσα από μια ομιλία γεμάτη ένταση, πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταθέτει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης.

«Ήρθε η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος. Δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες, δημοσκοπήσεις της χαράς και προπαγάνδα της συμφοράς», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, που έκανε επίσης λόγο για ερντογανοποίηση και ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής, σημειώνοντας πως η κοινωνία δεν μπορεί πια να περιμένει τίποτα από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

«Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη Δημοκρατία, για όλους μας. «Ζήτησα εκτάκτως το λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά. Έχει έρθει η ώρα να φύγετε για να ανασάνει ο τόπος (…) Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε ακριβά, σε χρήμα, ζωές, σε δικαιώματα, σε φόβο και ανασφάλεια. Δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή», είπε.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας
Η πρώτη αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος ήρθε… μόλις λίγα δευτερόλεπτα μετά, από τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος και καθόταν στα κυβερνητικά έδρανα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης «σήκωσε το γάντι» στην πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ανέφερε: «Κ. Αρχηγέ της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως, η πρότασή σας προφανώς και γίνεται αποδεκτή από την Κυβέρνηση. Διακόπτεται η συνεδρίαση, αύριο το απόγευμα ξεκινάει η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας και τις απαντήσεις σε όσα είπατε θα την δώσει η Βουλή τις επόμενες τρεις ημέρες.

Να μην ανησυχείτε καθόλου. Θα λάβετε όλες τις απαντήσεις, για όλες τις υπερβολές και όλα τα ψέματα τα οποία προηγουμένως είπατε, από την Βουλή των Ελλήνων και την κυβερνητική πλειοψηφία» ​σημείωσε.

Λίγο αργότερα, θέση πήρε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος ανέφερε πως κατά την διαδικασία στη Βουλή «θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας».

«Οι πολίτες», συνέχιζε ο κ. Οικονόμου, «θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει. Δε θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει».

Άναψε φωτιές ο Ανδρουλάκης
Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη στο Open και φυσικά ρωτήθηκε για το τι στάση θα τηρήσει το κόμμα του στην τριήμερη… μάχη που έρχεται.

Ο πρόεδρος του κόμματος ξεκαθάρισε πως «θα ψηφίσουμε την πρόταση μομφής. Η κυβέρνηση γνώριζε και ήταν απολύτως απροετοίμαστη» ωστόσο προσέθεσε πως «αυτό δεν σημαίνει ότι μπαίνουμε στα μικροκοματικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αξιοποιήσουμε τη διαδικασία για να καταθέσουμε προτάσεις».

Κι αυτή ακριβώς η στάση προκάλεσε την αντίδραση της ΝΔ, η οποία τον κατηγόρησε για «διγλωσσία», αναφέροντας σε σχετική ανακοίνωση: «Ακούσαμε απόψε τον κ. Ανδρουλάκη, από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει. Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη».

Πρόταση μομφής: Αυτή είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί
Η τριήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής ξεκινά την Παρασκευή, 28.01.2022 και στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Η συζήτηση θα αρχίσει την Παρασκευή με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής, και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25).

Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ.

Τα νομικά ‘κόλπα’

Μετά την επίσημη ανακοίνωση της Αττικής Οδού, με την οποία κατηγορεί ευθέως την τροχαία και τον Χρ. Στυλιανίδη, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «σηκώνει το γάντι» και απαντά.

Η Πολιτική Προσατασία διαψεύδει το ότι υπήρξε αίτημα προληπτικής απαγόρευσης φορτηγών από την πλευρά της εταιρείας, ενώ μιλά για «ψευδείς ισχυρισμούς» της Αττικής Οδού και συγκρίνει τα όσα έγιναν στην περίπτωση της Νέας Οδού, όπου όλα κύλησαν ομαλά.

«Η αποδοχή της απαίτησης για 2000 ευρώ αποζημίωση σε κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή της ευθύνης για την τραγική διαχείριση της Αττικής Οδού;» αναρωτιέται σε άλλο σημείο.

Μάλιστα, η Πολιτική Προστασία καταλήγει κάνοντας λόγο για… νομικά κόλπα της Αττικής Οδού, καθώς αναφέρει: «Είναι κατανοητό ότι η εταιρεία προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, ενόψει πιθανών νομικών διεκδικήσεων και επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Δική μας υποχρέωση είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας για την Αττική Οδό
Σε απάντηση της σημερινής ανακοίνωσης της εταιρείας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» και προς αποκατάσταση της αλήθειας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα ακόλουθα:

1. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά: (α) ότι στις δύο συσκέψεις (21ης και 23ης Ιανουαρίου) τέθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία αίτημα «προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών-βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου». (β) ότι «όλοι οι παρόντες παραχωρησιούχοι/λειτουργοί αυτοκινητοδρόμων συμφώνησαν στην πρόταση για την προληπτική και σε κάθε περίπτωση έγκαιρη απαγόρευση των φορτηγών».

2. Αντίθετα με τους ψευδείς ισχυρισμούς της εταιρείας, στη σύσκεψη της 23ης Ιανουαρίου αποφασίστηκε ότι σε ό,τι αφορά στα βαρέα οχήματα θα γινόταν αξιολόγηση της κατάστασης νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στη βάση της εξέλιξης και της σφοδρότητας του φαινομένου. Αυτό άλλωστε συνέβη στην περίπτωση της Νέας Οδού (Αθηνών-Λαμίας), τη Δευτέρα το πρωί.

3. Οι εταιρείες διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και οι Αττικές Διαδρομές, εγγυήθηκαν ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

4. Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την εταιρεία «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΕ» επαναλαμβάνουμε ότι διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω χιονοπτώσεων και παγετού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους. Επιπρόσθετα, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι διαθέτει περισσότερα οχήματα εκχιονισμού από τη συμβατική της υποχρέωση. Συγκεκριμένα, 35 εκχιονιστικά οχήματα σε 70 χλμ (δηλαδή, ένα όχημα ανά δύο χλμ).

5. Η απόφαση της σύσκεψης υλοποιήθηκε στην περίπτωση της Νέας Οδού για την οποία ίσχυαν ακριβώς τα ίδια. Εκεί, σε πλήρη συνεργασία με την Τροχαία είχαμε μια πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης. Γιατί, λοιπόν, στην περίπτωση της Νέα Οδού (Αθηνών-Λαμίας) είχαμε την απόλυτα επιτυχημένη διαχείριση ενώ στην περίπτωση της Αττικής Οδού τη χείριστη διαχείριση, σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της εταιρείας και της εξουσιοδότησης από τη σύσκεψη;

6. Η αποδοχή της απαίτησης για 2000 ευρώ αποζημίωση σε κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή της ευθύνης για την τραγική διαχείριση της Αττικής Οδού; Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας τόνιζε την Τρίτη το βράδυ ότι «ως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου».

Είναι κατανοητό ότι η εταιρεία προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, ενόψει πιθανών νομικών διεκδικήσεων και επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Δική μας υποχρέωση είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Exit mobile version