Αυτό είναι το ρήγμα που προκαλεί τις σεισμικές δονήσεις σε Αμοργό και Σαντορίνη – Τι λένε Λέκκας και Παπαζάχος;

Μια ολοκληρωμένη παρουσίαση, έδωσαν στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα (05/02) οι Κώστας Παπαζάχος, Παρασκευή Νομικού και Ευθύμιος Λέκκας, προσκομίζοντας τις μελέτες τους και τις εκτιμήσεις τους για την πορεία των σεισμών μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.

Ωστόσο, ο κ. Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής φυσικής λιθόσφαιρας σεισμολογίας και εφαρμοσμένης γεωφυσικής του ΑΠΘ μας έδειξε και φωτογραφία από το ρήγμα της Ανύδρου, σημειώνοντας:

«[…] Και σας αφήνω με μια ωραία φωτογραφία από την Άνυδρο που δείχνει το ρήγμα στο επόμενο σχήμα του οποίου υπάρχει στην Άνυδρο.

Βλέπετε λοιπόν πως φαίνεται το ρήγμα, αν επιλέξουμε και την επόμενη διαφάνεια, που κόβει το νησί και έχει ρίξει το κομμάτι του νησιού το οποίο έχουμε βάλει και το σεισμογράφο ο οποίος μεταδίδει δεδομένα.

Αυτό είναι το ρήγμα το οποίο μας ταλαιπωρεί σε μία βραχονησίδα. Έτσι είναι ο ελληνικός χώρος. Έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Όμως με ένα σενάριο σεισμικότητα που εμφανώς είναι καλύτερο».

«Εδώ είμαστε τρεις επιστήμονες να μιλήσουμε για την κατάσταση στο ηφαίστειο της Σαντορίνης και τη γύρω περιοχή, απλώς να πω στην αρχή ότι και οι τρεις μας στεκόμαστε σε πλάτες γιγάντων και αυτοί οι γίγαντες είναι οι ερευνητές καθηγητές, αλλά κυρίως τα νέα παιδιά υποψήφιοι διδάκτορες μεταδιδάκτορες και μεταπτυχιακοί φοιτητές, που είναι πίσω από μας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα που κάνουν όλη τη δουλειά, την οποία θα μπορέσουμε να σας δείξουμε σήμερα και τους ευχαριστώ πάρα πολύ για την προσφορά τους.

Ευχαριστώ πολύ και τους κατοίκους της Σαντορίνης, που τόσα χρόνια στηρίζουν την προσπάθειά μας να παρακολουθήσουμε το ηφαίστειο και να μπορούμε να σας δώσουμε αυτή την ενημέρωση.

Όπως θα δούμε από την επόμενη διαφάνεια μιλάμε για το ηφαίστειο της Σαντορίνης κι έδειξα αυτές τις ιστορικές εικόνες για να διασκεδάσουμε λίγο τις εντυπώσεις ότι ακόμα και σε μια ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη μιλάμε για ήπια φαινόμενα, φαινόμενα τα οποία οι κάτοικοι χωρίς πολιτική προστασία, χωρίς όργανα και παρατηρήσεις μπόρεσαν να διαχειριστούν με πολύ μεγάλη επιτυχία στον 20ο αιώνα.

Θα είμαστε μάλλον πολύ λιγότεροι αν δεν καταφέρουμε να κάνουμε το δύσκολο ακόμα και σε ένα τέτοιο σενάριο, το οποίο φυσικά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, απλά επειδή υπάρχει μια παραφιλολογία σε σχέση με το ηφαίστειο.

[…] Χάρη στα δίκτυα που έχουμε εγκαταστήσει στην περιοχή μπορούμε να έχουμε εικόνα ακόμα και για πολύ μικρούς σεισμούς. Όπως θα δείτε και από το επόμενο σχήμα ο σεισμογράφος στην Άνδρο, που είναι πάνω από το επίκεντρο, γράφει πάρα, πάρα πολλούς σεισμούς, είναι μία τυπική εικόνα και πλέον έχουμε τα δεδομένα που μας επιτρέπουν να έχουμε πιο ακριβείς απαντήσεις. […] Αυτό είναι το ρήγμα το οποίο μας ταλαιπωρεί σε μία βραχονησίδα. Έτσι είναι ο ελληνικός χώρος. Έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Όμως με ένα σενάριο σεισμικότητα που εμφανώς είναι καλύτερο».

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

Exit mobile version