Χαμάς: Ετοιμάζεται να δεχτεί τη πρόταση για εκεχειρία και ομήρους

Η Χαμάς αναμένεται να ανακοινώσει τις επόμενες ώρες το “ναι” αιγυπτιακή πρόταση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το Al-Sharq της Σαουδικής Αραβίας, νωρίτερα το πρωί του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ώρες διεξάγονται εντατικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Χαμάς και του Ισραήλ για τους αιχμαλώτους που θα απελευθερωθούν. Η Χαμάς δήλωσε ότι έλαβε υπόσχεση από τις ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός και πλήρη αποχώρηση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας στην τρίτη φάση της συμφωνίας και ότι οι IDF δεν θα επιστρέψουν στις μάχες μετά την απελευθέρωση των ομήρων.

Την παραπανω πληροφορία, ωστόσο, ήρθαν να «παγώσουν» πηγές από τα πολιτικά κόμματα στο Ισραήλ. Μια εξ αυτών δήλωσε ότι το Τελ Αβίβ «περιμένει με αγωνία να δει την τελική θέση της Χαμάς. Οι πληροφορίες δεν έχουν φτάσει ακόμη, αλλά με βάση την εμπειρία του παρελθόντος, ακόμη και αν η Χαμάς πει ότι συμφωνεί με το περίγραμμα, οι μικρές λεπτομέρειες και οι επιφυλάξεις που παρουσιάζει θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν τη συμφωνία».

Μια άλλη πολιτική πηγή τόνισε ότι «σε αντίθεση με τα δημοσιεύματα, το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε καμία περίπτωση στον τερματισμό του πολέμου ως μέρος μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων μας. Όπως έχει αποφασίσει το πολιτικό κλιμάκιο, οι IDF θα εισέλθουν στη Ράφα και θα καταστρέψουν τα εναπομείναντα τάγματα της Χαμάς εκεί – είτε υπάρξει προσωρινή εκεχειρία για την απελευθέρωση των ομήρων μας, είτε όχι».

Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς και μια αντιπροσωπεία της Χαμάς συναντώνται το μεσημέρι του Σαββάτου στο Κάιρο μαζί με μια αντιπροσωπεία από το Κατάρ. Πρόσωπο που γνωρίζει για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε στη «Haaretz» ότι παρά τη δημόσια παρουσίαση της Αιγύπτου ως του παράγοντα που οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε συμφωνία, το Κατάρ είναι εκείνο που συνεχίζει να διαχειρίζεται την κίνηση παρασκηνιακά και έχει εκφράσει τη δέσμευσή του για την επιστροφή των ομήρων.

Η Χαμάς ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι αντιπροσωπεία εκ μέρους της θα έφτανε το Σάββατο στην Αίγυπτο με θετική στάση. «Τονίζουμε ότι εξετάσαμε με θετική διάθεση την τρέχουσα πρόταση για κατάπαυση του πυρός και η αντιπροσωπεία θα πράξει το ίδιο με παρόμοια προσέγγιση», ανέφερε η σχετική ενημέρωση, στην οοιά προστίθεται πως «είμαστε αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί τα αιτήματα των Παλαιστινίων».

Διαβάστε επίσης:

Χαμάς: Επίσκεψη αντιπροσωπείας στο Κάιρο για συζήτηση εκεχειρίας

Exit mobile version