Ελαιόλαδο: Από τα 4,50 ευρώ του παραγωγού, στα 15,50 ευρώ στο ράφι- Ποιοι επωφελούνται

Η Ψαλίδα της Τιμής: Από το Χωράφι στο Ράφι

Παρά τη μείωση των τιμών παραγωγού φέτος, οι καταναλωτές συνεχίζουν να πληρώνουν υψηλά ποσά για το ελαιόλαδο. Ενώ ο παραγωγός λαμβάνει μόλις 4,50€ έως 5,70€/λίτρο, η τιμή στα σούπερ μάρκετ φτάνει τα 11,90€ έως 15,50€/λίτρο, με ορισμένες περιπτώσεις πέρυσι να αγγίζουν τα 17€/λίτρο.

Πού Οφείλονται οι Υψηλές Τιμές

Η μεγάλη «ψαλίδα» μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τελικής τιμής οφείλεται στα πολλαπλά στάδια που μεσολαβούν:

  1. Παραγωγός
  2. Ελαιοτριβείο
  3. Χονδρέμπορος
  4. Τυποποιητής (συσκευασία)
  5. Μεταφορέας
  6. Λιανοπωλητής (σούπερ μάρκετ)

Κάθε στάδιο αυξάνει το κόστος, ενώ οι παραγωγοί συχνά αναγκάζονται να πουλήσουν το ελαιόλαδό τους σε χαμηλές τιμές για να καλύψουν αυξημένα έξοδα, όπως μεροκάματα, λιπάσματα και ενέργεια.

Γιατί οι Τιμές Παραμένουν Υψηλές στα Σούπερ Μάρκετ

Ορισμένοι έμποροι επιλέγουν να μην πουλήσουν το ελαιόλαδο, διατηρώντας τα αποθέματά τους με την προσδοκία καλύτερων τιμών στο μέλλον, αυξάνοντας τη ζήτηση και τις τιμές στα ράφια.


Κατανάλωση Ελαιόλαδου και Κόστος για μια Οικογένεια

Μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων καταναλώνει 51-68 λίτρα ελαιόλαδο τον χρόνο, που ισοδυναμεί με:


Τι Κρίνεται Ικανοποιητικό στη Φετινή Συγκομιδή

Παρά τα αυξημένα κόστη παραγωγής, η συνολική συγκομιδή ελαιόλαδου για το 2024-2025 φτάνει τους 250.000 τόνους, ένα ικανοποιητικό νούμερο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές, εάν περιοριστεί η κερδοσκοπία.

Exit mobile version