Εμπόριο υπό όρους: Ο Τραμπ βάζει «βέτο» σε συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω περιορισμών στην ελευθερία λόγου

Οι προσπάθειες του Κιρ Στάρμερ για εμπορική προσέγγιση με τις ΗΠΑ σκοντάφτουν στις απαιτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αποκατάσταση της ελευθερίας του λόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο – ενώ οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για νέο κύμα δασμών που εκτοξεύει τα έσοδα στα 600 δισ. δολάρια.

Σκιά έχει πέσει πάνω στις διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ρητά πως «δεν μπορεί να υπάρξει εμπορική συνεργασία χωρίς σεβασμό στην ελευθερία του λόγου».

Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να απέκλεισε την πιθανότητα εμπορικής συμφωνίας εάν η βρετανική κυβέρνηση δεν επανεξετάσει περιορισμούς που σχετίζονται με την ελευθερία της έκφρασης. Η έντονη αυτή παρέμβαση προέκυψε εν μέσω της υπόθεσης της ακτιβίστριας Livia Tossici-Bolt, η οποία διώκεται επειδή διαμαρτυρήθηκε ειρηνικά έξω από κλινική αμβλώσεων στο Bournemouth.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε σπάνια παρέμβασή του σε εσωτερικά ζητήματα συμμαχικής χώρας, δήλωσε πως «παρακολουθεί την υπόθεση με ανησυχία» και τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εγγυάται βασικές ελευθερίες. Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ J.D. Vance είχε ήδη προειδοποιήσει από το Μόναχο για «διάβρωση της ελευθερίας του λόγου σε Βρετανία και Ευρώπη».

Παράλληλα, η Ουάσινγκτον προχωρά σε νέα δασμολογική πολιτική-σοκ. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένει έσοδα ύψους 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο επόμενο έτος από τους νέους δασμούς που θα επιβληθούν σε όλα τα κράτη, περιλαμβανομένων των συμμάχων.

Οι νέοι αυτοί δασμοί στοχεύουν στην προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας – κυρίως σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία και οι ημιαγωγοί – και εντάσσονται στο οικονομικό δόγμα του Τραμπ «Πρώτα η Αμερική». Ήδη από την Κυριακή, οι αγορές αντιδρούν πτωτικά λόγω της αβεβαιότητας για την έκταση των μέτρων.

Σε ανακοίνωσή του, το τμήμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε:

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-ΗΒ μοιράζονται έναν αμοιβαίο σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

“Ωστόσο, όπως είπε ο Αντιπρόεδρος Vance, ανησυχούμε για την ελευθερία της έκφρασης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να σέβεται και να προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης».

Τον περασμένο μήνα, ο κ. Βανς είπε στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι φοβόταν ότι «η ελευθερία του λόγου στη Βρετανία και σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται σε υποχώρηση».

Η Βρετανία δηλώνει έτοιμη για τους δασμούς, αλλά βλέπει τις ελπίδες για συμφωνία να εξανεμίζονται. Ο Κιρ Στάρμερ υπογράμμισε ότι «η πρόοδος είναι ταχεία», αλλά δεν απέκλεισε εμπόδια. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πως η στάση του Τραμπ στο θέμα της ελευθερίας λόγου ενδέχεται να αποτελέσει εργαλείο πίεσης και διαπραγμάτευσης.

Την ίδια ώρα, μεγάλοι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ – Κίνα, Ιαπωνία και Νότια Κορέα – αντέδρασαν άμεσα με κοινή στρατηγική ενίσχυσης του περιφερειακού εμπορίου, σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης της επιρροής των αμερικανικών δασμών. Η Κομισιόν και ο Καναδάς προειδοποίησαν επίσης για αντίποινα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και αρκετές ασιατικές χώρες έχουν έτοιμα σενάρια αντίδρασης σε δασμούς 10% ή και 25%. Η Ιαπωνία έχει ήδη δημιουργήσει εκατοντάδες σημεία στήριξης για τις επιχειρήσεις της, ενώ το Βιετνάμ προσπαθεί να κερδίσει εξαιρέσεις μειώνοντας δασμούς.

Ο Τραμπ, από την πλευρά του, διατηρεί το στοιχείο της έκπληξης, χωρίς να αποκαλύπτει την ώρα ή το εύρος των νέων μέτρων, υποσχόμενος μόνο ότι «έρχεται η οικονομική αναγέννηση της Αμερικής».

 

Exit mobile version