Αυτή είναι η ιδιαίτερη συνταγή για θρακιώτικη τυρόπιτα, που λιώνει στο στόμα!
Η συνταγή είναι πανάρχαια και αφορά την θρακιώτικη τυρόπιτα, που φτιάχνεται με τρία φύλλα και γίνεται λεπτή και τραγανή. Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε σπασμένους γιουφκάδες ή πέτουρα.
Ας μάθουμε κάποια πράγματα για την εβρίτικη πίτα
Η πίτα φτιάχνεται με τρία φύλλα και γίνεται λεπτή και τραγανή. Η γέμιση, στην παραδοσιακή της μορφή, περιέχει τυρί, αυγά και σπασμένους μαλακωμένους γιουφκάδες, το ποντιακό λεπτό φύλλο. Εναλλακτικά, όπως εδώ, μπαίνουν τα επίσης ποντιακά και μικρασιατικά πέτουρα, τα ζυμαρικά που μοιάζουν με παπαρδέλες ή φαρδιές χυλοπίτες. Η τέχνη της έγκειται στην καλοφτιαγμένη γέμιση: τα ζυμαρικά πρέπει απλώς να μαλακώσουν, όπως γίνεται με τα περισσότερα ποντιακά ζυμαρικά, που συνήθως απλώς μουλιάζουν σε υγρό και δεν βράζουν όπως τα συνηθισμένα ζυμαρικά. Η πίτα ψηνόταν μέσα σε ρηχό, χάλκινο ταψί, στη θράκα και στα μισά του ψησίματος την αναποδογύριζαν με μια προσεκτική κίνηση πάνω σε ένα χάλκινο καπάκι. Λέγεται ότι στην τεχνική και στη μαεστρία της πίτας και κυρίως αυτού του γυρίσματος έβλεπε η πεθερά την αξιοσύνη της μελλοντικής νύφης της.
Στο χωριό Κίρκη στην Αλεξανδρούπολη του Έβρου γίνεται κάθε χρόνο εδώ και σχεδόν 26 συναπτά έτη η Γιορτή Μηλίνας, για να τιμηθεί αυτή η ξεχωριστή τυρόπιτα.
Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε
Υλικά
Για τη ζύμη
- 240-250 ml χλιαρό νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 550 γρ. αλεύρι σκληρό
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο + 50 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
- 500 γρ. πέτουρα (ποντιακό και μικρασιάτικο ζυμαρικό – σε μεγάλα παντοπωλεία και καταστήματα με ποντιακά ή ρωσικά τρόφιμα) ή φαρδιές χυλοπίτες
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο
- 300 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
- 2 αυγά
- 1 αυγό (χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τη ζύμη της Μηλίνας – εβρίτικη τυρόπιτα με φέτα και πέτουρα, στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τα 100 ml ελαιόλαδο και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα δύο άλευρα, τη μαγιά και το αλάτι και ζυμώνουμε σχολαστικά, για περίπου 10 λεπτά με τον γάντζο (ή για 20 λεπτά με τα χέρια), μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και λεία ζύμη.
- Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα.
Γέμιση
- Για τη γέμιση της τυρόπιτας, σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα πέτουρα και προσθέτουμε νερό που ίσα να τα σκεπάζει.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και βράζουμε μέχρι τα ζυμαρικά να απορροφήσουν όλο το νερό, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Τότε προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και το ασπράδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. με τον πλάστη βέργα.
- Βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, στρώνοντας ανάμεσά τους λαδόκολλες, τις οποίες πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, για να μην κολλήσουν.
- Με λίγο από το μείγμα λαδιού-βουτύρου αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ.
- Στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο και το αλείφουμε με λίγο από το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, καλά αλειμμένο και αυτό με το μείγμα λαδιού-βουτύρου.
- Απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
- Το αλείφουμε γενναιόδωρα με το μείγμα λαδιού-βουτύρου και στη συνέχεια με τον κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με ελάχιστο νερό.
- Χαράσσουμε την τυρόπιτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε την τυρόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Καλή όρεξη!
Διαβάστε επίσης:
Όπως την φτιάχνει η γιαγιά: Η πανεύκολη και μυστική συνταγή για την πιο γευστική τυρόπιτα
-
Νέα επίδειξη δύναμης και πρόκλησης από τον Ερντογάν: Έστειλε ζωντανά μήνυμα δόξας και τιμής στη φρεγάτα Φατίχ για να πανηγυρίσει τη ναυμαχία της Πρέβεζας -
«Maria»: Δείτε πρώτοι το trailer της πολυαναμενόμενης ταινίας για την Μαρία Κάλλας με την Αντζελίνα Τζολί -
“Βασίλισσα είναι μόνο μια : Η ΑΕΚ !”- ” Τα Μουσεια δεν πωλούνται και δεν νοικιάζονται!” – Αντισυγκεντρωση διαμαρτυριας γεμάτη χιούμορ από τον Σύλλογο Αρχαιολόγων στο Βυζαντινό Μουσείο έξω από το προγαμιαίο πάρτυ της Θεοδώρας Γλυξμπουργκ -
Μ. Ανατολή:” Είμαστε μπροστά σε γενικευμένη σύρραξη” λέει ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρώφ – ” Πέρασε τις κόκκινες γραμμές το Ισραήλ” τονίζει η Τεχεράνη -
Βροντερή ανακοίνωση της Θύρας 7 για τον Τούρκο ποδοσφαιριστή Γιαζίτσι που “κλείνει” στον Ολυμπιακό: «Οφείλει να σέβεται την Ιστορία της Πατρίδας μας» -
Συνελήφθη ο πιστολέρο του beach bar στην Χαλκιδική – Είχε βρει καταφύγιο στην Γερμανία -
Συναγερμός στη Μήλο: 83χρονη επιβάτιδα πέθανε ξαφνικά μέσα σε κρουαζιερόπλοιο -
Συναγερμός στην Κύπρο: Απέδρασε επικίνδυνος ισοβίτης – Σκότωσε την σύντροφό του και έπνιξε το 3χρονο παιδί της -
Σοκ στην Τουρκία: Αυτοκτόνησε γνωστή influencer – Βούτηξε στο κενό από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας -
Ο Νετανιάχου επιστρέφει εσπευσμένα από τη Νέα Υόρκη – Συγκάλεσε έκτακτο πολεμικό συμβούλιο -
Ο Νετανιάχου έδωσε εντολή για την αεροπορική επιδρομή στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ δια τηλεφώνου – Το παρασκήνιο -
Maggie Smith: Ποιά ήταν η αιτία θανάτου της καθηγήτριας McGonagall του Harry Potter; -
Μάγκι Σμιθ: Ο «Χάρι Πότερ» αποχαιρετά την αγαπημένη του «καθηγήτρια» -
Κόλαση στη Μέση Ανατολή: Νεκρός ο Νο 2 της Χεζμπολάχ – Θεωρούταν ο διάδοχος του Νασράλα – Εικόνες χάους στη Βηρυτό – Ο Νετανιάχου απειλεί και το Ιράν με επίθεση -
Αυτό θα πει… “ανάπτυξη”: Απίστευτες καταγγελίες από τον ιατρό της Μαρινέλλας – Ολόκληρο Ηρώδειο χωρίς ασθενοφόρο – Μενδώνη και Άδωνις ρίχνουν ευθύνες σε «άλλους»