Αυτή είναι η ιδιαίτερη συνταγή για θρακιώτικη τυρόπιτα, που λιώνει στο στόμα!
Η συνταγή είναι πανάρχαια και αφορά την θρακιώτικη τυρόπιτα, που φτιάχνεται με τρία φύλλα και γίνεται λεπτή και τραγανή. Στη γέμιση μπορούμε να βάλουμε σπασμένους γιουφκάδες ή πέτουρα.
Ας μάθουμε κάποια πράγματα για την εβρίτικη πίτα
Η πίτα φτιάχνεται με τρία φύλλα και γίνεται λεπτή και τραγανή. Η γέμιση, στην παραδοσιακή της μορφή, περιέχει τυρί, αυγά και σπασμένους μαλακωμένους γιουφκάδες, το ποντιακό λεπτό φύλλο. Εναλλακτικά, όπως εδώ, μπαίνουν τα επίσης ποντιακά και μικρασιατικά πέτουρα, τα ζυμαρικά που μοιάζουν με παπαρδέλες ή φαρδιές χυλοπίτες. Η τέχνη της έγκειται στην καλοφτιαγμένη γέμιση: τα ζυμαρικά πρέπει απλώς να μαλακώσουν, όπως γίνεται με τα περισσότερα ποντιακά ζυμαρικά, που συνήθως απλώς μουλιάζουν σε υγρό και δεν βράζουν όπως τα συνηθισμένα ζυμαρικά. Η πίτα ψηνόταν μέσα σε ρηχό, χάλκινο ταψί, στη θράκα και στα μισά του ψησίματος την αναποδογύριζαν με μια προσεκτική κίνηση πάνω σε ένα χάλκινο καπάκι. Λέγεται ότι στην τεχνική και στη μαεστρία της πίτας και κυρίως αυτού του γυρίσματος έβλεπε η πεθερά την αξιοσύνη της μελλοντικής νύφης της.
Στο χωριό Κίρκη στην Αλεξανδρούπολη του Έβρου γίνεται κάθε χρόνο εδώ και σχεδόν 26 συναπτά έτη η Γιορτή Μηλίνας, για να τιμηθεί αυτή η ξεχωριστή τυρόπιτα.
Ας δούμε πως θα την φτιάξουμε
Υλικά
Για τη ζύμη
- 240-250 ml χλιαρό νερό
- 100 ml ελαιόλαδο
- 1 αυγό
- 550 γρ. αλεύρι σκληρό
- 250 γρ. αλεύρι μαλακό
- 1 κουτ. γλυκού ξηρή μαγιά
- 2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο + 50 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση
- 500 γρ. πέτουρα (ποντιακό και μικρασιάτικο ζυμαρικό – σε μεγάλα παντοπωλεία και καταστήματα με ποντιακά ή ρωσικά τρόφιμα) ή φαρδιές χυλοπίτες
- 2 κουτ. σούπας βούτυρο αιγοπρόβειο
- 300 γρ. φέτα πικάντικη, θρυμματισμένη
- 2 αυγά
- 1 αυγό (χωριστά το ασπράδι από τον κρόκο)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για τη ζύμη της Μηλίνας – εβρίτικη τυρόπιτα με φέτα και πέτουρα, στον κάδο του μίξερ ή σε μεγάλο μπολ βάζουμε το νερό, τα 100 ml ελαιόλαδο και το αυγό και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τα δύο άλευρα, τη μαγιά και το αλάτι και ζυμώνουμε σχολαστικά, για περίπου 10 λεπτά με τον γάντζο (ή για 20 λεπτά με τα χέρια), μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και λεία ζύμη.
- Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 1 ώρα.
Γέμιση
- Για τη γέμιση της τυρόπιτας, σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα πέτουρα και προσθέτουμε νερό που ίσα να τα σκεπάζει.
- Αλατίζουμε, προσθέτουμε το βούτυρο και βράζουμε μέχρι τα ζυμαρικά να απορροφήσουν όλο το νερό, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
- Τότε προσθέτουμε τη φέτα, τα αυγά και το ασπράδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
Πίτα
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο με διάμετρο περίπου 40 εκ. με τον πλάστη βέργα.
- Βάζουμε τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, στρώνοντας ανάμεσά τους λαδόκολλες, τις οποίες πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, για να μην κολλήσουν.
- Με λίγο από το μείγμα λαδιού-βουτύρου αλείφουμε ένα ταψί διαμέτρου 40 εκ.
- Στρώνουμε στο ταψί το ένα φύλλο και το αλείφουμε με λίγο από το μείγμα λαδιού βουτύρου.
- Απλώνουμε πάνω στο φύλλο τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο, καλά αλειμμένο και αυτό με το μείγμα λαδιού-βουτύρου.
- Απλώνουμε πάνω τους την υπόλοιπη γέμιση και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλλο.
- Το αλείφουμε γενναιόδωρα με το μείγμα λαδιού-βουτύρου και στη συνέχεια με τον κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με ελάχιστο νερό.
- Χαράσσουμε την τυρόπιτα σε μικρά τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε την τυρόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά.
Καλή όρεξη!
Διαβάστε επίσης:
Όπως την φτιάχνει η γιαγιά: Η πανεύκολη και μυστική συνταγή για την πιο γευστική τυρόπιτα
-
Reuters: Οι χειρισμοί του Ζελένσκι «μικραίνουν» επικίνδυνα την Ουκρανία!- Στο χείλος δημογραφικής καταστροφής η χώρα- Ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 6 εκατομμύρια μέσα σε 4 μόλις χρόνια!
-
Βενεζουέλα: «Παζαρεύει» την έξοδο του ο Μαδούρο!-Ζήτησε 200 εκατ. δολάρια και αμνηστία για 100 αξιωματούχους του από τον Τραμπ για να φύγει!
-
Λουτράκι: Συνεχίζει την «παράνοια» η δασκάλα που κατήγγειλε τον 6χρονο μαθητή!-«Την θώπευσε στο στήθος γιατί είχε ερωτική διάθεση» ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της!
-
New York Times: Αυτές είναι οι δύο «αδυναμίες» του Πούτιν που μπορεί να τον «στριμώξουν» στην διαπραγμάτευση με την Ουκρανία
-
Βενεζουέλα: Φοβάται για τη ζωή του ο Μαδούρο!- Θα… «εξουδετερωθεί» πριν προλάβει να εγκαταλείψει τη χώρα;
-
Λούτσα: Αυτή την ώρα η τελευταία πράξη του δράματος- Συγγενείς και φίλοι αποχαιρετούν τον 24χρονο Σωτήρη κρατώντας λευκά τριαντάφυλλα
-
Κακοκαιρία Byron – Συναγερμός στην Ελευσίνα: 112 για πιθανή υπερχείλιση του Σαρανταποτάμου – Έκτακτες οδηγίες προς τους κατοίκους
-
Τραγωδία στην Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό μέσα στο σπίτι του από αναθυμιάσεις γεννήτριας βενζίνης
-
Κακοκαιρία Byron: Διακοπές κυκλοφορίας και πολλά προβλήματα αυτή την ώρα στην Αττική
-
Οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις: Στήνουν μπλόκο και στον κόμβο Δερβενίου
-
Δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν ακόμη ένα ταχύπλοο σκάφος, που μετέφερε ναρκωτικά στον Ανατολικό Ειρηνικό – Τουλάχιστον τέσσερις οι νεκροί
-
Ένα βήμα πριν τον όλεθρο και οι πολεμοκάπηλοι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να είναι… “επιφυλακτικοί” απέναντι στους Αμερικανούς απεσταλμένους και τις προσπάθειες των ΗΠΑ για τον τερματισμό του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου
-
“Πράσινο φως” από τις ΗΠΑ για πώληση χιλιάδων βομβών, διαφόρων τύπων, αξίας 2,68 δισ. δολαρίων στον Καναδά
-
Τραμπ για Ουκρανία: «Έπρεπε να είχαν κάνει την συμφωνία νωρίτερα – Τώρα πολλά πράγματα είναι εναντίον τους»
-
“Καταπέλτης” κατά του Τσίπρα ο Αλαβάνος: “Το μόνο που έχει να κάνει, είναι να γονατίσει και να πει συγγνώμη, διότι ενέκρινε το τρίτο Μνημόνιο, που κατακρεούργησε την Ελλάδα”
