COVID-19 LIVE όλες οι εξελίξεις

EΛΛΑΔΑΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έρχονται κλειστά κέντρα σε ξερονήσια?… Πως ο Έβρος ‘μπλόκαρε’ τις νέες δομές στα νησιά και αλλάζει τους χειρισμούς της κυβέρνησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού

Άλλο ένα σαφές μήνυμα αποδοκιμασίας έστειλαν στην Τουρκία οι Ευρωπαίοι για τα γεγονότα στον Έβρο και συγκεκριμένα από το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Με το ανακοινωθέν των υπουργών, η Ελλάδα εξασφαλίζει την ομόθυμη στήριξη και αλληλεγγύη από τους εταίρους, οι οποίοι καλούν την Τουρκία να σεβαστεί και να εφαρμόσει όλους τους κανόνες που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ για το προσφυγικό, ενώ τονίζεται ότι «η κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ δεν είναι αποδεκτή και το παράνομο πέρασμα των συνόρων δεν θα γίνει ανεκτό».

Η εξέλιξη αυτή ήρθε μία μέρα μετά την επίσκεψη των επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και λίγες ώρες πριν συνεδριάσει το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο ο Νίκος Δένδιας θα βάλει το ζήτημα της «ασύμμετρης απειλής» που συνεχίζει να δέχεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Ελλάδα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδίδεται σ’ ένα μπαράζ επαφών και παρεμβάσεων σε διεθνή fora για να αντιμετωπίσει την προπαγάνδα της τουρκικής πλευράς. Χαρακτηριστικό ήταν το βίντεο που προβλήθηκε σε Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ως αρνητικό στοιχείο καταγράφεται, ωστόσο, το γεγονός ότι η Bundestag καταψήφισε την πρόταση να δεχθεί η Γερμανία 5.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα.

Οι εξελίξεις πάντως στον Έβρο είχαν ως αποτέλεσμα ν’ αλλάξουν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του μεταναστευτικού και συγκεκριμένα όσων ήδη έχουν καταφέρει να περάσουν τα σύνορα. Έτσι, τα έργα για την κατασκευή των κλειστών κέντρων στα νησιά φαίνεται πως έχει σταματήσει προσωρινά, με την κυβέρνηση να δηλώνει διά του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα ότι εξακολουθεί ν’ αναμένει τις προτάσεις των δημάρχων των νησιών του Αιγαίου για τη χωροθέτηση αυτών των κλειστών κέντρων.

Εις εκτέλεση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ, λοιπόν, η πρώτη κλειστή δομή θα είναι αυτή που θα δημιουργηθεί στη θέση του στρατοπέδου Βασιλειάδη στις Σέρρες. Πρόκειται πάντως για μια προσωρινή λύση, όπως δήλωσε (Star) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σ’ αυτή τη δομή πράγματι θα οδηγούνται όσοι δεν μπορούν να καταθέσουν αίτημα για άσυλο μετά τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ κι έτσι θα παίρνουν το δρόμο της επιστροφής προς την Τουρκία. Ένα αντίστοιχο κέντρο θα δημιουργηθεί και στην Αθήνα και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι πολύ κοντά στο αεροδρόμιο, προκειμένου να διευκολύνονται οι διαδικασίες.

Ενδιαφέρον έχει, επίσης, πως η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κλείνει την πόρτα στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν αντίστοιχα κλειστά κέντρα σε ξερονήσια. Ερωτηθείς για το ζήτημα, ο κ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά πως τέτοια πρόταση δεν έχει ακόμη υποβληθεί από τους δημάρχους των νησιών ή άλλους φορείς και πως η κυβέρνηση «προς το παρόν» δεν εξετάζει αυτή την εναλλακτική.

Τέλος, σε πολιτικό επίπεδο, σημειώνεται πως στην κυβέρνηση αυτή τη στιγμή δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο σύγκλησης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. Μολαταύτα, ο κ. Μητσοτάκης διατηρεί την πρωτοβουλία ανά πάσα στιγμή να ενημερώσει σχετικά τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης εάν κι εφόσον το κρίνει σκόπιμο, όπως είπε πάλι ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Back to top button