Έρχονται οι γαλλικοί πύραυλοι Exocet – Σαφές μήνυμα Δένδια – «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται»

Σε μια κίνηση υψηλού στρατηγικού συμβολισμού, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία για την προμήθεια 16 σύγχρονων γαλλικών πυραύλων Exocet, ενισχύοντας σημαντικά την αποτρεπτική της ισχύ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Γάλλο ομόλογό του, Σεμπαστιάν Λεκορνί, τέθηκαν επί τάπητος οι γεωπολιτικές απειλές, οι αμυντικές συνεργασίες και η ανάγκη τεχνολογικής υπεροχής.

Έρχονται οι γαλλικοί πύραυλοι Exocet – Σαφές μήνυμα Δένδια – «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται» –

Ο κ. Δένδιας προχώρησε σε μια αιχμηρή τοποθέτηση, ξεκαθαρίζοντας πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει υπαρκτές και διαρκείς απειλές. «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται», δήλωσε, στέλνοντας σαφές μήνυμα αποτροπής τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

Η ελληνογαλλική συνεργασία, όπως επισημάνθηκε, βασίζεται σε κοινές αξίες, ιστορικούς δεσμούς και στρατηγική εμπιστοσύνη. Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην αμυντική συμφωνία του 2021, με το άρθρο 2 να προβλέπει ρητά την υποστήριξη έναντι οποιασδήποτε απειλής κατά της κυριαρχίας των δύο χωρών. Παράλληλα, ζήτησε την ανανέωση της συμφωνίας, ώστε να καλύπτει τις συνεχώς εξελισσόμενες γεωπολιτικές συνθήκες.

Οι 16 πύραυλοι Exocet έρχονται να προστεθούν σε ένα ήδη ενισχυμένο οπλοστάσιο, που περιλαμβάνει τις φρεγάτες Belharra και τα μαχητικά Rafale – στοιχεία-κλειδιά για την ασφάλεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, αναδείχθηκε η σημασία της καινοτομίας και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με τον Γάλλο ΥΠΑΜ να ανοίγει «παράθυρο» για ίδρυση θυγατρικής της Naval Group στην Ελλάδα.

Έρχονται οι γαλλικοί πύραυλοι Exocet – Σαφές μήνυμα Δένδια – «Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά απειλείται» –

Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης φλέγοντα ζητήματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή και η ασφάλεια στη Βόρεια Αφρική, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για μείωση της χρηματοδότησης προς τρίτες χώρες που δεν ευθυγραμμίζονται με την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Ο κ. Λεκορνί χαρακτήρισε τη θαλάσσια ασφάλεια θεμέλιο της ελληνογαλλικής συνεργασίας, αναγνωρίζοντας την αποσταθεροποίηση στη Μεσόγειο. «Θα γράψουμε μαζί έναν νέο κύκλο συνεργασίας», δήλωσε, θέτοντας στο επίκεντρο τη διασύνδεση της πολιτικής ηγεσίας με την αμυντική βιομηχανία.

Το μήνυμα είναι σαφές: η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της σε έναν κόσμο ρευστών ισορροπιών, επιλέγοντας τη στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας. Και το κάνει, όχι για να απειλήσει, αλλά για να διασφαλίσει ότι δεν θα απειληθεί.

Exit mobile version