Έρευνα σοκ: Το 1/3 των έτοιμων γευμάτων στις καντίνες του δρόμου είναι μολυσμένο με εντεροβακτηρίδια

Οι καντίνες του δρόμου συχνά κατηγορούνται για τις συνθήκες υγιεινής τους, καθώς η τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί πιο εύκολα σε γεύματα εκτεθειμένα σε παθογόνους μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες.

 

Έρευνα σοκ: Το 1/3 των έτοιμων γευμάτων στις καντίνες του δρόμου είναι μολυσμένο με εντεροβακτηρίδια

Ευρωπαϊκή Επιτήρηση Τροφίμων και Κίνδυνοι

Σύμφωνα με την επιτήρηση των τροφίμων στην ΕΕ, περίπου το 1% των φρούτων και λαχανικών στα έτοιμα γεύματα βρέθηκαν θετικά στη σαλμονέλα. Τα λαχανικά, οι ντομάτες, τα αγγούρια και ορισμένα φρούτα έχουν αναφερθεί ως κοινοί φορείς βακτηριακών ασθενειών.

Παγκόσμια Στατιστικά για Τροφιμογενείς Ασθένειες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι 1 στους 10 ανθρώπους παγκοσμίως αναπτύσσει τροφιμογενή ασθένεια κάθε χρόνο, αντιστοιχώντας σε 600 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις ετησίως. Ενώ μερικές περιπτώσεις είναι ήπιες, άλλες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές ή και θάνατο χωρίς σωστή πρόληψη.

Έρευνα σοκ: Το 1/3 των έτοιμων γευμάτων στις καντίνες του δρόμου είναι μολυσμένο με εντεροβακτηρίδια

Κίνδυνοι από Έτοιμα Γεύματα

Τα έτοιμα γεύματα, που προορίζονται για άμεση κατανάλωση χωρίς επιπλέον μαγείρεμα, είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε μικροβιολογική μόλυνση. Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν αυτά τα γεύματα (π.χ. σαλάτες) ως ενέχοντα κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Μελέτη για Μικροβιολογική Ποιότητα και Ανθεκτικότητα στα Αντιβιοτικά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Protection αξιολόγησε τη μικροβιολογική ποιότητα των έτοιμων γευμάτων από καντίνες του δρόμου και νοσοκομείων στη Ρώμη. Εξετάστηκε επίσης η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά σε στελέχη που απομονώθηκαν από αυτά τα γεύματα, με έμφαση στις επιπτώσεις της χρήσης αντιβιοτικών στη δημόσια υγεία.

Τα δείγματα συλλέχθηκαν από δύο νοσοκομειακές και τέσσερις κοινοτικές καντίνες στη Ρώμη από το 2011 έως το 2016. Τα ευρήματα έδειξαν αξιοσημείωτη διαφορά στη μόλυνση από εντεροβακτηρίδια μεταξύ των έτοιμων γευμάτων από καντίνες του δρόμου (33,5% των δειγμάτων) και εκείνων από νοσοκομειακές καντίνες (5,3% των δειγμάτων).

Συμπεράσματα και Συστάσεις

Για να μειωθεί ο κίνδυνος για τον καταναλωτή, είναι απαραίτητη η υγιεινή επεξεργασία και ο σωστός χειρισμός των τροφίμων τόσο στα νοσοκομειακά κυλικεία όσο και στις καντίνες του δρόμου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό λόγω του μεγάλου αριθμού ανθρώπων που καταναλώνουν καθημερινά έτοιμα γεύματα ως μέρος της διατροφής τους ή λόγω νοσηλείας.

Η αυστηρή παρακολούθηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε βακτήρια από έτοιμα γεύματα είναι κρίσιμη για την προστασία των καταναλωτών και τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας των αντιβιοτικών θεραπειών.

Exit mobile version