Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου κορυφής στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην συνάντηση είχαν «παρόμοιες απόψεις» για όλα τα βασικά ζητήματα.
Στην άτυπη συνάντηση συμμετέχουν ηγέτες από τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία, καθώς και ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί, πως στη συγκεκριμένη Σύνοδο, άγνωστο το γιατί, αποκλείστηκε η Ελλάδα
Οι ηγέτες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου έμειναν εμβρόντητοι το Σαββατοκύριακο, καθώς κορυφαίοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν διμερείς συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία – αλλά χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης και του Κιέβου.
Οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ μελετούν ένα ερωτηματολόγιο από την Ουάσινγκτον που τους ζητά να διευκρινίσουν τι είδους εγγυήσεις ασφαλείας είναι διατεθειμένες να παράσχουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αν θα αναπτύξουν χερσαία στρατεύματα για να επιβάλουν μια ειρηνευτική συμφωνία, τι είδους δαπάνες μπορούν να δεσμεύσουν και τι προσδοκίες έχουν από τις ΗΠΑ για να επιτρέψουν μια τέτοια ανάπτυξη.
Ο Πολωνός πρωθυπουργός είναι ανένδοτος ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να διακόψει τους δεσμούς της με τις ΗΠΑ. Ο Πολωνός πρωθυπουργός άσκησε πίεση στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν μαζικά τις αμυντικές δαπάνες και να μην συγκρουστούν με τις ΗΠΑ.
Ερωτηθείς σχετικά με ενδεχόμενη ανάπτυξη πολωνικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Τουσκ τόνισε ότι η συνάντηση δεν άλλαξε τίποτα στην πολωνική άποψη, αλλά τονίζει τη σημασία της πολωνικής υποστήριξης στην υλικοτεχνική υποδομή και της ευρύτερης ανθρωπιστικής υποστήριξης για την Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε: Οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία η οποία μπορεί να βασίζεται σε μας.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση (diktat) στην Ουκρανία, ενώ τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Die Situation für Europa ist schwierig. Wir begrüßen, dass über Frieden für die Ukraine gesprochen wird. Das heißt aber nicht, dass es einen Diktatfrieden geben darf und die Ukraine akzeptieren muss, was ihr vorgelegt wird. Darüber haben wir uns eng mit @ZelenskyyUa abgestimmt. pic.twitter.com/tX0A2hATlH
— Bundeskanzler Olaf Scholz (@Bundeskanzler) February 17, 2025
Στάρμερ: Υπαρξιακό ζήτημα για την Ευρώπη το μέλλον της Ουκρανίας
Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Κιρ Στάρμερ, τόνισε ότι «το διακύβευμα δεν είναι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα για ολόκληρη την Ευρώπη» και τόσο ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Βρετανίας.
Πρόκειται για μια μοναδική στιγμή για τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης, τόνισε, προσθέτοντας ότι μόνο μια διαρκής ειρήνη στην Ουκρανία που θα διασφαλίζει την κυριαρχία της θα αποτρέψει τον Πούτιν από περαιτέρω επιθετικότητα στο μέλλον.
Ο Στάρμερ δήλωσε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την επιθυμία η Ευρώπη να αναλάβει δράση και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της δικής της ασφάλειας και ότι θέλει να επιτευχθεί μια διαρκής ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
Η σημερινή συνάντηση ήταν ένα «ζωτικής σημασίας πρώτο βήμα για να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση», επισήμανε.
Ο Ζελένσκι απέρριψε τις προγραμματισμένες συνομιλίες ΗΠΑ-Ρωσίας, εμμένοντας στη συμμετοχή του Κιέβου σε αυτές
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελέσνκι απέρριψε σήμερα τις παραγραμματισθείσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις που αφορούν το δικό του μέλλον.
Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έφθασε στην Σαουδική Αραβία ενόψει των υψηλού ρίσκου συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ουκρανία ότι θα μπορούσε να μείνει εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας.
«Η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει. Η Ουκρανία δεν γνώριζε τίποτα γι’ αυτό» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους σε μια διαδικτυακή ενημέρωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη.
« Η Ουκρανία θεωρεί τις όποιες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία ως διαπραγματεύσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε … οποιεσδήποτε συμφωνίες για εμάς χωρίς εμάς».
Ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε επίσης πιο ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ ως μέρος μιας κρίσιμης συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες που δίνει πρόσβαση στις ΗΠΑ στον τεράστιο φυσικό πλούτο της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.
«Το ερώτημα δεν είναι μόνο να πάρεις τον πόρο, το ερώτημα είναι τι επενδύεις, ώστε να βγει κάτι από αυτόν τον πόρο», είπε.
«Δεν είμαστε απλώς ένας απλός προμηθευτής πρώτων υλών και νομίζω ότι αυτό το σημείο πρέπει να αποτυπωθεί σαφώς στο κείμενο (της συμφωνίας)».
Ο Ζελένσκι είπε ότι θα προσκαλέσει τον απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία Κεθ Κέλογκ να επισκεφθεί την πρώτη γραμμή και να συναντηθεί με στρατιώτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του που αναμένεται στις 20 Φεβρουαρίου.
Γαλλία: Επικοινωνία Μακρόν με Τραμπ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υποδέχεται σήμερα στο Παρίσι τους πρωθυπουργούς επτά ευρωπαϊκών κρατών, καθώς επίσης και τους ιθύνοντες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδος.
Το σύνολο σχεδόν των προσκεκλημένων του Γάλλου προέδρου βρίσκεται ήδη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, ενώ όπως έγινε γνωστό με κάποια μικρή καθυστέρηση θα φτάσει η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.
Φτάνοντας στο Παρίσι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα βαν ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής και ότι θα πρέπει τάχιστα να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ευρωπαϊκή άμυνα.