Γαλλία: Ακτιβιστές “έβαψαν” πορτοκαλί το Ανάκτορο των Βερσαλλιών – Είχαν πετάξει σούπα και στη Μόνα Λίζα

Δύο ακτιβιστές της οργάνωσης Riposte alimentaire συνελήφθησαν στη Γαλλία αφού πέταξαν πορτοκαλί σκόνη στην αίθουσα των Κατόπτρων του Ανακτόρου των Βερσαλλιών το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με τη Le Figaro, η οργάνωση με τους ακτιβιστές που μάχεται για τη βιωσιμότητα του συστήματος παραγωγής τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά τη διαμαρτυρία, τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο» και καταδικάζοντας «τις αυξανόμενες ανισότητες που επιτρέπουν σε μια προνομιούχα μειοψηφία να μονοπωλεί τους πόρους».

Όπως υπενθυμίζει το δημοσίευμα, η συγκεκριμένη οργάνωση έχει απασχολήσει τη γαλλική δικαιοσύνη και στο παρελθόν με αντίστοιχες παρεμβάσεις σε μουσεία της χώρας.

Τον περασμένο Ιανουάριο, μέλη της είχαν πετάξει σούπα στη Μόνα Λίζα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Φυσικά ο διάσημος πίνακας καλύπτεται από ειδικό γυαλί και έτσι δεν υπέστη κάποια ζημιά.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, ακτιβίστριες της ίδιας ομάδας έβαλαν στο στόχαστρο την «Άνοιξη» του Μονέ σε μουσείο στη Λυών.

Πηγές της αστυνομίας είπαν στη γαλλική εφημερίδα ότι η Αίθουσα των Κατόπτρων, ένα από τα πιο εμβληματικά δωμάτια του ανακτόρου των Βερσαλλιών, δεν υπέστη κάποια ζημιά από το πρόσφατο περιστατικό.

Exit mobile version