Γάζα: Λίγο μετά από την εντολή εκκένωσης στην Ράφα, ισραηλινοί βομβάρδισαν δύο συνοικίες

Σύμφωνα με πληροφορίες της παλαιστινιακής υπηρεσίας πολιτικής άμυνας της Γάζας, το Ισραήλ βομβάρδισε δυο συνοικίες της Ράφα, μετά την εντολή εκκένωσης.

Ο ισραηλινός στρατός έχει εντείνει σήμερα, Δευτέρα (6/5) τους βομβαρδισμούς εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, «συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και έχουν ενταθεί από σήμερα το πρωί», εξήγησε ο Άχμεντ Ρεντουάν, ένας εκπρόσωπος τύπου της παλαιστινιακής πολιτικής άμυνας, διευκρινίζοντας πως δύο από τις συνοικίες που στοχοθετούνται, η Αλ Σούκα και η Αλ Σαλάμ, βρίσκονται μεταξύ εκείνων στους κατοίκους των οποίων ο ισραηλινός στρατός ζήτησε να απομακρυνθούν.

Λίγο νωρίτερα, κάτοικοι ανέφεραν πως ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα σήμερα, ώρες αφότου το Ισραήλ είπε σε Παλαιστινίους να εκκενώσουν τμήματα της πόλης της νότιας Γάζας, όπου περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο έχουν βρει καταφύγιο εκεί.

Προς το παρόν το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει σχετικά. Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Aqsa, που συνδέεται με τη Χαμάς, μετέδωσε πως το Ισραήλ στοχοθέτησε περιοχές στην ανατολική Ράφα, κοντά σε συνοικίες στις οποίες δόθηκαν εντολές εκκένωσης.

Η Χαμάς προειδοποιεί

Ο αξιωματούχος της Χαμάς Ιζάτ αλ Ρασίκ ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα ότι οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα έθετε σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ, όπου η Χαμάς διαθέτει πολιτικό γραφείο, και η Αίγυπτος προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τη συνέχεια της σύντομης εκεχειρίας του Νοεμβρίου στη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας

Όμως οι προοπτικές για κατάπαυση του πυρός υποχώρησαν την Κυριακή, όταν η Χαμάς επανέλαβε το αίτημά της για τερματισμό του πολέμου με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των ομήρων, όπου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέκλεισε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο.

Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα

Οι εργαζόμενοι σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στη Γάζα προειδοποιούν ότι τα σχέδια του Ισραήλ να εκκενώσει τα ανατολικά τμήματα της Ράφα θα έχουν “καταστροφικές συνέπειες”, καθώς δεν υπάρχουν “ασφαλείς ζώνες” στην περιοχή.

Η βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση Action Aid αναφέρει ότι η εντολή εκκένωσης της Ράφα από το Ισραήλ θα καταστρέψει περαιτέρω τον πληγωμένο από τον πόλεμο θύλακα.

Ο εξαναγκασμός πάνω από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων Παλαιστινίων από τη Ράφα να εκκενώσουν χωρίς ασφαλή προορισμό δεν είναι μόνο παράνομος, αλλά θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες“, δήλωσε εκπρόσωπος.

“Ας είμαστε ξεκάθαροι, δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα” συμπλήρωσε.

Η φιλανθρωπική οργάνωση λέει ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θα πρέπει να προκαλέσουν την άμεση δράση της διεθνούς κοινότητας για να αποτραπούν περισσότερες φρικαλεότητες.

“Αν η εισβολή στη Ράφα είναι η “κόκκινη γραμμή” σας, θα κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να σταματήσετε αυτή την επικείμενη επίθεση;”, προσθέτει η ανακοίνωση.

Exit mobile version